ISTARSKA PRIČA

Istarska vinarija i destilerija koja postoji već 130 godina upravo je osvojila 3 zlata u Japanu

 Arhiva Rossi Vinarija/
Vinarija i destilerija smještena u selu kraj Vižinade dobila je svjetsko priznanje za svoje destilate

Istarska vinarija i destilerija Rossi postigla je veliki uspjeh. Naime, na prestižnom natjecanju Japan Wine Competitionu osvojili su tri zlata i to za Teranino, Gin Nostromo i Pelinkovac Epulon. Dakako, ovo nije jedini uspjeh vinarije Rossi, s europskog natjecanja The Europe Wine & Spirits Trophy također su se vratili sa zlatom i to za Teranino i Amaro Istriano.

image
Arhiva Rossi Vinarija/
image
Arhiva Rossi Vinarija/

Osim destilata, Rossi je prepoznat i kao ime na svjetskoj vinskoj sceni. Posebno važna za njih je bila 2019. godina. Tada je njihova Rossi Malvazija Istarska 2018. dobila Decanterovo zlato (95 bodova), Malvazija Templara 2016. osvojila je zlato na International Wine Challengeu i National Trophy kao najbolje ocijenjeno hrvatsko vino. Naravno, i na Vinistri su dobili Veliku zlatnu medalju za Malvaziju Templara, s osvojena 93 boda.

image
Arhiva Rossi Vinarija/

Ime vinarije Rossi nije odveć prepoznatljivo te postoje zvučniji brendovi od obiteljske vinarije smještene u istarskom mjestašcu Bajkinima, u Vižinadi. Iako se vinarstvom bave već 130 godina, svoje prvo vino u Hrvatskoj prodali su tek 2002. godine. Do tada su izvozili u Sloveniju i Italiju i to u rinfuzi. Odlučili su odbaciti stari model poslovanja te proizvoditi buteljirana vina iznimne kvalitete ili će odustati od svega. Vinska priča obitelji Rossi započinje još 1885. godine kad je Federico Rossi kupio svoj prvi komadić zemlje iznad rijeke Mirne i zasadio prve čokote terana i malvazije. Ovo je peta generacija koja se bavi vinarstvom i vinogradarstvom, a destilate u počeli proizvoditi sasvim slučajno. U destileriji se proizvode džin i pelinkovac dok u bačvicama od francuskog hrasta, odležava vinjak, jedan od prvih “xo” u Hrvatskoj

image
Silvija Munda/g.e.t. Report I Sunčana Barušić/
image
Silvija Munda/g.e.t. Report I Sunčana Barušić/

- Imamo jedan vinograd posađen teranom. Smješten u maloj uvali, velikih i sabijenih grozdova, davao je katastrofalna vina, pa smo ga htjeli izvaditi. Sva sreća, umiješala se mama Ines (po struci inženjerka vinarstva) i predložila da od njega pokušamo napraviti vinjak - rekao je Filip, koji je završio za sommeliera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:32