VINSKE MUŠICE SAŠE ŠPIRANCA

ISTARSKA VINSKA SCENA NIKAD NE MIRJUE: Damjanić je novi član istarske kuće slavnih!

Damjanić je danas jedan od najboljih istarskih vinara, a konačna potvrda došla je s londonskog IWC-a gdje su dva njegova vina osvojila zlatne medalje i čak 95 bodova.

Istarska vinska scena nikad ne miruje. Koncentracija kvalitete tamo stanuje već dugo, ali distribucija te kvalitete se prolaskom godina sve više mijenja. Nekad je gotovo sva kvaliteta bila smještena u vinogradima na malom području Bujštine na krajnjem zapadu Istre gdje su Kozlović, Kabola, Coronica, Degrassi, Matošević, Clai, Veralda, Katunar i brojni drugi. U ostalim dijelovima Istre mogao se pronaći tek pokoji vinar iz prve lige, poput Radovana u okolici Višnjana ili Armana kod Vižinade. Stvari su se prije desetak i više godina počele dramatično mijenjati i otad ne miruju.

U južnoj Istri pojavili su se Meneghetti i Trapan, kod Rovinja se ukazao Dobravac, u Poreču je Agrolaguna počela raditi neka od najboljih istarskih vina u linijama Festigia i Festigia Riserva, u blizini je vinograd imao i Roxanich, u susjedstvu Radovana kod Višnjana je niknuo izvrstan vinograd vinarije Saints Hills gdje raste poznata Nevina, a najveće promjene je vjerojatno doživjela Motovunština. Tamo su se na jako malom prostoru smjestile četiri zaista izvrsne vinarije: Benvenuti, Fakin, Tomaz i odnedavno Ipša. Danas je Bujština samo jedno od vinogorja koje omogućava vina izvrsne kvalitete jer na drugima raste jednako dobro ili ponekad i bolje grožđe. Posljednje dobre vijesti stižu iz Poreštine. U Fuškulinu između Poreča i Vrsara smjestila se vinarija Damjanić koja već niz godina isporučuje jednu od najfinijih svježih malvazija Istre, onu s oznakom IQ, kao i neke jako fine crnjake bazirane uglavnom na merlotu i borgonji. Svojedobno je poznati kritičar Oz Clarke, nakon kušanja istarskih merlota, rekao da je Istra drugi najbolji terroir za merlot u Europi i nije promašio.

Merloti u Istri imaju svježinu i balans kakve u drugim regijama rijetko postižu, a Damjanićeva crna vina bazirana na merlotu, poput crnog Clementea, najbolja su potvrda toj tvrdnji. Damjanić je novi član kuće slavnih istarske vinske scene jer iako je na tržištu prisutan još od 2005., tek se u posljednjih nekoliko godina iz talentiranog prometnuo u jednog od najboljih vinara Istre. Prošlo je ljeto na ocjenjivanju svježih IQ malvazija za potrebe magazina Dobra hrana upravo njegova proglašena najboljom. Malvazija Akacija već neko vrijeme spada u sam vrh odležanih malvazija Istre, a kupaže Clemente bijeli i Clemente crni su inteligentna vina izbalansirana do savršenstva, sa snažnim terroirskim pečatom Poreštine i istarske crljenice. Izvanserijske su vrijednosti, a kvalitetom i dugovječnošću bi prirodno trebala pripadati vinskim listama najprestižnijih restorana. Razvojni put vinarije Damjanić bio je postupan. Kvaliteta je godinama rasla, nikad padala.

Iskustvo se prikupljalo, da bi se u posljednjih pet godina došlo do samog vrha. Potvrda toga pristigla je nedavno iz Londona gdje su dva vina, Clemente bijeli 2015. i Malvazija IQ 2016., osvojila zlatne medalje i čak 95 bodova. Riječ je o IWC (International Wine Challenge) natjecanju, vjerojatno najstrožem natjecanju na svijetu s višestrukim i opetovanim slijepim ocjenjivanjem svakog medaljom ovjenčanog vina. Prvi je to veliki uspjeh jedne domaće vinarije u ovoj godini, koji je otvorio ovogodišnju sezonu lova na priznanja i medalje. Oba su vina ušla i u finalni izbor za priznanje IWC Trophy (najbolje od zlata) koji će se održati u travnju ove godine.

DAMJANIĆ MALVAZIJA 2016., 65 kn (u vinariji), 90/100

Zaista savršena svježa malvazija koja kad i prođe adolescentsku dob, što ova jest, ne posustaje ni intenzitetom, ni slašću. Ovo je vino puno okusa, zamamne mineralnosti, koje bridi po nepcu i jeziku i traje dugo nakon ispijanja. Zrelih je voćnih aroma, ali s atraktivnom svježinom na finišu. Čista, fina, super uravnotežena klasična malvazija koja na finišu neodoljivo zaziva novi gutljaj. Kvalitetom se nalazi daleko ispred svoje kategorije, a u ovoj će formi ostati još godinu do dvije. Može se uživati zasebno kao vino na čašu i bez jela, ali do pravog izražaja će doći uz ribu tipa zubatac, brancin, orada ili list, jednostavno spremljenu u škrovadi s povrćem.

DAMJANIĆ CLEMENTE BIJELI 2015., 125 kn (u vinariji), 93/100

Dolazi iz berbe koja je dala brojna velika vina u Istri, poput ovoga. Sastoji se od 60 posto malvazije, 30 posto chardonnaya i 10 posto pinota bijelog. Dozrijevalo je u francuskim baricima 12 mjeseci s još minimalno šest mjeseci dodatnog dozrijevanja u boci. Vino je punog tijela i punog okusa, zaokruženo i bogato u ustima, s atraktivnom senzacijom zrelog voća i prženog badema. Mirisom prevladavaju breskve i tropsko voće, pomiješani s blago tostiranim tonovima. Dugačkog je trajanja i veličanstvene teksture koju obilježavaju punoća i raskoš, ali ne nedostaje ni karaktera i čvrstine. Veliko vino.

DAMJANIĆ CLEMENTE CRNI 2013., 150 kn (u vinariji), 91+/100

Iz umjerene i vinogradarski klasične berbe 2013. koja nije bila sušna i nije dala vina visoke koncentracije, nego lijepa i skladna, s puno voćnosti i svježine. Sastoji se od 60 posto merlota, 20 posto cabernet sauvignona, 10 posto terana i 10 posto borgonje. Ima jak terroirski pečat kakav krasi, primjerice, i Gran Teran od Coronice, s intenzivnim, živim i dugim okusom u kojem kiseline imaju važnu ulogu, s puno crnog bobičastog voća poput borovnice i kupine te s nešto crne višnje na kraju. Čvrstih, a zrelih tanina, ugodno zadimljena finiša, s velikim potencijalom za odležavanje od najmanje deset godina nakon berbe. Idealno food vino koje savršeno prati steakove i drugo sočno, ali ne previše začinjeno crveno meso.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:48