Velika čast

Istra će biti domaćin prestižnog svjetskog ocjenjivanja Concours Mondial de Bruxelles

 Press/Merlo De Graia
Ova vijest nije samo dobra za vinare, već je i pun pogodak za Istru, jer će u nju doći oko tristo novinara

Istrijane u svibnju ove godine očekuje domaćinstvo prestižnog Concours Mondial de Bruxellesa, najvećeg od njihovih pet ocjenjivanja vina i svakako jedno od najvećih na svijetu. Tom prigodom u Istru će doći više od tristo sudaca sa svih strana svijeta.

"To je genijalno za Istru, jer veliki broj ljudi koji dolaze - su vinski novinari", objasnio nam je vinski znalac Saša Špiranec. Inače, naš kolumnist otkriva i kako je odabir Istre za ovo važno natjecanje, po njegovom mišljenju, definitivno "pun pogodak".

"Takvim događanjima će Istra postati poznata ljudima koji ovdje nisu nikada bili i upoznat će se prvenstveno s malvazijom i teranom", kaže Špiranec.

Za očekivati je kako će na ocjenjivanju biti oko deset tisuća uzoraka vina, a među ocjenjivačima će, kako doznajemo, biti i naš Saša Špiranec.

Ove sjajne vijesti dolaze nam s predstavljanja malvazije istarske berbe 2022. na 11. En primeuru, manifestaciji koju je 2012. pokrenula Vinistra po uzoru na takva događanja u Francuskoj, a na kojoj se ove godine predstavilo više od šezdeset vinara iz Istre. Premijerno kušanje vina u zagrebačkom hotelu Esplanade tradicionalno je okupilo hrvatsku vinsku scenu, sommeliere, enologe, vlasnike ugostiteljskih objekata, distributere, sve one koji su željeli na vrijeme rezervirati vina dok su još u bačvama, ali i ljubitelje malvazije i istarskih vina.

image
Press/merlo De Graia

"Prošla vinogradarska godina bila je vrlo izazovna i obilježena velikim sušama ali istarski vinari imaju puno utakmica u nogama pa su ponovo odradili vrhunski posao. Siguran sam da ćemo nakon En primeura još jednom zaključiti kako imamo jako dobre mlade malvazije“, istaknuo je tom prigodom Luka Rossi, predsjednik Vinistre, udruge vinogradara i vinara Istre, pred kojom je iznimno dinamična godina s atraktivnim vinskim manifestacijama. Među njima i važno domaćinstvo prestižnog svjetskog ocjenjivanja Concours Mondial de Bruxelles.

"Impresionira me kako Istrijani savršeno spajaju proizvodnju vina i maslinovog ulja s turizmom i u tom smislu je genijalna ideja da se Concours Mondial de Bruxelles održava u Istri gdje će se svijetu osim vinara iz Istre i čitave Hrvatske prezentirati i Istra kao turistička destinacija. Ovo je velika vrijednost za hrvatski turizam i hrvatsko vinarstvo“, istaknula je Sandra Zokić, izaslanica ministrice poljoprivrede i ravnateljica Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište.

Boris Miletić istarski župan, također je potvrdio značaj Concours Mondial de Bruxellesa za istarski turizam i vinarstvo, a kao jedan od simbola Istre izdvojio malvaziju istarsku koja kvalitetom parira i mnogo većim vinskim regijama.

Kao i svake godine s istarskim vinarima u Esplanadu je stiglo i dvadesetak kolega s Kvarnera sa žlahtinama te članovi Bregovite Hrvatske s mladim vinima autohtonih sorti. Kvarnerske vinare podržao je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, a član Upravnog odbora vinara Bregovite Hrvatske Marko Miklaužić istaknuo je kako su za razvoj ove vinske regije zaslužne tri autohtone sorte škrlet, pušipel i kraljevina koje su se također mogle kušati u Zagrebu na En primeuru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2024 08:57