50 Top Italy 2024

Istra ima jedan od najboljih talijanskih restorana na svijetu i nalazi se u - Rovinju!

Na visokom 13. mjestu nalazi se i proslavljeni rovinjski restoran "Agli Amici Rovinj" poznatog talijanskog chefa Emanuelea Scarella

Sredinu mjeseca prosinca ove je godine obilježio tradicionalni svečani događaj posvećen talijanskoj kuhinji - Gran Galà della Cucina Italiana - u sklopu kojeg je proglašeno 50 najboljih talijanskih restorana na svijetu za 2024. godinu. Među dobitnicima dugo očekivane posebne nagrade, na visokom 13. mjestu nalazi se i proslavljeni rovinjski restoran Agli Amici Rovinj poznatog talijanskog chefa Emanuelea Scarella.

image
Tomislav Kristo/Cropix

Ceremonija je održana 12. prosinca u milanskom kazalištu San Babila u ozračju pravog slavlja nakon intenzivne godine prepune zadovoljstva za organizatora 50 Top Italy, online vodič za izvrsnost talijanskih proizvoda pod brendom Made in Italy unutar i van granica Italije. Na svečanosti je predstavljeno 50 najboljih talijanskih restorana u svjetskim razmjerima, a na događanju su dodijeljene i posebne nagrade, posvećene profesionalcima koji su se posebno istaknuli u protekloj godini.

image

Chef Emanuele Scarello

Tomislav Kristo/Cropix

"Maistrina odluka o dogovoru suradnje s jednim od ponajboljih talijanskih chefova i otvaranju njegovog restorana upravo u Rovinju bila je definitivno jako dobra odluka. S druge strane, chef Emanuele Scarello imao je toliku vjeru u uspjeh da je u imenu, uz već legendarni naziv svog talijanskog restorana, naglasio još i mjesto u kojem se nalazi - Agli Amici Rovinj - čime je potvrdio da Istra i Rovinj svojim pozicioniranjem zaslužuju da dio vlastite reputacije, kroz izvorno ime restorana, sjedini s nazivom Rovinja. Inače, ‘Made in Italy‘ je, kroz enogastronomiju, restorane i hotele, a još više kroz proizvode koje prodaju u cijelom svijetu, jedan od najjačih svjetskih brendova, a činjenica da je i jedan restoran iz Istre plasiran na visokom 13. mjestu zasigurno će usmjeriti fokus opinion makera, opinion lidera i influencera na Rovinj, Istru i Hrvatsku", izjavio je Denis Ivošević, direktor TZ Istarske županije.

image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva

O rovinjskom restoranu u vodiču iščitavamo: "Kuhinja obiteljskog stila chefa Emanuelea Scarella stiže u Hrvatsku, donoseći sa sobom istu filozofiju odabranih sastojaka lokalnih proizvođača s ciljem održive i izvrsne kuhinje, kakvu smo već iskusili u Udinama. Terasa s pogledom na lučicu pruža očaravajući doživljaj, a suradnja s Grupom Maistra osigurava visoke standarde luksuznog smještaja. Restoran nudi isključivo dva degustacijska jelovnika, svaki posvećen etapi putovanja Agli Amici, od Godie do Istre. Posebna pažnja posvećena je povrću koje je kamen temeljac jedne od ruta. Među jelima primjerice ‘Il bosco‘ borovim iglicama budi sugestivna sjećanja, dok se jaje, profinjeno i umami, pridružuje morskoj travi, igrajući temeljnu ulogu. Odjel pića nudi bezalkoholne opcije za zadovoljavanje svakog nepca."

image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva
image
Tomislav Kristo/Cropix

Prema izboru vodiča 50 Top Italy 2024. za najbolji talijanski restoran na svijetu proglašen je pariški "Al Carpaccio", na drugome je mjestu "Gucci Osteria" u Tokiju, a na trećem "Don Alfonso" u Torontu.

Našu recenziju ovog restorana možete čitati ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 03:22