Istražili smo: Crna vina koja odlično prate jača jela

Pretražili smo tržište i prikupili sve do čega se moglo trenutno doći, uključujući i vina iz uvoza, kao i kupaže u kojima je barem jedna od spomenute tri sorte vodeća, a cijene prihvatljive!

piše: Saša Špiranec

snima: Biljana Gaurina

1. KATEGORIJA: velika pakiranja (1 litra i više)

U ovoj kategoriji, inače zaduženoj za lošija vina i čišćenje zaliha, ovaj se put zaista može napraviti odličan posao. Na to su najviše utjecale tople berbe 2011. i 2012., koje prevladavaju u ponudi i koje su dale više tijela i okusa nego inače. Bag in box Orahovice od 3 litre daje fantastičnu cijenu po litri, dobre je kvalitete, a u pakiranju je kakvo jamči jednaku kvalitetu tjednima otkad se otvori. Kod pakiranja od jedne litre kvalitetom je podbacio jedino zweigelt Feravina, a sva ostala vina vrlo su dobra za ponuđene cijene. Kvalitetom odskače frankovka Belja, koja nudi u litri vino iz nekih viših kategorija. Organizirate li kotlovinu, gulaše ili nešto treće za veći broj osoba, ovdje možete zadovoljti potrebe za vinom u potpunosti.

1. PP Orahovica Frankovka Bag in box 3 l, 2012. (12,5%)

Cijena: 47,98 kn (15,99 kn/l) u Vrutku

Sočno, živahno i osvježavajuće u ustima, umjerene punoće i izvrsnog balansa između početne svježine i završne slasti. Na nosu puno svježe voćnosti crvenih bobica s mnogobrojnim herbalnim primjesama što podsjećaju na lišće i paprat. U notama se sluti i nešto zemljastih tonova. Dobar omjer cijene i kvalitete.

Ocjena: 81/100

2. PP Orahovica, Frankovka kvalitetno 1 l, 2012. (12,5%)

Cijena: 25,99 kn u Intersparu

Slično bag in boxu, ali s više trpkoće, lisnatih i zemljastih tonova, a s manje voćnosti. Također odličan omjer cijene i kvalitete, međutim, sitne nesavršenosti su izraženije.

Ocjena: 80/100

3. Feravino Zweigelt kvalitetno 1 l, 2011. (11,6%)

Cijena: 24,99 kn u Konzumu

Tamne neprozirne crveno-ljubičaste boje s dosta tijela niskom alkoholu usprkos, ali i s dozom oksidativnosti, što donekle remeti miris i retrookus. Ima dosta voćnosti na sredini, kiseline su naglašene, a finiš je blago trpkast.

Ocjena: 77/100

4. Vina Belje Frankovka kvalitetno 1 l, 2011. (13,7%)

Cijena: 24,98 kn u Vrutku

Zrelog i zagasitog mirisa na višnje iz likera s blagom zadimljenošcu i nešto vanilije. Bogatstvom, punoćom, zrelošću i trajanjem okusa, s izvrsno balansiranim i naglašnim kiselinama u kontri, uopće ne pripada u kategoriju masovnih vina. Dapače, ovo je trebalo biti u butelji i sa znatno višom cijenom. Očito prodaja ne ide sjajno pa je završilo u litri. Dobra prilika!

Ocjena: 85/100

5. Iločki podrumi Kapistran crni Classic 1 l, 2012. (13,2%)

Cijena: 26,99 kn u Konzumu

Frankovka 70%, cabernet sauvignon 30%. Fino vino. Izvrsnog omjera kvalitete i cijene, a za razliku od Belja, stilski se nalazi u zoni svježine i sočnosti, kako se i očekuje od jedne frankovke. S druge strane, ima pregršt tijela i solidno trajanje. Ocjena: 82/100

6. Feravino Frankovka kvalitetno 1 l, 2011. (12,8%)

cijena: 27,99 kn u Konzumu

Tamne rubinske boje. Pretežno vegetalnih aroma suhe trave i lišca, začinjeno s nešto zemljastih tonova i bobičastim voćem poput svježe zgnječenih kupina i šumskih borovnica. U ustima je sočno, solidnog tijela i duljine s blagom oporošću na finišu. Suho do kosti.

Ocjena 83/100

7. Kutjevo d.d. Klikun crni 1 l, 2011. (12,6%)

Cijena: 22,99 kn u Stridon prometu

Zweigelt, gamay, frankovka i portugizac. Vrlo ugodno vino. Sočno, živahno, ugodno kiselkasto, ne osobito dugačkog, ali vrlo ugodnog finiša s asocijacijom na svježe zgnječene kupine i prezrele višnje.

Ocjena 82/100

2. kategorija: butelje do 29,99 kuna

Kategorija jeftinih i najprodavanijih butelja pokazala se deficitarnom sa samo tri etikete. Čudno, s obzirom na to da ovdje leži glavnina prometa, a gotovo sve velike vinske kuće koje mogu dati takvu cijenu imaju što ponuditi. Ponuda mjeseca, a možda i godine nevjerojatno je dobra prilika za frankovku premium kvalitete iz Iločkih podruma, k tome u težoj i skupoj boci te s plutenim čepom visoke kvalitete, pakiranju namijenjenom vinima za dulje odležavanje.

1. Iločki podrumi Frankovka premium 2012. (13,5%)

Cijena: 29,99 kn u Mercatoru

Sjajno vino po bagatelno niskoj cijeni! Izvrsne kvalitete, po kojoj bi trebalo pripadati u razred od desetak eura naviše. Punog okusa, glatke i baršunaste teksture, a opet naglašene živosti, kako i dolikuje jednoj frankovki. S ukroćenim taninima, dugačkim i slasnim finišom te puno sočnosti i svježine na početku i sredini. Izvanredna, ludo dobra prilika!

Ocjena 87/100

2. PZ Trs Frankovka kvalitetno 2013. (12,5%)

Cijena: 29,98 kn u Vrutku

Svježa “inoks” frankovka, s puno sočnosti i svježine koju dodatno naglašava blago muzirajući ugljični dioksid. Ima nešto lisnatosti i herbalnosti, koje su također u službi svježine, te retrookus na višnje s naglašenom kiselkastošću.

Ocjena: 81/100

3. Vina Belje Frankovka kvalitetno 2009. (15%)

Cijena: 29,99 u Konzumu

U Baranji su frankovke očito zrelije i snažnije nego u ostalim dijelovima Hrvatske. Ova je osobito zrela i topla, a s nedostatkom šarmantne svježine toliko tipične za ovu panonsku sortu. Berba 2011. iz pakiranja od jedne litre ipak je nijansu uravnoteženija i bolja, bez tolikog naglaska na zadimljenosti i toplini, kao što je ovdje slučaj.

Ocjena: 83/100

3. Kategorija: butelje od 30 do 39,99 kuna

Većina vina iz supermarketa u ovoj je kategoriji. Kvalitetom nisu razočarala. Dapače, nude bolji omjer kvalitete za novac nego jedan cjenovni razred više. Ako se bira vino za obiteljski ručak, ovo je zasigurno zona u kojoj trebate potražiti svoju butelju.

1. Iločki podrumi Kapistran crni Selected 2012. (13%),

Cijena: 34,99 kn u Konzumu

Cijena: 39,25 kn u Mivi

Frankovka 70%, cabernet sauvignon 30%. Tamne rubinske boje, s dosta herbalnog i lisnatog karaktera na nosu, potom nešto voćnih aroma tipa kupine, višnje i ribiza. U ustima su začini tipa zelenog papra i voćna sočnost u lijepom balansu. Kiseline su blago naglašene, kako se i očekuje, okusa je puno, traje srednje dugo, a finiš karakterizira ugodna oporost. Vrlo lijepo. Ocjena: 84/100

2. Iločki podrumi Kapistran crni premium 2012. (13,5%)

Cijena: 34,70 kn u Gro-promu

Frankovka 70%, cabernet sauvignon 30%. Atraktivnog kabernetskog mirisa na crni ribiz s obilnim herbalnim primjesama. U tragovima još dolaze blaga zadimljenost, liker od višnje, list duhana i note moke. U ustima je još kompleksnije i dulje. Savršen balans višnjaste svježine frankovke i taninskog gripa caberneta. S puno karaktera, a istodobno i šarma. Traje dugo i ostavlja neodoljiv retrookus začinsko-voćnog karaktera. S potencijalom za odležavanje od desetak godina. Nevjerojatno povoljne cijene.

Ocjena: 88/100

3. Šimanović Frankovka 2012. (13,5%),

Cijena: 35 kn u vinariji

Izrazito tamno i neprozirno crvene boje s odsjajem ljubičaste. Mirisom dominiraju note oksidativnosti i mikrobiološke aktivnosti poput humusa, kojima se u primjesama pridodaje zapečena višnja. U ustima koncentriranog i intenzivnog okusa s puno višnjaste svježine i ugodne kiselkastosti. Tanini su prilično izraženi i na finišu daju dojam oporosti kao u oskoruše. Funkcionira isključivo kao vino uz jelo, srneće gulaše i slično.

Ocjena 82/100

4. Šimanović Frankovka 2013.,

Cijena: 35 kn u vinariji

Čista suprotnost prethodnoj vrlo rustikalnoj berbi. Lakše, manje koncentrirano, s manje tijela, modernije, s nešto slatkih začina i puno lisnatoherbalnih aroma na nosu. U ustima odličnog balansa, s puno svježine te ugodnih višnjastih tonova na retrookusu. Klasičan izričaj frankovke iz hladnijeg podneblja bregovite Hrvatske.

Ocjena: 84/100

5. PP Orahovica Frankovka kvalitetno 2012. (13,2%)

Cijena: 37,90 kn u Dobrim vinima

Dobrim vinima Tamnocrvene boje s jasnim ljubičastim refleksom. Živahno, s naglašenom kiselkastošću, herbalno na nosu, višnjasto u ustima. Vrlo intenzivno i postojano, s puno karaktera. Nema zavodljivost slatkih začina niti bobičastog voća, ali je puno karaktera i intenziteta. Kobasice ili carsko meso na roštilju izmišljeni su za ovo vino.

Ocjena: 83/100

6. Feravino Zweigelt Dika 2011. (13,0%)

Cijena: 39,25 kn u Mivi

Tamne, crveno-ljubičaste boje. Pregršt svježine i živosti izražene kroz naglašenu kiselkastost, ali istodobno s puno okusa na drugoj strani vage. Nimalo tanko, intenzivno, vrlo živo, s dozom humusa i “gripom” pikantnosti na finišu te obiljem svježe voćnosti u sredini. Krasna ekspresija zweigelta za poštenu cijenu.

Ocjena: 84/100

7. Feravino Frankovka Dika 2011 (13,4%) Cijena: 39,25 kn u Mivi

Tamne, neprozirne crvene, ugodna mirisa i raskošna okusa. Mirisom se miješaju začinski tonovi duhana i cedrovine, a okusom arome vanilije i višnje. Zbog blažih kiselina mekše je od većine drugih frankovki. Krasno vino. Odličan omjer kvalitete i novca.

Ocjena: 86/100

4. kategorija: butelje od 40 do 59,99 kuna

Vina ove kategorije ponijet ćete kad idete prijatelju na ručak ili na obično druženje. Ovdje smo prvi put naišli na ozbiljnije podbačaje po pitanju omjera cijene i kvalitete. Ipak, još uvijek ima dovoljno dobar izbor da ne ostanete uskraćeni.

1. Enjingi Zweigelt barrique 2009. (14,2%)

Cijena: 41,98 kn u Vrutku

Stari majstor iz Kutjeva još je u devedesetima prvi ukazao na potencijalno drukčije lice zweigelta. Bogata, zrela i koncentrirana karaktera s puno džemaste voćnosti, baš kao što je i ovaj primjerak iz 2009. Ocjena 87/100

2. Kosovec Zweigelt 2012. (12,4%)

Cijena: 44,90 kn u Dobrim vinima

Hipsterska uzdanica s Moslavine nije se proslavila ovom berbom zweigelta. Arome višnje s primjesama staje i kupusa na nosu te kiselkastog i kratkog okusa s gorkastim finišem na retrookusu. Ova inače dobra vinarija definitivno zna i za bolja vina.

Ocjena: 78/100

3. Kosovec Frankovka 2012. (12,7%)

Cijena: 49,90 kn na Vino.hr

Iako ima dozu oksidativnosti, vino je vrlo ugodno. Humus i suho lišće na nosu nisu osobito atraktivni, ali niti ne smetaju. No, okus je zaista dobro uravnotežen. Intenzivan, dugačak, umjerenih kiselina, ugodno izraženih tanina. Jedino što iskače nepotrebno je gorkast retrookus, kao i kod zweigelta. Ocjena 84/100

4. Weingut Mate Zweigelt 2011. (14%)

Cijena: 49,90 kn u Vrutku

“Naš čovjek” u Austriji napravio je jedan vrlo tipičan zweigelt za regiju iz koje dolazi. Naglašene svježine u ustima i živahnih kiselina, a istodobno s dosta tijela i topline. Arome su vegetalno lisnatog karaktera s bobičastim voćem u tragovima. Retrookus obilježava ugodna kiselkastost.

Ocjena: 85/100

5. PP Orahovica Frankovka vrhunsko 2012. (13,1%)

Cijena: 49,98 kn u Vrutku

Turbo moderno izdanje frankovke. Zadržala je tipičnu svježinu zahvaljujući ugodno naglašenim kiselinama, međutim, osim kupina i višanja kao izraza sortnosti ima i pregršt slatkih začinskih aroma porijeklom iz hrasta poput kokosa i vanilije te u manjoj dozi i dima.

Ocjena 86/100

6. Matković Frankovka 2011. (13,4%)

cijena: 52 kn u vinoteci Vintesa

Tamnocrvena s ljubičastim obrubom sugerira adolescentsku dob vina, međutim, miris na humus i zelene vegetalne note pomiješane s oksidativnošću otkrivaju da je vino dalo svoje. U ustima se još solidno drži, no opori finiš na kraju ipak traži da se prijeđe na noviju berbu.

Ocjena 79/100

7. Matković Frankovka 2012. (14,7%)

cijena: 52 kn u vinoteci Vintesa

Sasvim drukčija priča u odnosu na prethodnu berbu. Sočno i slasno istodobno, uravnoteženih kiselina što daju svježinu, a ne iskaču nimalo. Tanini čvrsti, ali ne stežu, okus traje dugo, intenzivan je i jako ugodan. Šumske borovnice, zrele kupine, višnja maraska i nešto vanilije. Bogato i fino.

Ocjena 86/100

5. kategorija: butelje od 60 do 89,99 kuna

U zoni smo restoranskih vina. Nosite li dar vinoljupcu, ako je riječ o važnoj večeri ili se želite počastiti nečim posebnim potražite vina u ovoj kategoriji.

1. Adžić Zweigelt 2013. (13,5%)

cijena: 64,90 kn u Mivi

Jako lijepo lice zweigelta. Podsjeća na austrijske uzore jer nema koncentracije i prezrelosti poput Enjingijeva, već obiluje višnjastom svježinom i sočnošću. Istodobno solidne koncentracije, ugodne kiselkastosti i dugog trajanja. Atraktivna i sočna finiša također.

Ocjena 87/100

2. Feravino Frankovka Miraz 2009 (13,7%)

Cijena: 64,98 kn u Vrutku

Perjanica vinarije iz Feravina pod imenom Miraz jedno je od najcjenjenijih izdanja frankovke u Hrvata. Odležavanje u bačvama ukrotilo je divlju stranu sorte, a da se pritom nije izgubila svježina i živahan višnjasti šarm. Otvaranjem se arome dodatno nižu prema listu duhana, hrastu, kokosu i šumskoj borovnici. Okus je pun i dugačak, s finim taninskim “gripom” i ugodnom toplinom na finišu.

Ocjena: 88/100

3. Vina Belje Frankovka vrhunsko 2009. (15,2%)

Cijena: 69,99 kn u Konzumu

Baranja s takvom lakoćom postiže visoku zrelost grožđa da češće treba pripaziti da se berba ne obavi prekasno umjesto prerano, kako je slučaj drugdje. Ovdje se dogodilo baš to. Vino je bogato, snažno, koncentrirano i prezrelo, zbog čega je izgubilo sortnu prepoznatljivost. Više nalikuje na moćni syrah sjeverne Dalmacije nego na živahni crnjak sa sjevara.

Ocjena 87/100

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 23:38