
Kada je u travnju ove godine u zagrebačkom METRO centru u Jankomiru održano finale natjecanja METRO Junior Top Chef, događaja koji ne samo da prepoznaje i nagrađuje mlade kulinarske talente, nego i aktivno oblikuje budućnost hrvatske gastronomije, malo je tko ostao iznenađen kada je glavnu nagradu odnio Ivan Dujmović, 17-godišnji učenik Turističko-ugostiteljske škole u Splitu.
Među trideset najboljih učenika završnih razreda kuharskih programa iz svih šest regionalnih centara za kompetentnost, Ivan, koji dolazi iz Kostanja, sela smještenog u Omiškoj zagori, žiri je osvojio preciznošću, okusima i tehnikom, ali i nevjerojatnom smirenošću koju je pokazao tijekom izazovnog dvosatnog kuhanja.
U tih 120 minuta finalisti su morali pripremiti predjelo i glavno jelo koristeći zadane, unaprijed nepoznate namirnice, test koji ne traži samo znanje i vještinu, nego i brzinu razmišljanja, kreativnost i prisebnost.
Mladi profesionalac, čiji se kulinarski put gradi već godinama, kuhati je počeo već s deset godina, a prvo jelo, palačinke, ostale su mu, kako nam je prije otkrio, dio obiteljskog rituala. Od prvog razreda srednje škole svako je ljeto u profesionalnim kuhinjama, spreman učiti, raditi i brusiti svoj zanat. "Za mene kuhanje nije posao, to je moj način izražavanja. Kad kuham, sve drugo nestane, to je moj svijet", rekao je Ivan.
Izbor životnog poziva nikada nije bio upitan. "Kad je došlo vrijeme upisa, znao sam da želim biti kuhar. To je jedina škola koju sam prijavio", istaknuo je Ivan. Danas, s titulom METRO Junior Top Chefa, dobio je priliku za dodatnu edukaciju i upravo će on proći specijalizirani program o tjestenini u prestižnoj kulinarskoj školi ALMA u Italiji. Taj put savršeno se poklapa sa zanimljivim interesom: istraživanjem različitih vrsta tijesta i tjestenine, što vrlo lako možemo povezati s azijskom kuhinjom.
Kada smo kontaktirali mladog chefa da ga pitamo za omiljena azijska jela, shvatili smo da Ivanov interes nije samo puka znatiželja, nego zanimanje i inspiracija dolaze iz istog izvora kao i njegova ljubav prema mediteranskim i ribljim jelima: slojevitost okusa, preciznost tehnike i naglasak na svježini.
"Bao buns su mi omiljeni zbog savršene teksture - mekani, pahuljasti, blago slatkasti kruščići koji se tope u ustima. Najviše volim kada su punjeni sočnom svinjetinom, hrskavim povrćem i svježim začinima. Svaki zalogaj je kao mala eksplozija ukusa", rekao nam je Dujmović. Ovdje se ne radi samo o jelu, radi se o iskustvu, o preciznom balansu između slatkog, slanog, umamija i teksturalne igre.
Ništa manje strasti ne pokazuje prema dumplingsima, koje vidi kao pravi simbol zajedničkog uživanja u hrani. "Bilo da su kuhani na pari, prženi ili u vodi, puni su bogatih, sočnih punjenja, od mesa do povrća. Volim i to što se često dijele, što su dio zajedničkog obroka, pa se jedu polako, u društvu - to im daje posebnu vrijednost", kaže.
A kad treba nešto utješno i snažno, onda odabire ramen. "Za mene je ramen više od obične juhe, to je topla, utješna zdjelica puna aroma. Juha koja se kuhala satima, savršeno kuhana jaja, tanki rezanci, meso koje se raspada... To je jelo koje mogu jesti u svako doba godine, ali posebno kada mi treba nešto toplo i snažno."
Ivan otvoreno priznaje da ga azijska kuhinja inspirira i zbog kompleksnosti, ali i igre tekstura i tehnika koje vidi kao izazov i priliku za vlastiti razvoj. "Jako volim pripremati ribe i tjesteninu i tu mi je azijska kuhinja zanimljiva jer kombinira obje. Bilo da se radi o ramen rezancima ili dim sum punjenju s ribom, uvijek je izazov pronaći pravi balans. A balans u jelu je ono što mi je najvažnije."
Unatoč brojnim priznanjima, Ivan ostaje prizemljen i usmjeren na rad. Ovo ljeto, iako završava srednju školu, ponovno će provesti radno, za užarenim pultom neke kuhinje, skupljajući iskustvo. Njegov san? Otvoriti vlastiti restoran, "nešto moderno, ali sve na žar", kaže, naglašavajući važnost kombiniranja tradicije s inovacijom.
U vrijeme kada mnogi mladi još traže svoj put, Ivan Dujmović već gradi temelje za ozbiljnu kulinarsku karijeru. Uz talent, posvećenost, znatiželju i otvorenost prema različitim gastronomskim kulturama, poput azijske, Ivan ne samo da predstavlja budućnost hrvatske gastronomije, nego i pokazuje kako se kulinarski poziv može živjeti punim plućima i srcem.
Podsjetimo, na natjecanju METRO Top Junior Chef sudjelovalo je 30 najboljih učenika završnih razreda kuharskih usmjerenja iz svih šest regionalnih centara za kompetentnost u ugostiteljstvu i turizmu. Tijekom velikog finala šest je finalista imalo 120 minuta za pripremu predjela i glavnog jela, koristeći zadane namirnice koje su doznali tek na početku natjecanja. Vehid Šaldić, chef i vlasnik restorana Il Mondo, Tibor Valinčić, chef restorana Dubravkin put i predstavnik udruge JRE Hrvatska, Katarina Vrenc, chefica bistroa Sopal, chef Ivan Vrbanec i Teddea Senjanović iz Dobre hrane najvišim su ocjenama nagradili upravo Ivana Dujmovića.
"METRO Junior Top Chef pokazao je nevjerojatan talent i strast mladih kuhara koji će oblikovati budućnost hrvatske gastronomije. Ovim natjecanjem želimo im pružiti priliku da razviju svoje vještine, steknu dragocjena iskustva i ostvare kontakte s vrhunskim stručnjacima. Ulaganjem u obrazovanje i mentorstvo mladih profesionalaca METRO Hrvatska aktivno doprinosi jačanju ugostiteljske industrije i stvaranju temelja za njezin daljnji razvoj", izjavio je Igor Kotaran, direktor marketinga tvrtke METRO Hrvatska.
Natjecanje METRO Junior Top Chef još je jedan način na koji METRO doprinosi razvoju hrvatske gastronomske scene, a njegov je cilj osnažiti kuharsku profesiju te mladim talentima pružiti priliku za razvoj karijere.
Sponzorirani sadržaj nastao je u suradnji s tvrtkom Metro Hrvatska.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....