METRO Junior Top Chef

Ivan Dujmović: ‘Sanjam o vlastitom restoranu, mjestu koje će biti malo drugačije, modernije‘

Učenik Turističko-ugostiteljske škole u Splitu jedan je od finalista natjecanja Metro Junior Top Chef

Ivan Dujmović, sedamnaestogodišnjak iz Kostanja, malenog sela u omiškoj Zagori, danas je učenik trećeg razreda Turističko-ugostiteljske škole u Splitu, smjer kuhar, a ujedno i jedan od finalista Metro Junior Top Chefa, natjecanja koje ima za cilj osnažiti kuharsku profesiju te mladim talentima pružiti priliku za razvoj karijere. Dok mnogima u njegovim godinama izbor budućeg zanimanja predstavlja dilemu, Ivan je svoju odluku donio bez kolebanja. Automobili su mu, kaže, druga velika strast, ali ljubav prema kuhinji ipak je prevagnula.

Jer kada je stiglo vrijeme upisa, jedini izbor koji je stavio bio je - kuhar. Ta kreativnost koju kuhinja pruža, i ono posebno zadovoljstvo kad ljudi kušaju jelo koje si sam stvorio - to je osjećaj koji Ivan poznaje još od desete godine. Tada je pripremio svoje prvo jelo, palačinke, koje su mu od tada postale dio obiteljskog rituala. Ulazak u finale, priznaje, nije očekivao.

- Bio sam sretan i iznenađen! Koliko god se nadaš, uvijek te nešto pokoleba. Volim kuhinju jer nikad nije dosadno. Uvijek možeš izmišljati, eksperimentirati s okusima. Nije jednolično - svaki dan je pun novih izazova i okusa.

image

Ivan Dujmović iz Kostanja jedan je od šest finalista Metro Junior Top Chef natjecanja

Jakov Prkić/Cropix

Danas, kada uhvati slobodnog vremena, Ivan se i dalje rado posveti automobilima, no kuhinja ostaje njegov glavni fokus. Kreativnost, dinamika i svakodnevni izazovi ono su što ga u tom prostoru neprestano iznova motivira.

Već od prvog razreda srednje škole počeo je raditi ljetne sezone, a radnih navika mu ne nedostaje. I ovo nadolazeće ljeto planira provesti za užarenim kuhinjskim pultom, bez obzira na to što završava srednjoškolsko obrazovanje. Svjestan je da je znanje proces koji ne završava diplomom i rado je prigrlio mogućnost prakse i rada s vrhunskim kuharima.

"Planiram raditi i po većim restoranima, učiti, usavršavati se... A jednog dana volio bih otvoriti nešto svoje. Sanjam o vlastitom restoranu, mjestu koje će biti malo drugačije. Volio bih imati nešto modernije, ali sve na žar."

Na svom prvom natjecanju - Gran Gourmetu 2024. godine u hotelu Amfora, gdje je osvojio prvo mjesto u sklopu timskog zadatka kuhar-konobar, pripremali su meni od tri slijeda. Njegovo hladno predjelo, tartar od pastrve, posebno se istaknulo - i donijelo pobjedu. Bio je to trenutak kada su svi u njegovoj obitelji, kako kaže, postali navijači, a on se osjećao kao da nastupa u Masterchefu. Roditelji su mu velika potpora i neiscrpan izvor motivacije.

image
Jakov Prkić/Cropix

Mentorica Elena opisuje ga kao iznimno skromnog, odgojenog i vrijednog mladića, s jasno izraženim talentom, ali i željom za radom i učenjem.

"Lako je surađivati s njim. Meni kao mentoru je gušt raditi s mladima koji su mu nalik. Upoznala sam ga prošle školske godine kad sam mijenjala tadašnju razrednicu. Svi su zaista krasni. Sigurna sam da je pred njim svijetla budućnost. Ima jako razvijeno nepce i miris. Ne sjećam se više što smo točno radili, ali pamtim kako je rekao: ‘Ovo miriše kao proljeće kod moje bake‘.", govori nam njegova mentorica.

Dodaje i da je, iako sramežljiv i jednostavan, izuzetno bistar i zna odgovoriti kad treba - bez suvišnih riječi, ali uvijek s težinom i jasnoćom.

Za jelo koje će predstaviti u finalu, Ivan je ribu ulovio sam. Ribolov nije hobi, već nešto što živi odmalena. Kad god ima vremena, odlazi na Cetinu. te kaže: "Lovim pastrve otkad znam za sebe."

Radi se o autorskoj interpretaciji hladnog predjela koje ga je i dovelo do zlata, a ujedno je i emotivna posveta njegovom djetinjstvu, obitelji i godinama provedenim u ribolovu na Cetini.

A kako zapravo pripremiti ovu deliciju? Ivan nam je otkrio kako su za pripremu jela potrebne dvije pastrve (svaka otprilike 300 g težine).

"To su moji okusi iz djetinjstva. Odmah me vrate u ribolov s ocem. Koromač smo brali za čajeve, a pastrva je moja strast i hobi. Pokušao sam to prikazati na tanjuru", kaže Ivan.

Za njega je kuhanje više od posla, tvrdi kako voli raditi sa svim namirnicama, ali da riba ima posebno mjesto.

"Najviše volim raditi s ribom, nebitno je li riječna ili morska. Spajam okuse koji mi imaju smisla. Volim kad jelo ima balans, ali i karakter. Kad kuham, osjećam se opušteno. Svi glasovi i problemi tog trenutka više ne postoje. To je jednostavno - ljubav."

image
Jakov Prkić/Cropix

KOSTANJSKA PASTRVA

Trebat će vam:
1 kom pastrve, oko 300 g
150 ml mlijeka
400 ml suncokretovog ulja
40 ml maslinova ulja
300 g lista koromača
5 g papra
1 kom limuna
100 ml bijelog vina
100 g ružmarina
10 g soli

Priprema:
Fileti se odleže u mješavini soli i šećera 30 minuta. Temeljac od pastrve začinjava se bijelim vinom, solju i aromatičnim biljem, a potom se dodaje agar agar i prokuha. Dobivena tekućina izlijeva se u pleh u tankom sloju, a dok je još toplo, dodaju se cvjetovi ružmarina. Sve se zajedno hladi kako bi se dobio proziran sloj aspika.

Mlijeko se aromatizira grančicama ružmarina i kada se ohladi, koristi se za pripremu emulzije. Listovi koromača kratko se blanširaju, zatim blendaju s uljem, pa se dobiveno ulje procijedi. Pastrva se sitno nakosa i začini uljem od koromača, maslinovim uljem, solju, paprom i naribanom koricom limuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. studeni 2025 08:29