NAJBOLJI U ZEMLJI

Ivan Jug iz zagrebačkog Noela proglašen je najboljim hrvatskim sommelierom

 Šimun Šitum/
Uz Ivana Juga, u finalu natjecanja našli su se i Josip Orišković te Monika Neral

Na nedavno održanom, 24. po redu prvenstvu sommeliera Hrvatske, koje je održano u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba, najboljim u zemlji proglašen je Ivan Jug, suvlasnik zagrebačkog restorana Noel s jednom Michelinovom zvjezdicom.

image
Šimun Šitum/

Kako piše portal hrturizam.hr, uz Juga u finalu su bili i Josip Orišković iz Dvorca Belaj, koji je odnio drugo mjesto, te Monika Neral na trećem mjestu. Da bi bio proglašen pobjednikom, Jug je morao skupiti najviše bodova u praktičnim disciplinama kao što je opis tri vina različite stilistike na slijepo te prepoznavanje šest različitih svjetskih destilata. Osim toga, kako piše hrturizam.hr, kategorije u kojima je Jug skupio najviše bodova uključivale su i dekantiranje crvenog vina, ispravljanje vinske karte, kreiranje menija na temelju zadanih vina, poznavanje svijeta vina, ophođenje s gostima, dok je jedna disciplina ostala iznenađenje.

Dobro je dodati i kako je Hrvatski sommelier klub neprofitna strukovna udruga osnovana još 1993. godine, danas broji oko 500 članova, a glavna zadaća je napredak profesije sommeliera, produbljivanje svijesti o kulturi stola, kao i stalna edukacija profesionalaca i šire javnosti. Hrvatski sommelier klub, od 1994., član je Svjetskog udruženja sommeliera (L‘Association de la Sommelierie Internationale – ASI), piše hrturizam.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:25