VELIKI USPJEH

Ivan Tartaro osvojio nagradu Connection in gastronomy na važnom natjecanju za mlade chefove

 Privatna Arhiva/
Mladi Tartaro svoju karijeru gradio je u Americi i u nekoliko poznatih hrvatskih adresa, a trenutno kuha u restoranu ManO2

Mladi Ivan Tartaro upravo je osvojio prizanje Connection in gastronomy koje nagrađuje uspješno i inovativno povezivanje kulturnog nasljeđa u gastronomiji.

Tartaro kuha u kuhinji ManO2 restorana, a za natjecanje ga je mentorirao chef Hrvoje Kroflin. Regionalno natjecanje je održano u Zagrebu, a upravo je u tijeku gala večera u hotelu Westin.

Zanimljivo je dodati i kako je jedan od sudaca na spomenutom natjecanju i chef Jeffrey Vella iz rovinjskog Cap Aurea. Nakon proglašenja, pobjednik regionalnog natjecanja potom ulazi u veliko finale koje će se iduće godine održati u Milanu.

image
Privatna Arhiva/

Ivan Tartaro na natjecanju se predstavio jelom Grounded Roots što je kombinacija tartufa, cikle, čičoke, gljiva, a inspiraciju je pronašao u jesenskom razdoblju kontinentalne Hrvatske.

Mladi chef karijeru je započeo u Noelu, zatim je radio u Soi Fusionu, a prije restorana ManO2, bio je sous chef u Takenoko Baru.

Tartaro je neko vrijeme živio i u Americi, školovao se na International Culinary Center u New Yorku te dio vremena provodio radeći u tamošnjim tapas barovima i talijanskim restoranima, ali je, kako kaže, imao i čast stažirati u nekoliko Michelinovih restorana. Kuhanjem se bavi već 10 godina, a kako nam je otkrio, struci se odlučio posvetiti odmah nakon srednje škole i danas mu je iznimno drago što je bio uporan i nije odustao od onog što ga zbilja zanima. Kako se tek nedavno vratio u Hrvatsku, trenutno planira ovdje i ostati

"Imam ovdje još puno posla i još puno za otkriti. Prelijepa je zemlja, namirnice su super i kvaliteta života je neusporediva s Amerikom. Malo sam se razmazio tako da mislim da bi puno propustio da odem negdje u bliskoj budućnosti što se tiče staža, prakse ili posla. Ali ako bi išao igdje, definitivno bi to bila Italija. Ljudi imaju dojam da je to jednostavna hrana, da nije kompleksna. Ne slažem se, imaju taj genetsko ugrađeni hedonizam i poštovanje prema hrani i uživanju. Sve me to strašno vuče", svojevremno nam je ispričao Tartaro.

image
@restaurant_mano2 /

Dodao je i kako je, s obzirom na to da je završio francusku kulinarsku školu, shvatio koliko mu odgovaraju tehnike specifične za tu kuhinju, kuhinjska brigada i način rada koji se zaista osjeti i vidi u tanjuru, ali i da voli kombinirati različite tehnike i kuhinje svijeta, a svemu tome dodati i malo ‘onog nečeg svog‘. No, unatoč važnoj nominaciji i već sada zavidnom iskustvu, skromni Tartaro smatra da svoj stil treba još brusiti.

"Još se nije moj stil u potpunosti isprofilirao, ali to je svakodnevni posao i mislim da ponajprije trebaš slušati što ti srce govori u određenom momentu, jednostavno se predati toj strasti da bi otkrio sebe", dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:47