Ovog četvrtka, 19. lipnja, u Torinu u Italiji održana je 23. dodjela nagrada The Worlds 50 Best Restaurants. U izbor su uključene čak 22 zemlje, 32 grada, a najboljim restoranom proglašen je Maido u Limi. Vodi ga chef japanskih korijena Mitsuharu ‘Micha‘ Tsumura i, kako ga opisuju, riječ je o elegantnom restoranu s fokusom na lokalne sastojke i tradiciju Perua, koji se spajaju s japanskom kulturom.
Maido je inače otvoren 2009. godine, ali filozofija ovog mjesta ostala je ista. Dobro je dodati i kako je prošle godine Maidu pripalo peto mjesto na ovoj važnoj listi.
Meni u Maidu sastoji se od 10 sljedova, koji uključuju kombinacije poput avokada, jaja, rajčice i svinjetine i jela kao što je ramen od lignji i choriza s dumplingom od patke.
Na drugom mjestu nalazi se restoran Asador Etxebarri u Španjolskoj, u Atxondu, zatim na trećem mjestu Quintonil iz Meksiko Cityja, a na četvrtom DiverXO u Madridu. Na petom mjestu se nalazi restoran Alchemist u Kopenhagenu, na šestom Gaggan u Bangkoku, zatim SÉZANNE u Tokiju, na osnom mjestu Table by Bruno Verjus u Parizu, na devetom mjestu Kjolle u Limi i Don Julio u Buenos Airesu na desetom mjestu. Cijelu listu 50 najboljih možete pogledati ovdje.
Nama najbliži restoran s liste je Steirereck u Beču, koji se nalazi na 33. mjestu, dok je slovenska Hiša Franko Ane Roš zasjela na 69. mjesto. Cijelu listu od 51. do stotog mjesta možete pogledati ovdje.
Dobro je dodati i kako se na listi našlo čak 10 novih restorana, a kako je na listu Best of the Best ove godine uvršten Disfrutar, prošlogodišnji pobjednik. Na istoj listi nalaze se još i restorani Central, Geranium, Noma, Mirazur, Eleven Madison Park, Osteria Francescana, El Celler de Can Roca, The Fat Duck, The French Laundry i El Bulli.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....