TJESTENINA IZ PEĆNICE

IZDAŠNA I SVIMA OMILJENA: Zapečena tjestenina na pet načina!

 Getty Images/iStockphoto
Ne morate se strogo držati recepata, koristite povrće, meso i ribu po svom izboru!

Ako ima netko tko ne voli tjesteninu neka digne ruku! Nitko? I mislili smo. Bacite se na pripremu ovih odličnih zapečenih tjestenina i riješite problem vikend ručka u sekundi!

Zapečena tjestenina s piletinom i brokulom

300 g filea pilećeg bijelog mesa
300 g tjestenine
250 g cvjetića brokule
8-10 cherry rajčica
200 g topivog sira
sol, papar
maslinovo ulje
250 ml vrhnja za kuhanje


U slanoj vodi tjesteninu skuhajte al dente. Procijedite je i ostavite sa strane. Meso (u komadu) petnaestak minuta kuhajte u slanoj vodi. Izvadite ga, pa kad se malo ohladi, izrežite ga na kockcie. Naribajte sir, brokulu natrgajte na male cvjetiće. Namastite vatrostalnu posudu. U drugoj posudi izmiješajte tjesteninu, piletinu i brokulu. Posolite i popaprite. Dodajte ribani sir. Mješavinu stavite u vatrostalnu posudu, po vrhu poslažite prepolovljene cherry rajčice i sve zalijte vrhnjem za kuhanje. Pospite ribanim sirom. Pećnicu ugrijte na 200 °C, pa zapecite tjesteninu dok se sir ne počne topiti.

Zapečena tjestenina s kozicama

250 g tjestenine u obliku školjkica
300 g kozica
1-2 tikvice (ovisno o veličini)
1 poriluk
2 češnja češnjaka
peršinov list
timijan
malo ružmarina
200 ml slatkog vrhnja
2 žlice mascarponea ili ricotte
maslinovo ulje
sol
papar


Kozice očistite. Tjesteninu skuhajte al dente. U tavi na maslinovu ulju popecite kozice zajedno s ružmarinom i malo timijana. U drugoj, većoj tavi na maslinovu ulju kratko prodinstajte poriluk, dodajte tikvicu narezanu na manje komadiće i nasjeckan češnjak te peršinov list. Pustite da povrće uvene, posolite i popaprite te ulijte slatko vrhnje i mascarpone ili ricottu pa sve promiješajte da dobijete jednoličnu smjesu. U tu smjesu dodajte i kozice te pospite još malo timijana i sjeckanog ružmarina. Promiješajte i ako je potrebno dodajte još malo soli i papra. Pomiješajte kozice i povrće u umaku s kuhanom tjesteninom (može to biti i kuhani krumpir ili njoki), prebacite sve u posudu za pečenje, pokapajte malo maslinova ulja i pospite ako želite ribanim parmezanom pa zapecite u pećnici na 180-200 stupnjeva dok ne dobije zlatkastu boju.

Zapečena tjestenina s inćunima i cvjetačom

200 g slanih inćuna
300 g tjestenine
1 veći karfiol (samo cvjetovi)
125 g maslaca
125 g brašna
150 ml mlijeka
1 čajna žličica senfa
140 g naribanog cheddara
krušne mrvice


Zakuhajte vodu za tjesteninu. Tjesteninu ostavite da bude malo tvrcaksta, a na polovici kuhanja dodajte joj cvjteču. Kad je ocijedite nemojte baciti svu vodu jer će vam 2 jušne žlice trebati za umak. Na tavi otopite maslac dodajte brašno i uz konstantno miješanje dodajte milijeko. Kad se smijesa zgusnula dodajte polovicu naribanog sira i žličicu senfa. Sve sastojke izmiješajte i pospite krušnim mrvicama i ostatkom sira te zapecite 5-6 minuta dok mrvice ne dobiju zlaćano smećkastu boju. Servirajte toplo.

Zapečene tagliatelle

paketić suhih tagliatella
dvije žlice maslaca
500 g mljevene junetine
konzerva pelata
žličica smeđeg šećera
glavica luka
češanj češnjaka
jedna veća glavica brokule
parmezan za posipanje
sol, papar


Na maslacu popržite luk i češnjak pa kad omekšaju, dodajte mljevenu junetinu. Kad je meso ravnomjerno posmeđilo, dodajte pelate, žličicu šećera, sol i papar. Pustite da umak krčka dvadesetak minuta, povremeno miješajući. Za to vrijeme u velikoj posudi s puno vode kratko blanširajte brokulu usitnjenu na cvjetove, pet minuta. Izgrabite brokulu šupljom žlicom, pa u istoj vodi skuhajte tagliatelle. Ocijedite tjesteninu i pomiješajte je s umakom od mljevenog mesa. Preba­cite u maslacem premazanu keramičku posudu za pečenje. Tjestenini dodajte cvjetove brokule, pa sve dobro začinite maslinovim uljem i pospite naribanim parmezanom i nekim drugim sirom. Zapecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva dvedesetak minuta.

Lazanje sa špinatom i kuhanom šunkom

200 g baby špinata
250 g ricotte
4 žlice mascarponea
8 manjih listova tjestenine za lazanje
3 žlice svježeg pesta od bosiljka
200 g kuhane šunke
2 žlice naribanog parmezana

Zagrijte pećnicu na 250 stupnjeva. Špinat lagano blanširajte. Izrežite ga na komadiće i dobro iscijedite vodu iz njega. Pomiješajte ricottu, mascarpone i špinat i dobro začinite sa soli i paprom. Listove za lazanje skuhajte u slanoj vodi oko 3 minute. Jednu žlicu smjese od sira i špinata stavite u vatrostalnu posudu. Dodajte sloj tjestenine, pa smjese od sira, malo pesta i nasjeckanu šunku. Završite sa slojem ricotte, stavite parmezan i pecite oko 20 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 20:43