IDEJA ZA VIKEND

Jaja na ovaj način za mene su jedan od omiljenih doručaka, priprema je brza i prejednostavna

 Lidija Lončarić
U posljednje vrijeme u nedjeljnom doručku uživam više nego u ručku - važno je samo da mi ne uzme puno vremena

Raskošan doručak jedan je od glavnih razloga zašto se svakog tjedna posebno veselim vikendu. Nakon napornog radnog tjedna subotom i nedjeljom ustajem polako, a čim otvorim oči, dok navlačim hlače i majicu, perem zube, kuham prvi jutarnji čaj i šećem psa, na pameti su mi kombinacije koje ću ovog vikenda još prije podneva staviti na tanjur.

Prije pripreme doručka obavezan je dio rituala i odlazak na tržnicu gdje biram sezonske plodove za ručak kroz cijeli tjedan, a posebnu pažnju posvećujem i onima koje ću u idućih pola sata baciti na tavicu. Jaja su obavezan dodatak vikend-doručku, a sve drugo podložno je promjenama. Nekad im dodajem kakav fini sir u kombinaciji sa začinima i zimnicom, drugi put osvježavajući umak uz tostirani kruh s češnjakom, a gotovo uvijek tu je i hrpa povrća koju toga dana uspijem uloviti na klupama zagrebačkog Dolca. Po povratku doma u mojoj kuhinji sve je podređeno tom vikend-doručku. Jaja pripremam s posebnom pažnjom, a sve ostalo dolazi samo od sebe, ali cijeli proces nikada ne traje dulje od pola sata.

image
Lidija Lončarić

Cilj nije umoriti se, nego iskoristiti slobodno jutro samo za sebe, uz polagano ispijanje drugog čaja toga dana, hrskanje, probijanje tekućeg žumanjka i skupljanje mrvica onim zadnjim zalogajem korice kruha. Ništa drukčije moj doručak ne izgleda niti ovog vikenda.

Glavnu ulogu, uz jaja, ovaj je put odigralo sezonsko povrće - poriluk, prokulice i špinat. Dodala sam tome i mrvice feta sira, prstohvat soli, svježe mljeveni papar te u posljednje vrijeme omiljeni mi za'atar. I vikend je odjednom postao još malo bolji.

Trebat će vam:

1 manji poriluk

4-5 prokulica

2 šake špinata

2-4 jaja

2 žlice feta sira

1 žličica za'atara

Sol i papar

Maslinovo ulje

Priprema:

Povrće operite i nasjeckajte. Na maslinovom ulju najprije pirjajte poriluk 3-4 minuta, zatim dodajte prokulice koje ste narezali na četvrtine, kratko pirjajte pa dodajte i špinat. Pustite da špinat povene, dodajte 4-5 žlica vode, pustite da se kratko krčka, začinite soli, paprom i za'atarom pa na povrće razbijte jaja. Poklopite poklopcem ili prekrijte folijom i kuhajte dvije minute ili dulje, ovisno koliko tekući žumanjak želite dobiti. Otklopite, pospite feta sirom i mladim lukom po želji, dodatno začinite soli, paprom o za'atarom i poslužite uz krišku kruha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 22:36