Poznati britanski kuhar Jamie Oliver podnio je zahtjev za prenamjenu svoje bivše konjušnice u pekaru, u kojoj bi se prodavali pekarski proizvodi, sendviči i kava. Chef Oliver se nada da će konjušnicu na svom povijesnom imanju u Essexu pretvoriti u privremenu pekaru s ponudom za van, a koja bi funkcionirala kao pop-up projekt. U početnoj fazi, navodi The Sun, planira se jednomjesečni probni rad.
Ako projekt dobije odobrenje, pekara bi poslovala unutar imanja Spains Hall, koje je zaštićena baština, a izgrađeno je oko 1570. godine. Važno je napomenuti kako se Spains Hall smatra jednom od najvažnijih elizabetinskih ladanjskih kuća u Engleskoj no na žalost, mnogi su svjesni kako su engleske ladanjske kuće svojevrsne rupe bez dna, a za svaku preinaku na takvim imanjima potrebna su dopuštenja nadležnih službi - restauratorskog zavoda i odjela za zaštitu povijesnih znamenitosti prve kategorije.
"Predložena privremena promjena namjene pruža priliku za ispitivanje manjeg komercijalnog pothvata u ruralnom okruženju, bez negativnog utjecaja na zaštićenu baštinu, promet ili kvalitetu života lokalne zajednice. Postojeća kuhinja unutar objekta koristit će se za pripremu hrane, a pristup javnosti bit će ograničen na glavnu prostoriju u prizemlju zgrade, kao i sanitarne čvorove, koji se također nalaze u prizemlju.
Nisu predviđene nikakve fizičke promjene ni u unutrašnjosti ni na vanjskom dijelu zgrade, a također neće biti utjecaja na zelene površine ni na prirodna staništa", poručio je tim jednog od globalno najpoznatijih televizijskih kuhara. Inače, kako navode britanski mediji, u posljednje vrijeme prostor se koristio za vjenčanja te se na istom mjestu održavala i kulinarska škola Jamiea Olivera, gdje su gosti mogli učiti koristeći sastojke iz njegovog vrta.
Kuća i imanje promijenili su vlasnika samo tri puta od srednjeg vijeka, a Oliver ih je kupio 2019. godine.
Prostori za kočije i konje potječu još iz 18. stoljeća, a prvi put su službeno zaštićene kao kulturno dobro 1967. godine, kada su se još koristile za smještaj konja. Procjenjuje se da je vrijednost kuće i imanja oko 6 milijuna funti.
Plan prenamjene podnesen je vijeću okruga Braintree, uz prateću dokumentaciju koju su pripremili njegovi predstavnici. Za rad pekare bilo bi potrebno otprilike šest zaposlenika, dostave bi se odvijale tri puta tjedno, a sama pekara bila bi otvorena tijekom cijelog kolovoza, svaki dan od 9 do 17 sati. Konačnu odluku o tome hoće li Oliver krenuti u novi projekt, pišu britanski mediji, donijeti će općinsko vijeće.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....