Vrtim Zdravi Film

Janković, Mihelj i Hromalić otkrili kako sa klincima skuhati jela od ostataka koje bi bacili

Chefovi vrte zdravi film
Nestlé je udružio snage s vrhunskim hrvatskim chefovima kako bi skrenuo pažnju na važnost smanjenja otpada od hrane

Mate Janković, Mario Mihelj i Robert Hromalić dio su kulinarskog serijala u šest nastavaka „Chefovi Vrte Zdravi Film“, koji će tijekom listopada biti dostupan na Nestlé digitalnim kanalima. Dio je to projekta Vrtim Zdrav Film, koji već 11 godina pomaže roditeljima u stvaranju zdravih navika djece. Od ove godine snažan se fokus stavlja na smanjenje otpada i ostataka od hrane. Zadatak poznatih chefova bio je podijeliti savjete i trikove kako kuhati uz što bolje iskorištavanje namirnica. Tako su od glavnih jela pripremili i alternative jednako nutritivno hranjivih jela za drugi dan, od onoga što nije iskorišteno za ručak.

image
Chef Mate Janković i nutricionistica Koraljka Novina Brkić

Chef Mate Janković pripremio je goveđu juhu s azijskim začinima i rezancima, od čijih je ostataka napravio salatu s govedinom, rižom i povrćem iz juhe. „Znanstveno je dokazano da djeca koja pomažu u pripremi obroka jedu značajno više povrća od djece koja ne sudjeluju u kuhanju. Važno je da isprobavaju nove okuse i šire paletu namirnica koje vole“, izjavio je Mate.

image
Goveđa juha s azijskim začinima i rezancima

Chef Mario Mihelj je ribu i povrće iz pećnice pretvorio u vrlo ukusnu savijaču od ribe, koja je oduševila i dječji žiri koji je ocjenjivao sva pripremljena jela. „Planiranjem obroka i sastavljanjem popisa za kupovinu možemo i sami značajno utjecati na smanjenje otpada od hrane“, objasnio je Mario, koji je podijelio i niz korisnih ideja za pripremu ribe uz što manje ostataka.

image
Chef Mario Mihelj

SAVIJAČA S RIBOM

• ostaci ribe
• ostaci povrća
• 100 g tijesta za savijaču
• 2 jaja
• 200 g polutvrdog sira (gouda ili slično)

Ostatke ribe od ručka, koje ste prethodno očistili od kostiju, zajedno s preostalim povrćem nasjeckajte na manje komade, pomiješajte s naribanim sirom i jajima. Smjesu punite u tijesto za savijaču i zamotajte. Narežite na manje komade savijače te pecite na tavi oko šest minuta. Savijača s ribom izuzetno je jednostavna za pripremu, a najbolje od svega je što djeca mogu i vole aktivno sudjelovati u njezinoj pripremi.

image
Savijača od ribe

Chef Robert Hromalić osmislio je dvije slastice – čokoladni mousse sa žitaricama i veganski flan bez mlijeka i glutena, u kojem je iskoristio čokoladu preostalu od pripreme moussea.

image
Chef Robert Hromalić

„Djeca će se rado uključiti u zajedničko kuhanje ako je ono zabavno. Igrajte se okusima i teksturama, neka svaki desert bude kombinacija slatkog i slanog, kremastog i hrskavog“, rekao je Robert. Naš vrhunski slastičar dao je i savjete kako pripremati deserte uz maksimalno korištenje svih sastojaka iz kuhinjskih ormarića.

image
Veganski flan bez mlijeka i glutena

„U aktivnosti projekta Vrtim Zdravi Film uključili smo snažne partnere koji nas svojim iskustvom i savjetima mogu inspirirati da usvojimo nove, održive navike kada je riječ o kuhanju. Na svjetskoj razini, godišnje se baci blizu milijardu tona hrane, dok u Hrvatskoj po stanovniku godišnje bacimo oko 75 kilograma hrane. Nestlé se od ove godine aktivno uključuje u podizanje svijesti o ovoj važnoj temi s konkretnim aktivnostima“, izjavila je Irena Merkaš, voditeljica korporativnih komunikacija, Nestlé Adriatic.

image
Dječji žiri

Nestlé nastavlja s aktivnostima za bolju, zdraviju i održiviju budućnost, educirajući svoje zaposlenike, partnere ali i širu javnost za dobrobit cijele zajednice. Video serijal „Chefovi Vrte Zdravi Film“ pronađite na nestle.hr od 15. listopada 2021. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. siječanj 2023 19:09