PITANJE SVIH PITANJA

Je li ‘double dippanje‘ zapravo opasno? Inspiriran serijom Seinfeld američki znanstvenik proveo zanimljivo istraživanje

"Dvostruko umakanje čipsa u umak je kao da si u zdjelicu stavio cijela svoja usta", tako je nekako Timmy ovaj problem objasnio Georgeu Costanzi

Svaki fan superpopularne serije Seinfeld dobro se sjeća epizode u kojoj jedan od glavnih likova, George Costanza, napravi grešku koja će ga kasnije koštati rasprave – u umak dva puta umoči isti čips. Ta se pogreška na prvu i u kontekstu omiljene humoristične serije može učiniti smiješnom, ali znanstvenik Paul Dawson s američkog South Carolina‘s Clemsom Universityja tome je pristupio prilično ozbiljno. Kako je ispričao za portal Bon Appetit, upravo ga je scena u kojoj glavnu ulogu igra George Costanza inspirirala da se baci na istraživanje s temom širi li ‘double dippanje‘ zbilja bakterije ili je samo nepristojno.

Jasno je kako dvostruko umakanje čipsa, krekera, mrkve ili komadića kruha u čašicu jogurta kod kuće, na kauču ili za kuhinjskim stolom, kada ste u društvu samih sebe ili najbližih, nije zabranjeno i (vjerojatno) vam to nitko neće zamjeriti, no je li zbilja prikladno kada se nalazite u većem društvu i što se zapravo događa kada pojedinac umoči čips u umak od, primjerice, vrhnja, zagrize ga, pa ponovno umoči drugu polovicu?

image
Pexels/

Budući da je Dawson proveo niz različitih eksperimenata sa svojim studentima, mjerenjem bakterija koje ostaju nakon umakanja krekera u nekoliko vrsta različitih umaka, došao je do saznanja da pri ‘double dippanju‘ na krekeru ostaje 100 do 1000 puta veći broj bakterija kada se u umak uroni već jednom kušani kreker u usporedbi s umakanjem svježeg, netaknutog krekera.

image
Agrobacter/Getty Images

Dawson je za Bon Appetit dodao i kako u ustima postoje bakterije i virusi koji se mogu širiti putem sline pa tako zbog nesvjesnog dvostrukog umakanja čipsa u umak možete prenijeti ili zaraditi meningitis, upalu pluća, gripu, pa čak i Covid-19.

Ipak, kako je za Bon Appetit objasnio liječnik Singh Harjot, ne postoje točni i konačni dokazi da je dvostruko umakanje nesigurno, niti da je bezopasno, ali dobro je dodati da veličina rizika nije dovoljna da ‘double dippanje‘ bude problem oko kojeg bi se stvarala prevelika zabrinutost.

"U ustima imamo oko 80 milijardi bakterija, a oko milijun prenosimo samo jednim poljupcem. Stoga, čak i ako ste na manifestaciji na kojoj svi ‘double dippaju‘ malo je vjerojatno da će, primjerice, posluženi guacamole sadržavati broj bakterija koje bi za vas mogle biti opasne", zaključio je Singh na kraju.

Dakle, ‘double dippanje‘ možda i nije opasno, ali je, složit ćete se s nama, ipak pomalo nepristojno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:44