VEČERA U CENTRU

Jedan od najboljih zagrebačkih bistroa ponovno je otvoren, otkrili su i uzbudljive novitete

 Marko Miščević/Cropix
Dino Galvagno preuzeo je ulogu chefa mentora u kuhinji zagrebačkog Brokenshipsa

Zagrebački bistro Brokenships na Katarininom trgu svakako je jedna od zanimljivih gastronomskih adresa u samom centru grada. Od samih početaka goste su pridobili jedinstvenim konceptom, a kada su prije nekoliko mjeseci odlučili nakratko zatvoriti svoja vrata, ljubitelji njihovih jela prilično su se zabrinuli. No, početkom ovog tjedna na svojim su društvenim mrežama objavili više nego dobre vijesti. Kuhinja Brokenshipsa, naime, ponovno je otvorena, a predstavili su i osvježeni koncept te novu ekipu u kuhinji.

"Tako je, Brokenships je nakon nekoliko mjeseci ponovno otvoren, pauzu smo napravili zbog godišnjih odmora i formiranja novog tima. Bilo je to izazovno razdoblje na tržištu rada općenito, a posebno u ugostiteljstvu. No, sada smo se vratili spremi za nove pobjede. Tim još uvijek nije formiran do kraja, ali za sada možemo reći da su tu naši mladi chefovi pod mentorstvom chefa Dine Galvagna, koji vodi cijelu ekipu i kreira meni. Imamo potpuno novi meni i nekoliko zanimljivih noviteta", rekla nam je u kratkom razgovoru Marija Curić iz Brokenshipsa.

image
Privatna Arhiva/

Kao posebnosti novog menija istaknula je tri vrste sourdough kruha koje radi, kako kaže, njihov osobni šaptač tijestu. Gosti tako ovdje mogu isprobati tamni sourdough od pira i raži, focacciu te miješani kukuruzni kruh, a u pripremi je i, kako kaže, bezglutenska varijanta. Upravo je taj kruh tek dio onoga što dolazi uz njihove Malice, meze kojima otvaraju meni i koje se sastoje od tri do pet malih jela. Kaže kako će se ona često mijenjati, no princip će uvijek biti isti. Tako će gosti za početak večere moći uživati u jednom povrtnom i jednom mesnom namazu ili kobasici te jednom mliječnom elementu.

"Mlijeko koje koristimo daju krave s ličkih pašnjaka i koristimo ga za cijeli niz jela. Maksimalno ga iskorištavamo i radimo, primjerice, maslac i ličku basu. Također, radimo i različito ukiseljeno povrće, a dio tog povrća uzgaja i sam Dino. Uvijek je tu i topli zalogaj, evo baš ovih dana je to krumpiruša koja je stvarno fenomenalna", dodala je Marija.

Pojasnila je kako se od samih početaka oslanjaju na sezonu te kako već imaju provjerenu bazu dobavljača povrća, mesa i ribe. Meni je, kako kaže, tako i sada u potpunosti sezonski te posebno ističe riblja jela u kojima kombiniraju bijelu i plavu ribu, zatim svinjetinu na dva načina u formi pohanih svinjskih nogica i pohanog kotleta te patku i mlince, a Marija spominje i dva deserta – pitu od jabuka sa sladoledom od jogurta i kremastu rozatu s kolačem od rogača i dunjom u potpuno novom obliku.

"To su tradicionalna jela na malo pomaknuti način, a novost je i to da velika jela više ne dolaze i u malim varijantama kako je to bilo prije. Sada na meniju imamo nekoliko malih, nekoliko velikih jela i dva deserta i to je to. Također, važno je spomenuti kako sada radimo samo večere", rekla nam je Marija Curić na kraju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:51