TAKO DOBAR!

Jedan od najslasnijih sendviča spaja sir, šunku i omiljeni umak, a nastao je sasvim slučajno

 Korica.hr Instagram/
U nastavku pročitajte sve o croque monsieur sendviču, saznajte gdje ga možete isprobati i kako ga napraviti kod kuće

Kada se vikendom ili na kakav dobrodošao slobodan dan zaželite stvarno dobrog doručka, sjetite se croque monsieura; slasnog spoja kruha, šunke, sira i bešamel umaka koji se u pećnici pretvara u poslasticu za prste polizati. Riječ je o jednom od najpoznatijih sendviča na svijetu usko vezanim uz parišku bistronomiju.

image
Tanya_f/Getty Images/istockphoto

Da pojasnimo, u Laroussevoj bibliji gastronomije, ovaj klasični francuski sendvič sastoji se od tanke kriške šunke i topljenog sira utaknutog između dva komada narezanog kruha. Vjeruje se kako se u pariškim jelovnicima prvi put našao oko 1910. godine, a neki tvrde da je izmišljen slučajno, kad su francuski radnici ostavili ručak u blizini vrućeg radijatora, da bi se kasnije vratili i otkrili da se sir u njihovim sendvičima otopio. Za autentičan croque monsieur potrebno je koristiti sir Gruyère pomiješan s bešamelom, a o varijantama i povijesnim zanimljivostima mogli bismo pisati danima.

image
Marcus Lacey/Getty Images/istockphoto

Ipak, spomenut ćemo još i croque madame varijantu, u kojoj se gore navedenim sastojcima dodaje i pečeno ili poširano jaje, koje ovaj sendvič čini još slasnijim, zasitnijim i toliko primamljivim da ćete ga poželjeti ponavljati iz vikenda u vikend. Usput, kako baš svaki put uspješno poširati jaje, saznati možete ovdje.

GDJE ISPROBATI OVAJ SENDVIČ?

Ako baš i niste od raskošnih doručaka kod kuće i prvi obrok u danu volite pojesti s nogu, i za vas imamo dobre vijesti. Naime, zanatska pekarnica Korica u svojoj ponudi već neko vrijeme ima croque monsieur sendvič i njihova varijanta, baš kao i original, izgleda zbilja dobro. U svojoj recepturi koriste Gruyère sir, dodaju i šunku te bešamel umak, sušene rajčice, senf, maslac i grana Padano sir. Ovaj ultimativni comfort food i sendvič svih sendviča završavaju tek kada ga naručite pa se pripremite na to da ćete po narudžbi ipak morati malo pričekati.

image
Korica.hr Instagram/
image
Korica.hr Instagram/

KAKO NAPRAVITI CROQUE MONSIEUR?

Postoje varijante ovog sendviča koje se uglavnom razlikuju po sitnim dodacima. Primjerice, drugih sireva uz Gruyère ili, pak, začina. Tako vam i mi danas donosimo recept u kojem se koristi aromatizirano mlijeko, no ako želite, taj korak svakako možete preskočiti i napraviti klasičan bešamel.

Za dva sendviča trebat će vam četiri kriške kruha, dobra opcija bit će fini sourdough, no koristiti možete i ono što trenutno imate pri ruci. Osim kruha, trebat će vam i oko 20 grama otopljenog maslaca, žličica Dijon senfa, oko 100 grama ribanog Gruyère sira i četiri šnite fine šunke. Toplo preporučujemo odličnu kuhanu šunku iz Salumerije Mangia. Koštat će vas nešto više, ali kad se već upuštate u pripremu ovakvog sendviča, vrijedi koristiti samo najbolje sastojke.

Bešamel umak napravite od 20 grama maslaca, 20 g brašna, oko 125 mililitara mlijeka, malo soli, papra i muškatnog oraščića, a dodati možete i režanj češnjaka, lovorov list i žličicu senfa kako bi imao jači, dublji i moćniji okus.

Aromatizirani bešamel napravite tako da u manjoj posudi najprije zagrijete mlijeko u koje ste dodali protisnuti režanj češnjaka i lovorov list i pustili da se zagrije. Nakon toga, ostavite da stoji 10-ak minuta kako bi mlijeko poprimilo aromu češnjaka i lovorova lista. Ovaj korak možete i preskočiti te napraviti klasičan bešamel. Nakon toga, u zdjeli otopite maslac i pustite da pusti orašasti miris. Dodajte brašno, miješajte kako biste ih pretvorili u pastu, a zatim polako dodajte procijeđeno mlijeko. Kuhajte na jako laganoj vatri i stalno miješajte. Dodajte muškatni oraščić, senf i druge začine. Trebali biste dobiti lijep, svilenkast umak finog okusa.

Kada ste napravili klasičan ili aromatizirani bešamel umak, vrijeme je za slaganje sendviča. Kriške kruha premažite otopljenim maslacem. Stavite ih na papir za pečenje i ubacite u pećnicu na 5 minuta na 200 stupnjeva sve dok s jedne strane ne poprimi zlatnu boju. Druga strana neka ostane čista. Upravo s te strane, oba kruha premažite najprije tankim slojem Dijon senfa, a zatim i bešamela. Dodajte Gruyère sir i šnitu šunke. Napravite sendviče i po njima rasporedite još bešamela. Pospite s još sira i pecite na 200 stupnjeva 10-15 minuta. Poslužite toplo.

image
Tanya_f/Getty Images/istockphoto
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 23:48