4-hands dinner

Jedan od najvećih talijanskih chefova gostovao je u OXBO-u i pokazao zašto je promotor ove zemlje u svijetu

Chef Enrico Derflingher ima zaista impresivnu karijeru, a osim u poznatim svjetskim restoranima bio je i prvi Talijan koji je kuhao za britansku kraljevsku obitelj, a početkom 90-ih postao je i glavni chef u Bijeloj kući

Enrico Derflingher, jedan od najvećih talijanskih chefova 21. stoljeća, ove subote je gostovao u restoranu OXBO zagrebačkog hotela Hilton DoubleTree. U svojoj kuhinji ugostio ga je Hiltonov izvršni chef Marinko Topalović, a za goste restorana zajedno su pripremili spektakularnu večeru od pet sljedova uz paring s vinima poznatih talijanskih vinarija.

Inače, Derflingherova kuharska biografija je prilično impresivna. Nakon što je 1977. diplomirao na Institutu za hotelijerstvo u Bellagiu, kuharski zanat stjecao je u poznatim europskim restoranima, a sa samo 26 godina postao je glavni chef u Buckinghamskoj palači. Radio je i kao privatni chef tadašnjeg princa Charlesa i Lady Diane, a 1991. godine odselio je u SAD i postao glavni chef Bijele kuće u vrijeme mandata Georgea W. Busha starijeg.

image

Chef Enrico Derflingher u restoranu Oxbo

Privatna arhiva

Dvije godine kasnije otvorio je svoj restoran u Firenzi i ubrzo je dobio prvu Michelinovu zvjezdicu koju mu je osobno uručio njegov mentor Paul Bocuse. Potom u Rimu otvara i Eden of Rome, bio je i executive chef Palace Hotela u St. Moritzu, a 2008. godine proglašen je najboljim svjetskim kuharom u izboru Five Star Diamond Award. Svojedobno je bio proglašen i ambasadorom talijanske kuhinje u svijetu, a od 2017. je izabran za predsjednika udruge Euro Toques Italija. Danas promovira talijansku kuhinju po cijelom svijetu i gostuje u poznatim restoranima. Na večeri u restoranu Oxbo pripremio je nekoliko svojih poznatih jela, a dio namirnica koje je koristio te večeri donio je iz Italije, pa je tako za amuse bouche poslužio osvježavajući Capuccino od slatkih Pachino rajčica koje rastu na jugu Sicilije.

image

Capuccino od slatkih Pachino rajčica

Privatna arhiva

Prvi slijed pripremio je Marinko Topolović, pa je na stol stigao wagyu beef tartar s kajmakom serviran na kosti. Odlično začinjen tatarski bio je položen u malene hrskave košarice od tijesta, a nadopunjavala ga je krema s malo wasabija i krema pripremljena od srži goveđe kosti. Uz ovo jelo posluženo je crno vino Al Carmine Inferno Riserva, talijanske vinarije Caven.

image

Wagyu beef tartar s kajmakom

Privatna arhiva

Za drugi slijed ili toplo predjelo bio je zadužen Derflingher, a goste je oduševio svojim poznatim rižotom s gorgonzolom, šafranom i crnim tartufom. Pripremao ga je u velikom loncu u otvorenoj kuhinji, a kada ga je maknuo s vatre okrenuo se na pult za serviranje, dobro ga je promiješao, protresao i za kraj je ubacio malo bijelog vina. U ovom jelu koristio je vrhunsku rižu talijanskog proizvođača Campo Dell‘Oste i Gran Vittoria Gorgonzolu DOP, a prije serviranja otkrio je gostima da je ovaj kremasti rižoto omiljen britanskom kralju Charlesu. Uz ovo jelo poslužen je pjenušac Alta Langa, talijanske vinarije Cochi.

image

Chef Enrico Derflingher završava svoj rižoto

Privatna arhiva
image

Risotto s gorgonzolom, šafranom i crnim tartufom

Privatna arhiva

Za treći slijed na stol je stigao file, rekli bismo, divljeg brancina uronjen u ukusan svileni umak s rajčicama. Za ovo vrlo jednostavno i lagano, ali efektno jelo Derflingher je ponovno koristio slatke Pachino rajčice sa Sicilije, a riba je iz našeg dijela Jadrana. Uz brancin je poslužen rosé Cerasum Alpi Retiche, vinarije Caven.

image

File brancina

Privatna arhiva

Četvrti i posljednji slani slijed pripremio je Marinko Topolović, a sastojao se od 45 dana odležanog ribeye bifteka s ukusnom hrskavom koricom od lješnjaka i raviolom od prženog krumpira punjenog vrganjima, a uz ovo jelo posluženo je i crno vino Barolo Scarrone koju proizvodi vinarija Bava vini.

image

Glavno jelo chefa Marinka Topalovića

Privatna arhiva

I za kraj gostima je najprije poslužena Derflingherova krema od ekološki uzgojenih limuna koje je donio iz Italije. Ova kiselkasta i vrlo osvježavajuća krema pripremljena je od svega tri sastojka - limuna, šećera i vrhnja, a poznati chef pripremio ju je dan prije, odmah nakon dolaska u hotel, jer mora 24 sata stajati u frižideru.

image

Desert

Privatna arhiva

Nakon kreme posluženi su i slatki zalogaji chefa Topolovića - odličnu pralinu od bijele čokolade i maline, pralinu od nougata i čokolade, te kuglicu punjenu tamnom čokoladom i lješnjakom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 16:26