Prije gotovo dva mjeseca na društvenim mrežama mnogima omiljena Gajbica u Vlaškoj ulici objavila je da se seli, čime je završeno jedno poglavlje njihove priče. No, istovremeno su najavili preseljenje u novi prostor, u Radićevoj ulici 23, na mjesto bivših Ferdinand knedli. Nekoliko dana nakon otvaranja, s veseljem smo se uputili u novo-staru Gajbicu, nepretenciozno mjesto koje je prije nekoliko godina otvorio Mario Milijević, čovjek s ciljem da ponudi utješnu i zdravu hranu u centru grada.
Nova Gajbica u Radićevoj donosi neke pozitivne promjene. Prije svega, unutrašnjost je prostranija od one u Vlaškoj ulici, pa može primiti nešto više ljudi. Osim toga, kada zatopli, imat će i terasu na koju će stati tridesetak gostiju. Nadalje, budući da imaju veću kuhinju, u novoj Gajbici poslužuju i brojna nova jela, kao i doručak. Radno vrijeme im je također duže, od 8 do 20 sati, a doručak poslužuju do podneva.
Za one koji to žele, i nakon podneva mogu dobiti jutarnju ponudu, kako kaže Mario, ako lijepo zamole. Osim doručka, uveli su i nove cijeđene sokove, sendvič, te domaću granolu koju možete dobiti i u kombinaciji s cijeđenim sokovima.
Što se same hrane tiče, kušali smo njihov novi craft sendvič (velika verzija, 10,30 eura) koji je odličan iz više razloga. Kao kruh za sendvič koriste focacciu iz Bread Cluba, s kojima su sada i službeno ostvarili suradnju. Šunka koju koriste dolazi s Dolca te je kuhaju svakog jutra, a ostali sastojci, koji uključuju njihov domaći sir i vrhnje, pečene cherry rajčice, pesto i maslac, ili sami uzgajaju, ili su s placa. Sam sendvič je prilično velik i dolazi ukrašen pinjolima i s malom salatom sa strane. Osim što je velik i zasitan, sendvič je veoma aromatičan, focaccia je izvrsna, kao i ostali sastojci.
Probali smo i novi hladno prešani (gusti) sok Multi (jabuka, kruška, limun, mrkva) s kojim cijeli obrok iznosi 11,70 eura. Osim što jedete zdravo i nemate grižnje savjesti oko gableca, zaista ćete fino pojesti i popiti.
Za kraj ranog ručka, odnosno gableca, kušali smo i njihovu novu, polusirovu tortu od kokosa s voćem (4,70 eura), uz koju nam se jako svidio coulie od sezonskog voća sa sirupom od bazge, koji je bio preliven preko kolača.
Za stalne goste nema brige jer su njihova standardna, svakodnevna jela i dalje u ponudi i neće nigdje otići. U Gajbici se tako i dalje za gablec ili ranu večeru mogu pojesti fini čušpajzi, zdjele, salate...
Osim nove hrane, adrese i radnog vremena, postoji i još jedna stvar koja je od nedavno vidljiva u Gajbici. Kada smo zadnji put posjetili Gajbicu, otkrili smo nešto hvalevrijedno što ovoga puta ponovno treba istaknuti.
Naime, Gajbica je prije koji dan proslavila godišnjicu suradnje s Udrugom žena oboljelih i liječenih od raka – Sve Za Nju. Gajbica, dakle, svakoga dana, bez stajanja, osigurava topli obrok za korisnice udruge za vrijeme boravka u Udruzi.
"Iako su se preselili u Radićevu 23, to nije ništa promijenilo u našoj suradnji. Ukusni i zdravi obroci i dalje stižu, a mi smo im neizmjerno zahvalni na dobroti", poručili su iz udruge.
Stoga, osim što ćete, kada posjetite Gajbicu na novoj lokaciji, pojesti i popiti fino i zdravo - pomoći ćete jednom malom restoranu da nastavi s ciljem pomaganja potrebitima. Jer i njihova svakodnevna fina hrana, cijeđeni sokovi i deserti nisu ništa naspram toga što kao restoran rade, odnosno, to što Mario Milijević radi od samih početaka Gajbice. Mi se u Gajbicu na novoj lokaciji vraćamo, s osmijehom na licu, svjesni toga da donose pozitivnu promjenu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....