To se ne propušta

Jedan od trenutno najvećih miksologa na svijetu gostuje u Landsky baru!

 Facebook/de.soto.nicolas
Nico de Soto, jedan od zaista najpoznatijih i najutjecajnijih miksologa 21. stoljeća, prvi put u Hrvatskoj preuzima bar na jednu noć

Poznati francuski barmen Nico de Soto, ove će subote, 23. ožujka od 19 sati, preuzeti šank Landsky bara na zagrebačkoj Trešnjevci. Ovaj, po mnogima, najveći miksolog 21. stoljeća, ime je koje ne treba posebno predstavljati onima koji su imalo upoznati sa svjetskom scenom miksologije, s obzirom na to da je de Soto, kako stoji i u najavi ovog događanja, "od početka karijere osvojio apsolutno svaku nagradu i priznanje koje postoji, a najčešće upravo za najbolju i najkreativniju koktel kartu".

Inače, Parižanin s adresom u Dubaiju je i sinonim za inspirativno lice i pokretačku silu novih generacija miksologa već duže od desetljeća, a sam je vlasnik dvaju barova i restorana - Mace u New Yorku i Danico u Parisu.

Kako je najavljeno, u ovom premijernom dolasku u Zagreb, de Soto će u Landsky baru prezentirati i posluživati pića iz svojih restorana i barova koji su redovito viđeni i na najprestižnijoj listi barova na svijet - u Worlds 50 Best Bars.

U svijet koktela, kako često ističe, ušao je sasvim slučajno, preko usputnog ljetnog posla u Australiji i zaljubio se, a evo što je jednom prilikom rekao u intervju za compagniedesindesrum.com - koje je njegovo omiljeno piće, koktel, najbolji barovi i što misli o trendu bezalkoholnih koktela.

Koje je vaše omiljeno piće i zašto?

Rum, bez sumnje. To je vrlo svestrano alkoholno piće, a asortiman proizvoda je izniman. Dostupan izbor je nevjerojatan: raznolikost u podrijetlu i destilerijama, odležani, neodležani, melasa ili čisti sok od trske... Vrijednost za novac također je vrlo zanimljiva, možete pronaći prilično jeftine a dobre proizvode, ali i prave dragulje ispod 1000 eura.

Koji je vaš omiljeni koktel i zašto?

Punč od pročišćenog mlijeka. Znam da ga neki ljudi ne smatraju klasičnim koktelom, ali jest, recept možete pronaći u "The Bartender‘s Guide or How to Mix Drinks", New York, Dick & Fitzgerald, Publishers, 1887. (1. izdanje 1862) koju potpisuje Jerry Thomas (osnivač miksologije). To je koktel jedinstvene teksture i prilično kompleksnog okusa, mislim da je jednostavno najbolji.

Da morate birati, tko bi bio na listi vaših top 5 omiljenih barova na svijetu i u Francuskoj? (Njegovi vlastiti koktel barovi su isključeni).

Ovo je stvarno teško, ali kad bih morao odabrati samo pet, to bi bili: U cijelom svijetu rekao bih, bez posebnog reda, Operation Dagger (Singapur), Himkok (Oslo, Norveška), Atlas (Singapur), Manhattan bar (Singapur) i Lyaness (London). U Francuskoj bih rekao da su to Mabel (Pariz), Symbiose (Bordeaux), Fréquence (Pariz), Copperbay (Pariz) i Lutecia (Pariz).

Što mislite o trendovima niskog ABV-a (udio alkohola) i koktela bez alkohola?

Mislim da je to sjajno! U svojim barovima već dugo nudim koktele s niskim sadržajem alkohola jer sam uvijek bio duboko uvjeren da vam nije potrebno puno alkohola da biste napravili dobar koktel. Zapravo, smatram da niži ABV pojačava arome koktela. Isto vrijedi i za koktele bez alkohola! Svaka dobra koktel karta mora sadržavati izbor koktela bez alkohola. Pritom mislim na visokokvalitetne koktele bez alkohola. Jednostavno se ne možete zadovoljiti sokom od naranče i sodom ili toplom i gaziranom vodom.

Što mislite o povratku old school likera i jakih alkoholnih pića koji vidimo posljednjih nekoliko godina?

Moram reći da to za mene nije tako velika stvar. Nije da mislim da nije zanimljivo, zapravo mislim da je prilično cool što možemo ponovno otkriti stare brendove i što kao barmeni imamo više izbora na raspolaganju. Činjenica je da radim svoje likere i sirupe, volim što ih mogu prilagoditi točno onim aromama koje tražim, tako da nemam koristi od takvih proizvoda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:05