OSVJEŽAVAJUĆE

Jedino piće bez kojeg ne možete zamisliti prvomajski, ali niti jedan drugi roštilj

 Markswallow/Getty Images
Kako bismo vam olakšali otvorenje sezone gemišta, donosimo nekoliko jednostavnih pravila za još bolji omiljeni sezonski napitak

Sada, kada su konačno stigli topliji dani, s kava na terasama kafića i iz termosica u parku, nekako se već prirodno prebacujemo na uživanje ispod suncobrana, do vruće rešetke i uz čašu osvježavajućeg napitka u ruci. Među omiljenim napicima koji gase žeđ, hlade iznutra i izvana i podižu raspoloženje svakako je i dobar gemišt. Sastavljen od dobrog vina i tek otvorene boce mineralne vode, još pucketavih mjehurića koji bježe iz orošene čaše, ultimativno je osvježenje i, rekli bismo čak, savršen odabir pića od početka svibnja pa sve do kraja rujna. Sjajno gasi žeđ usred sve toplijih proljetnih dana i samim time, u umjerenim količinama, odlično je sredstvo za sprječavanje dehidracije.

image
Promo/

No, kao i kod svakog ozbiljnog pića, da biste napravili dobar gemišt, važno je slijediti nekoliko važnih pravila. Za početak, vino uvijek kupujte u bocama od litre kako, ako one veće ne uspijete isprazniti, ne biste izgubili na kvaliteti.

Iako će svaka kuća koja proizvodi svoje domaće vino reći kako se upravo njihovo najbolje slaže uz bocu hladne Jamnice, zanimljivo je dodati i da je, otkad pamtimo, prvi odabir za pripremu gemišta graševina. Ipak, dobro je znati, to može biti točno u slučaju da birate osvježavajuće graševine s izraženijim kiselinama kako ih mineralna voda ne bi previše pokrila svojim moćnim mjehurićima, no svakako izbjegavajte one izraženijih cvjetnih i prezrelih voćnih aroma. I ne, za dobar primjerak ne morate potezati na kraj svijeta, čak niti do prve vinarije. Pronaći je možete već u obližnjem supermarketu među cjenovno pristupačnim vinima.

Najvažnije je, dakle, fokusirati se na vina što blažeg okusa i ne previše intenzivnih aroma, izbjegavati zrele arome i koristiti suha vina, bez slatkastih elemenata. Vinski stručnjaci preporučuju i da bi vino za najbolji gemišt trebalo biti ohlađeno na temperaturu između 6 do 8 stupnjeva, dok je mineralnu vodu dobro ohladiti na 4 do 6 stupnjeva.

image
Promo/

Također, dobro je spomenuti i kako je kod pripreme gemišta najvažnije da su okus i miris mineralne vode neutralni te da je jako gazirana kako mjehurići, jednom kada se nađu u čaši, ne bi prebrzo nestali.

Na kraju, ali ne i najmanje važno, dotaknuti se moramo i početka sezone roštilja. Složit ćete se s nama, nema (gotovo) ništa bolje od slasne svinjske vratine, ćevapčića i ražnjića, zabatka ili grilanog povrća u kombinaciji s hladnim gemištom pa, sada kada ste dobro proučili sva pravila pripreme, opskrbite se adekvatnim čašama, popularnim balonkama, okupite ekipu, zapalite vatru i obavezno dobro ohladite Jamnicu - vrijeme je za opuštanje uz čašu omiljenog sezonskog osvježenja. I ne zaboravite, uživajte odgovorno!

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Jamnicom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 17:46