Jako dobre vijesti

Jedna od najboljih chefica na svijetu u Istri otvara restoran po posebnom konceptu i zapošljava

 Marko Miscevic/Cropix
Restoran koji bi trebala voditi bit će u sklopu luksuznog resorta u izgranji s drugim najvećim infinity bazenom na svijetu

Jedna od najvećih regionalnih kulinarska zvijezda, slovenska chefica Ana Roš, trebala bi iduće godine otvoriti restoran u luksuznom savudrijskom resortu Petram Resort & Residences.

Ovu veliku gastro vijest potvrdila je Ana Roš ekskluzivno za Glas Istre u Rovinju na marginama aktualnog Weekend Food Festivala, na kojem je jedna od glavnih zvijezda. Roš je u sklopu spomenutog festivala održala i iznimno zanimljivo predavanje vezano uz njezin svjetski poznati restoran Hiša Franko s dvije Michelinove zvjezdice, u kojem isključivo s namirnicama iz regije utjelovljuje svoju viziju stvarajući osebujnu kulinarsku čaroliju.

image
Marko Miscevic/Cropix

"Ako potpišemo ugovor, koji je za sada siguran 95 posto, do lipnja 2023. restoran će biti otvoren", najavila je Roš istaknuvši kako će u Istri stvarati jednu sasvim drugu, prema njezinim riječima, opušteniju gastronomsku priču.

"Bit će to jedna druga priča, drugi pogled na gastronomiju, opuštenijeg restoranskog tipa, namijenjenu ljudima na odmoru. Ondje nećete ići na slijed od 23 jela, već dva do tri. Bit će to i dalje vrhunska i ozbiljna hrana u ležernijem izdanju, nešto kao što radi Zuma u Dubaiju s ugodnom glazbom u pozadini. Bit će to mjesto pored "infinity poola" iz kojeg se pruža nevjerojatan pogled na Piran, Trst i Dolomite" kazaa je svjetski poznata chefica.

Riječ je, naime, o otvorenom krovnom bazenu, dužine 105 metara, drugom najdužem "beskrajnom" na svijetu, nakon čudesnog bazena u Singapuru.

Jedna od najpoznatijih svjetskih chefica i jedina žena uvrštena u top deset kuhara, i u "istarskoj priči" će njegovati svoj koncept baziran na lokalnim namirnicama.

image
Marko Miscevic/Cropix

"Menu će se bazirati na istarskim namirnicama koje poznajem jako dobro jer već 52 godine imamo kuću u blizini Brtonigle. Kao dijete radila sam ondje u vrtu i brala rajčice", otkrila je detalj iz djetinjstva.

Slovenka Ana Roš kaže da je nikad nije napustio natjecateljski osjećaj. Naime, Hiša Franko je 2017. odnijela titulu najboljeg restorana u svijetu, a njegova vlasnica titulu najbolje kuharice u izboru The World‘s 50 Best Restaurant Academy.

A da je stvar doista ozbiljna kad je u pitanju poslovna suradnja između vodstva luksuznog kompleksa i slavne chefice, govori i njezina posljednja Instagram objava na privatnom profilu gdje traži osoblje za svoj novi projekt.

"Tražimo talentirane pojedince za naš tim na ovoj romantičnoj lokaciji. Tražimo individualce strastvene prema izuzetnoj usluzi i stvaranju iskustava koje će naši gosti dugo pamtiti. Trenutno zapošljavamo na slijedećim pozicijama: head chef, sous chef, chef de partie, commis chef, sommelier, barmen, miksolog, chef de rang, food runner, back bar tim", stoji između ostalog u njezinoj objavi.

Following the excavations, the researchers found an open courtyard that was used for dining purposes, along with benches, an oven, ancient food relics, and a 5,000-year-old moisture-wick structure that can be compared to a ‘modern-day fridge’ to keep the food cool. The team also discovered conical bowls that contained the remnants of fish. Also Read: This 74-year-old pasta sauce recipe sounds incredibly delicious The project director, Holly Pittman, was quoted by AFP as saying, “So we‘ve got the refrigerator, we‘ve got the hundreds of vessels ready to be served, benches where people would sit, and behind the refrigerator is an oven that would have been used... for cooking food.” As Holly explained, "What we understand this thing to be is a place where people could come to eat and that is not domestic," the archaeologists discovered evidence of beer drinking. "We call it a tavern because beer is by far the most common drink, even more than water, for the Sumerians,” she said, noting that in one of the temples excavated in the area, there was a beer recipe that was found on a cuneiform tablet. Also Read: Man cooks ‘World‘s Oldest Mesopotamian Recipe‘ using 1750 BCE tablet As per reports, archaeologists also found a recipe for an ancient beer at the site. Also, it has been reported that excavations restarted at the site in 2019 as part of a joint project between the Penn Museum, the University of Cambridge, and the State Board of Antiquities and Heritage in Baghdad, where they have been using new techniques such as drone photography and genetic analysis to secure data and information. The use of these modern techniques has enabled the researchers to gain a better understanding of the Sumerian civilization and how people lived during that time. Also Read: This is the only place on earth where purple honey is found As per reports, early excavations in the area focused on religious architecture and understanding the elites, but the latest excavation focused on non-elite areas and the motive was to have a broader understanding of ancient cities. This finding has created a lot of excitement in the archeological circles and history buffs. In the past, foods have been discovered in several sites like the Mesopotamian, Sumerian and Indus Valley, but it is for the first time that a fridge like structure has been discovered. It not just throws light on the craftsmanship of the people of that time but also on how they chose a perishable item like fish to be kept in the cool box. For the first time in history such an exciting discovery has been made.

Inače, Petram Resort and Residences trenutno je najveći projekt u turizmu koji se gradi u Hrvatskoj. Riječ je o kompleksu koji će imati 252 luksuzne nekretnine - 55 turističkih vila, aparthotel sa 179 apartmana za odmor te 18 stanova.

image
Marko Miscevic/Cropix

Sve je koncipirano, piše Glas Istre, na vrhunskom dizajnu ispred trendova, održivoj gradnji, novim materijalima, mirisnoj mediteranskoj hortikulturi i otvorenim vizurama, u kombinaciji s inovativnim konceptom održavanja resorta i upravljanja nekretninama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:46