VELIKA TRŽNICA

JEDNA OD NAJVEĆIH I NAJSTARIJIH SVJETSKIH TRŽNICA: Dnevno njenim putevima prođe između 250 i 400 tisuća posjetitelja!

 Pavliha
Grand Bazaar je jedna od onih tržnica na koju ljudi dolaze kupovati, ali zadržavaju se zbog dobre hrane.

Grand Bazaar (Velika tržnica) u Istanbulu je jedna od najvećih i najstarijih zatvorenih tržnica na svijetu, koja se prostire duž 61 ulice te broji više od 4 000 prodajnih mjesta, štandova i trgovina. Dnevno njenim putevima prođe između 250 i 400 tisuća posjetitelja.

XXL
Getty Images

Grand Bazaar se smjestila u istanbulskom okrugu Fatih, obuhvaća površinu od više od 50 tisuća metara kvadratnih. Gradnja tržnice je započela 1461. godine kada se tržnica počela raditi od drvenih konstrukcija, a danas je u potpunosti sagrađena od kamena i cigle. Na ovoj najvećoj tržnici u Turskoj možete kupiti apsolutno sve, a najpoznatije je po zlatu, tkaninama i keramici te svakako slasticama.

Natural tea and spice in the Grand Bazaar, Istanbul
Getty Images/iStockphoto

Ono što bi vas najviše trebalo veseliti prilikom posjeta ovoj tržnici je pronalaženje skrivenih kutaka s dobrom hranom, manjih restorana koje posjećuju više lokalci nego turisti. Jedno od takvih mjesta je Gaziantep Burç Ocakbaşi, grill restoran koji poslužuje ukusnu hranu iz Gaziantepa, grada u Turskoj, koji se smatra jednim od glavnih turskih kulinarskih središta.

Turkish delight dessert. Soft candy, nougat with pistachio in coconut coating. Close up, selective focus, shallow DOF
Getty Images/iStockphoto

Isprobajte mariniranu govedinu s pireom od patlidžana, češnjaka i jogurta koju služe sa svježom salatom sa sjeckanim orasima i osvježavajućim šipkom.

Grand Bazaar in Istanbul, Turkey.
Getty Images/iStockphoto

Ne možete otići s Grand Bazaara, a da niste pojeli dobar kebab. Kara Mehmet Kebap Salonu je malena ''rupa u zidu'' u kojoj služe različite vrste kebaba, uključujući i onaj od iznutrica, za one malo hrabrije. Ono što još više ide u korist ovog mjesta je i činjenica da se nalazi na manje prometnom dijelu tržnice (koliko je to moguće) koji se u usporedbi s ostatkom čini kao oaza mira.

Istanbul, Turkey - May 9, 2011: A vendor sits by his shop surrounded by turkish lanterns and other various ornaments in the Grand Bazaar in Istanbul, Turkey.
Getty Images

Uz Grand Bazaar biste u Istanbulu svakako trebali posjetiti i Spice Bazaar (Tržnicu začina). Šetnja na ovoj tržnici je jedno veliko kulturološko iskustvo, a tržnica je smještena u blizini Bospora. Na štandovima ćete pronaći hrpu malih vrećica sa začinima zajedno sa začinskim biljem, sušenim voćem, slatkišima i ostalim divotama koje će vas samo mamiti da ih kupite i ponesete sa sobom kući.

Stack of Carpets in Istanbul City, Turkey
Getty Images/iStockphoto

NAPOMENA: Uzmite si vremena, porazgovarajte s prodavačima, poslušajte priče i recepte koje su spremni s vama podijeliti, a koje nećete pronaći u vodičima za turiste. I naravno, ne zaboravite se cjenkati!

Spice baskets at a market in Istanbul
Getty Images/iStockphoto

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 18:52