SHOPPING PATROLA

Jedna posuda koja može zamijeniti skoro sve! Ako volite kuhati, ovo je najbolja investicija

 Rudisill
Naš Gordan Zečić nije fan prekrcanih kuhinjskih kredenaca pa je skenirao tržište i pronašao posudu koja će se prenositi generacijama

Svi mi koji volimo kuhati suočimo se prije ili kasnije s kuhinjskim policama, ladicama i kredencima besmisleno prekrcanim loncima, tavama i drugim posudama za najrazličitije namjene, uključujući i gomilu raznih kuhinjskih uređaja. I onda odlučimo stvari svesti na razumnu mjeru. U tom se pokušaju asketizacije domaće kuhinje kao jedna od posuda koju ipak moramo imati i koja može zamijeniti niz drugih nameće veliki, teški oval, globalno poznat i kao dutch oven, tzv. holandska pećnica.

Riječ je o posudama od gusa ili lijevanog željeza, koje dobro provode i čuvaju toplinu te podnose vrlo visoke temperature, s pripadajućim teškim poklopcem koji savršeno prianja. Najkvalitetniji brendovi za kuhinju uvijek su i skupi, ali su i investicija za cijeli život. Pa ako i niste naslijedili jednu od tih posuda, možete biti sigurni da će netko naslijediti vašu. Te su posude namijenjene kuhanju, sporom pečenju ili pirjanju velikih komada mesa, pa i pripremi složenaca, ribe, gulaša i svih drugih jela koja se kuhaju u jednom loncu. Iako mogu biti i okrugle, ovalni oblik ipak je praktičniji jer u njega lakše stane, primjerice, teleća koljenica, ali i prilog.

Te posude mogu biti emajlirane, ali nekima su one bez premaza primjerenije ideji iskonske kuhinje. Iako se teže održavaju, mnogi se kunu da upravo s dugogodišnjim korištenjem jela iz njih postaju sve bolja. Uostalom, desetljećima stare, rabljene gusene posude nerijetko dosežu više cijene od novih.

NA NAŠEM TRŽIŠTU

Ovalna posuda od lijevanog željeza ili gusa, s kojom ćete provesti ostatak vijeka u kuhinji, zaslužuje pažljiv odabir pri kupnji. Najvažnija stvar na koju morate misliti kad se odlučite upustiti u nabavku jesu prave dimenzije. Jer ne želite četiri ili pet tih teških komada, nego jedan koji će vam u kuhinji ispuniti sve želje.

IKEA

Posuda s poklopcem VARDAGEN
Cijena: 349 kn
Najveći i najjeftiniji, velika vrijednost za novac

Dužina: 42 cm
Obujam: 7 l
www.ikea.hr

image
Posuda s poklopcem VARDAGEN, Ikea
Ikea.hr
LONCI I POKLOPCI

Posuda s poklopcem LAVA
Cijena: 978 kn
Ovalni lonac s poklopcem i integriranim ručkama. Kapacitet za 8 porcija

Dužina: 33 cm
Obujam: 6,42 l
www.lonciipoklopci.hr

image
Posuda s poklopcem LAVA, Lonci i poklopci
lonciipoklopci.hr
KRALJ ŽARA

Posuda s poklopcem WEBER
Cijena: 1049,99 kn
Višenamjenska posuda od lijevanog željeza s emajliranom unutrašnjošću

DuŽina: 33 cm
Obujam: 6,62 l
www.kraljzara.hr

image
Posuda s poklopcem WEBER, Kralj žara
kraljzara.hr
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 04:26