RIŽOT OD OGRCA I PRILJEPAKA

JEDNOSTAVNA SPIZA: ''Za ovaj recept nije vam potreban ni brod ni nevera. Dovoljno je da zagazite u plićak!''

Ova je spiza nastala iz nevolje. Gotovo sam cijelu noć probdio u vali Sv. Ante na Silbi strahujući da sidro ne popusti na neverama.

Redale su se jedna za drugom. Čak, vjerovali ili ne, sedam njih. Kolovoz, baš kao ovih dana, sparan i u neprekidnim olujama koje su dolazile sa sjeverozapada. Cijelu noć kiša, vjetrušina, valovi i taman kad misliš da je oko ponoći sve gotovo, ono opet i opet... U jutro kasno buđenje i odmah zvizdan. More k’o ulje. Idila.

Korcula, 030817.
Jela iz plicaka.
Zoran Simunic Sime pripremio je jelo od svjezeg jezinca na otocicu Stupe kod Korcule.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / Hanza Media

Nitko ti ne bi povjerovao kako je goropadno bilo cijelu noć. Umoran odmah sam odustao od isplovljavanja i bilo kakve akcije, a to znači i od barem jednosatnog pješačenja do trgovina u mjestu ili još dulje plovidbe do neke luke na kojem drugom otoku u kupovinu za objed. Kako se približavalo podne valjalo je odlučiti što će se jesti. Mogao bi skuhati paštu i otvoriti konzervu tunjevine, obavezni provijanti koji su uz dvopek i čokoladu uvijek u tambućima, no odlučio sam biti lovac. Sigurno će zalogaji biti slasniji, a o svježini namirnica da ne govorimo.

SPECIJAL_JL_Dobra Hrana
Korcula, 010817.
Hrana iz plicaka.
Zoran Simunic Sime  i Maja Krsinic prikupili su morske plodove iz plicaka kod Lumbarde i pripremili razna jela.  Na fotografiji:
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / Hanza Media

U more sam spustio tunju s paštelom od kruha i malo masnog sira. Nije da sam baš neki ribolovac, ali valjda su ribe bile gladne, pa su dva špara u prvih pet minuta već bila uz mene. Sljedećih pola sata ništa, valjda su ostale ribe vidjele o kakvoj se opasnosti po njih radi pa su otplivale dalje. Dva ribonjka od desetak deka zajedno i nisu baš neki objed, ali su mi zato potakle kuharsku inspiraciju. Oni će biti za temeljac, a ja idem glumiti preživljavanje u prirodi. Otplivao sam do plićaka i među grotama počeo skupljati ogrce i priljepke (lupare ili lipare), školjke koje su uvijek najlakša “lovina”.

Skupljaju ih i djeca i to su im uvijek prvi morski lovački trofeji. Dalje sve po redu kako je navedeno u receptu. Za ovaj recept naravno nije vam potreban ni brod, ni nevera, pa ni plivanje. Dovoljno je da zagazite u more do koljena i za kratko ćete vrijeme nabrati dovoljno priljepaka i ogrca za slastan objed.

Rižot od ogrca i priljepaka

dvije-tri šake priljepaka i ogrca
šalica riže, glavica luka
2-3 režnja češnjaka
maslinovo ulje
100 ml bijelog vina
riblji temeljac
istić kadulje i ružmarina
prstohvat sjeckanog peršina
malo prošeka

SPECIJAL_JL_Dobra Hrana
Korcula, 010817.
Hrana iz plicaka.
Zoran Simunic Sime  i Maja Krsinic prikupili su morske plodove iz plicaka kod Lumbarde i pripremili razna jela.  Na fotografiji:
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / Hanza Media

“Naberite” priljepke i ogrce. Zažutite pola glavice luka na maslinovu ulju (sve posolite da luk prije svene) i dodajte šalicu riže zajedno s očišćenim priljepcima. Miješajte dok se riža ne zastakli, pa dodajte vino. Kad alkohol ispari, podlijevajte je ribljim temeljcem i začinite. U drugoj posudi kuhajte ogrce dok zakipe, pa im iglicom izvadite meso iz kućice. Na maslinovom ulju popržite zdrobljeni češnjak, pa dodajte meso ogrca, listić kadulje, nekoliko listića ružmarina i malo prošeka. Kuhajte koju minutu da prošek ishlapi. Dodajte peršin. Kad je riža skuhana u nju umiješajte ogrce. Rižot se može spraviti i na “crveno”, kao buzara. Tada na maslinovom ulju s češnjakom propirjajte jednu rajčicu, pa tek onda dodajte ogrce.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:47