TJEDNI MENI

Od mini pita s piletinom i kelja s kobasicom do rižota s ciklom i junetine s povrćem, ovaj tjedan spremamo jela za guštanje

Većinom će vam trebati svega sat vremena da na stol iznesete ručak u kojem će svi uživati

Novi tjedan i novih sedam odličnih ideja što spremiti za ručak koji možete ponijeti na posao i razdijeliti među članovima obitelji. Započnite tjedan s mini pitama s piletinom, a ako vam ponestane mesa, s lakoćom ih pretvorite u ukusne povrtne smotuljke. Iskoristite još uvijek prohladno vrijeme da se počastite tanjurom kelja s krumpirom i kobasicom ili povrtnim varivom s cvjetačom i špinatom. U četvrtak neka na jelovniku bude kremasti rižoto s ciklom, a u petak zamotajte komade lososa u lisnato tijesto i narežite na kriške. Skuhajte u subotu tjesteninu koju ćete preliti aromatičnim umakom s brokulom i orasima, a neka nedjeljno okupljanje bude obilježeno vrućom junetinom u ljepljivom umaku s mrkvom i drugim povrćem. Dobar tek!

PONEDJELJAK

Paket kora za savijače i piletina iz juhe od jučer mogu postati pita bolja od bureka iz pekarnice, a nemojte zaboraviti ponijeti i čašicu jogurta da vaš obrok bude potpun.

MINI PITE S PILETINOM

image
Bojanstory/Getty Images/istockphoto

UTORAK

Ljubitelji tradicionalne hrane ovo jelo često imaju na svom jelovniku, a nema bolje okrepe od dobro pripremljenog kelja s krumpirom. Kako biste ga pojačali, dodajte mu i omiljenu vrstu kobasice, a držat će vas sitima cijelo popodne.

KELJ S KRUMPIROM I KOBASICOM

image
Sara_winter/Getty Images/istockphoto

SRIJEDA

U srijedu preskočite svinjetinu, piletinu i junetinu i napravite ukusno jelo na žlicu od cvjetače, špinata, leće i graška. Za bogatiji okus dodajte temeljac umjesto obične vode, a od začina isprobajte i curry kako biste dobili tanjur bogatog i aromatičnog variva.

POVRTNO VARIVO S CVJETAČOM I ŠPINATOM

image
Oksanakiian/Getty Images

ČETVRTAK

Iako je volimo u salati, ciklu rado koristimo i u rižotu, koji svojom bojom pretvori u pravi praznik za oči! Trebat će vam arborio ili carnaroli riža, omiljena vrsta temeljca, luk i nekoliko cikli, parmezan i maslac, malo vina te začini po želji.

KREMASTA CIKLA

image
Sofia Popovych/Getty Images/istockphoto

PETAK

Umjesto da ga samo ispečete na tavi, losos ovog puta omotajte u lisnato tijesto i tako podignite svoj obrok na višu razinu. Začinite ga senfom, medom i timijanom, a zatim sve zajedno poslužite uz prilog ili umak po želji. Zdjela salate je obavezna!

LISNATO S LOSOSOM

image
Alleko/Getty Images/istockphoto

SUBOTA

Spojite brokulu i šaku oraha, malo sira, limunova soka i maslinova ulja, a ako želite još kremastiji umak, uvijek možete dodati i žlicu ili dvije vrhnja za šlag. Imate li za stolom jako izbirljive članove obitelji, umjesto da izdvojite nekoliko komadića brokule, u potpunosti je izblendajte u glatki umak.

TJESTENINA S BROKULOM I ORASIMA

image
Vladislav Chusov/Getty Images

NEDJELJA

Od komada juneće lopatice i grincajga napravite ručak koji ćete poželjeti ponoviti što prije, a kombinaciji mesa i korjenastog povrća uvijek možete dodati i šampinjone te dodatke kao što su koncentrat rajčice, vino i začine... Meso će se raspadati na vilici, a pripremite i kruh kako biste pokupili i zadnje kapi slasnog umaka.

JUNETINA U LJEPLJIVOM UMAKU S POVRĆEM

image
Rocksunderwater/Getty Images/istockphoto
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 13:43