RECEPT KOJI SE VOLI OD DJETINJSTVA

JEDNOSTAVNO I DRUGAČIJE: Posjetili smo poznati zagrebački bistro i dobili recept kojeg obožavaju još od djetinjstva!

Vječni izazov većine kuhara je kako na poseban način pripremiti ovu savršenu namirnicu, a mi vam donosimo recept Mike Alixa

''Kad bi došle prve šparoge, moja baka bi napravila jaja na ovaj način. Postavila bi stol u vrtu ispod voćke i s ovako pripremljenim jajima počinjao bi ručak u sunčana nedjeljna popodneva. Uvijek ih je posluživala kao predjelo i za mene je to bio početak proljeća u bakinom vrtu. Jaja ala mimosa jedu se cijele godine, ali za mene, ovako uz šparoge, uvijek evociraju uspomenu iz djetinjstva, na proljeće'' - govori Mika Alix.

Marko Miščević

Jaja mimoza

2 svježa jaja 65 g

Za majonezu:

1 žumanjak
1 žlica senfa
1 žlica octa
150 ml ulja sjemenki grožđa
kajenski papar
sol
papar
sitno mljevene šparoge
4x mljevene šparoge

Marko Miščević

Tvrdo kuhana jaja:

Pažljivo umočite jaja u kipuću vodu. Kuhajte ih 10 minuta. Ohladite jaja u ledenoj vodi i ogulite ih Majoneza: U zdjeli miješajte žumanjak, ocat, senf, sol i papar. Uz miješanje polako dodajte ulje, potom miješajte da dobijete gustu smjesu, odnosno majonezu.

Šparoge:

Operite šparoge. Otkinite im drvenasti donji dio te narežite stabljike na dijelove dužine 3 cm. Kuhajte šparoge u slanoj kipućoj vodi 2-3 minute, provjerite nožem jesu li omekšale pa ih brzo premjestite u posudu s ledenom vodom. Izvadite ih iz vode i ostavite sa strane. Umak: Prepolovite tvrdo kuhana jaja. Miješajte majonezu sa žumanjkom. Narežite šparoge na brunoise način (najprije na tanke trakice, a potom trakice na kockice). Ubacite brunoise u mješavinu žumanjka i majoneze pa napunite bjelance mješavinom. Pospite jaja kajenskim paprom. Posolite i popaprite jaja po želji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:29