JESTE LI JE PROBALI?

Jednostavno obožavamo tjesteninu, a nedavno smo pronašli i najukusniju!

 Aurelia
Tjestenina je zapravo spoj jako jednostavnih sastojaka - brašna, jaja i puno ljubavi. Najbolja je i najzdravija kada je jedete svježu i neće ugroziti vašu vitku liniju

Razni režimi prehrane i dijete posljednjih su godina imale jednu zajedničku misao vodilju - tvrde da je za vitku liniju potrebno zaboraviti na ugljikohidrate jer su loši i debljaju. Kada kažemo ugljikohidrati, u najvećoj mjeri mislimo na peciva, bijeli kruh, krumpir, rižu, slatkiše i tjesteninu. Prije no što ispraznite kuhinju i prebacite se na strogu proteinsku dijetu, razmislite o tome što je zapravo toliko loše kod gore navedenih "zabranjenih" namirnica. Da, bez slatkiša možemo, no krumpir, riža i tjestenina su loši samo onoliko koliko je loš način na kojih ih pripremamo. Ili količina u kojoj ih konzumiramo.

Uzmimo za primjer tjesteninu. Prvaci Talijani pojedu čak 26 kilograma tjestenine po glavi svake godine, a kad zamislite prosječnog Talijana, osim nekih opernih zvijezda, ne zamišljate baš pretilu osobu, zar ne? Što se konzumacije tjestenine tiče, nismo ni mi za odbaciti. U zadnjih desetak godina, potrošnja tjestenine u Hrvatskoj se udvostručila pa tako, prema podacima Agencija za hranu iz 2018, znamo da prosječan Hrvat godišnje pojede 9 kilograma tjestenine. Ljubav Hrvata prema tjestenini vjerojatno leži i u tradiciji jer se od davnina kod nas proizvode naši domaći svježi rezanci, šurlice, pljukanci, makaruni, trganci, krpice i ostale zanimljive tjestenine.

U čemu je zapravo tajna tjestenine, zašto je ona tako popularna i njena potrošnja sve više raste?

Bogatiji i puniji okus

Tjestenina je zapravo spoj jako jednostavnih sastojaka – brašna i jaja. Svježa tjestenina, za razliku od većine vrsta sušene, sadrži i jaja zahvaljujući kojima ćete u organizam unijeti i zdravu dozu vitamina i proteina. S druge strane, ona zapravo sadrži jako malo masnoća i bogata je vlaknima, posebno ako jedete svježu tjesteninu od durum pšenice. Naravno, prednost svježe tjestenine je što se vrlo brzo može skuhati za samo 2-3 minute te što se može pripremiti na gotovo bezbroj načina i kombinacija. Neki čak tjesteninu obožavaju bez umaka, posebno onu svježu, samo s malo maslinovog ulja, a za inačice punjene kvalitetnim sastojcima, poput svježih raviola ili tortellona umak uistinu ne trebate. Ove punjenje vrste svježe tjestenine, kada sadrže meso, pršut, sir visoke kvalitete ili povrće, izvrstan su izvor proteina, vitamina i minerala.

image
Aurelia

Svatko tko je barem jednom probao svježu tjesteninu zna koliko je ona različita od sušene. Za razliku od sušene tjestenine, svježa je sama po sebi iznimno ukusna, umak je zapravo čak u drugom planu, ona je jednostavno bogatija i punija okusom. Upravo zato je i manja količina svježe tjestenine dovoljna da se zasitite.

Stoga ako, kao i većina Hrvata, volite tjesteninu i često je odabirete za obrok, svakako preporučamo da izaberete svježu tjesteninu, koja se danas i kod nas može kupiti u trgovinama u koje svakodnevno odlazimo u nabavku. Kada jednom probate svježu tjesteninu shvatit ćete u čemu je njena tajna.

image
Aurelia

Mi smo, isprobavajući i istražujući svijet tjestenine, otkrili Aurelia svježu tjesteninu, koja se kod nas u trgovinama nalazi u hladnjacima, upravo zbog činjenice da je riječ o svježoj tjestenini koja se na taj način treba čuvati, jer ne sadrži konzervanse.

Aurelia svježa tjestenina u svojem asortimanu, osim špageta, fetuccina i tagliatella, krije i recepture punjene tjestenine s proizvodima vrhunske kvalitete kao što su ovčji sir s Paga, šparoge, dalmatinski pršut, istarski tartufi, špinat i domaće masline, pa je više nego očito da je inspiracija za ovu svježu tjesteninu bila upravo mediteranska kuhinja koju brojna istraživanja potvrđuju kao najzdraviju.

image
Aurelia

Čini nam se da posebnost Aurelia svježe tjestenine leži i u tome što je to jedina tjestenina napravljena od baranjske durum pšenice koju odlikuje izuzetna kvaliteta i visoki udjel proteina, čak 50 posto više nego u običnoj pšenici, a zbog male kalorijske vrijednosti (prosječno 280 kcal u 100 g), niskog glikemijskog indeksa, bogatstva vitamina B skupine, ova tjestenina je pogodna za osobe svih dobnih skupina.

Stoga, ako se već do sada niste zaljubili u Aurelia svježu tjesteninu, a mi definitivno jesmo, preostaje vam da ju jednostavno - isprobate. Aurelia svježu tjesteninu možete dakle pronaći u hladnjacima svake bolje opskrbljene trgovine te na tržnicama Dolac u Zagrebu i tržnici u Rijeci. U slast!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 07:04