VAŽNOST DOBROG SERVISA

Jela chefa Oldřicha Sahajdáka ostavila su blijed dojam, ali sjajan Esplanadin servis učinio je večer lijepom

Oldřich Sahajdák, Ana Grgić s timom

 Privatna Arhiva/
Iako su sva jela Oldřicha Sahajdáka, poznatog češkog chefa bila korektna, nisu se osobito urezala u sjećanje, dok je Esplanadin servis bio izniman

Jučer, 26.travnja je u zagrebačkoj Esplanadi gostovao češki chef Oldřich Sahajdák, chef i suvlasnik jednog od najpoznatijih restorana u Pragu. Očekivanja su bila visoka jer Sahajdákov restoran La Degustation Bohême Bourgeoise drži Michelinovu zvjezdicu već 10 godina.

Za početak je Vjenceslav Madić poznatiji kao Master Kishoni pripremio sjajan koktel dobrodošlice. Bila je to osvježavajuća i prozračna kombinacija Becherovke, ljupčaca, soka od limete i sode od limunske trave. Madić je u Esplanadi nedavno predstavio novu liniju koktela, a posebno je zanimljiva bezalkoholna linija kreirana bez šećera i glutena, na bazi fine bezalkoholne mediteranske destilirane aromatične vode, hladno prešanih sokova s veganskim certifikatom. Karta novih koktela je već u ponudi pa možete isprobati neke od noviteta u Esplandinom baru.

Zatim je uslijedila večera od pet sljedova koju je osmislio i pripremio češki chef, a većinu namirnica je donio iz Češke. Oldřich Sahajdák je treća generacija kuhara u svojoj obitelji iako je u tinejdžerskim danima htio postati profesionalni nogometaš. Radio je na Novom Zelandu, Italiji, Portugalu i Americi. Jako mu je važno korištenje lokalnih namirnica što pokazuje i njegov angažman da dopremi većinu namirnica iz Češke na zagrebačku večeru.

Generalan dojam predstavljenih jela nije osobit iako njegov kuharski renome to jest. Prije svakog jela, chef je predstavio kombinaciju namirnica i dodao osobnu poveznicu kojom su gosti mogli dobiti utisak o teritoriju na kojem Sahajdák živi i radi. Njegova zarazna toplina i skromnost zasigurno su razgalile baš svakog gosta u sali, ali jela ipak nisu polučila takvu emociju i pamtljivost iako su tehnički bila dobro izvedena. Ta preciznost je bila posebno vidljiva na savršeno ispečenoj patki koja je poslužena uz ciklu i sladić, a opet ne bi bila dovoljna da je spomenete prijateljima na neobaveznom druženju. Najbolje jelo je zasigurno bila losos pastrva s peršinovim uljem i umakom od hrena. Zalogaj pastrve iz Šumave, gorja u graničnom području Češke i Njemačke s oštrim umakom od hrena može se usporediti kao intravenozna doza ribljeg comfort fooda koji ne poznajete ali vas usrećuje i žudite za novim zalogajem. Ipak, potpuno je jasno da poslužena hrana nije jedini element kojim se valorizira uspješnost neke večere. Ugostiteljski posao je kompleksan posao i kao takvog ga treba i promatrati.

image

Dobrodošlica: Tatarski biftek - jedno od najpoznatijih autorskih jela češkog chefa uz mažuran s krumpirom, juhom i uljem te umakom od kopra i kolačićem

Privatna Arhiva/
image

Prvo jelo: Celer, kruška i tartuf

Privatna Arhiva/
image

Drugo jelo: Losos pastrva iz Šumave s peršinovim uljem i umakom od hrena

Privatna Arhiva/
image

Treće jelo: Dimljeno vrhnje, mak, krumpir, svinjski čvarci

Privatna Arhiva/
image

Glavno jelo: Patka, cikla, sladić i cimet

Privatna Arhiva/
image

Desert: Lješnjak, karamela, pjena od tamnog piva i med

Privatna Arhiva/

Primjerice, Esplanadin servis je bio sjajan. Osoblje je dostojno opravdalo renome Esplanadine škole servisa koji je najzaslužniji da je večer ipak ostala u lijepom sjećanju, unatoč samo korektnoj hrani.

Vinski pairing je također odrađen u smjeru upoznavanja češkog terroira te su služena biodinamička vina manje poznatih vinarija poput Vino Loigi, Petr Kočařík, Dva Duby ORUDA te možda najpoznatijom među njima – Petr Koráb. Ubačeno je i jedno pivo Pivovare Fenetra, a posluženo uz desert od lješnjaka, karamele i pjene od tamnog piva kako se ne bi zapostavila percepcije Češke kao zemlje gdje se pravi dobro pivo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:29