BOKERIA

Jela koja intrigiraju i opuštena atmosfera glavne su karakteristike ovog splitskog restorana

 Vojko Basic/Cropix
Budući da je izbor ovdje velik, možda je najbolje upitati ljubazno osoblje za preporuku - tada na stol stiže najbolje jelo toga dana

Neovisno o tome dolazite li u splitsku Bokeriju sami, u paru ili većem društvu ili kao Magic Johnson koji ih je nedavno posjetio, želite samo uživati u dobroj hrani, ovaj popularni restoran svojom atmosferom učinit će da se odmah osjećate uzbudljivo i u trendu.

Prostor Bokerije je ugodan, s puno manjih stolova koji se mogu kombinirati, a stolovi za do četvero okružuju restoran koji se smjestio na samom uglu Domaldove ulice. Ako se ne osjećate sasvim ugodno jer vam preko ramena naviruju znatiželjni prolaznici, pogotovo u ovo vrijeme pojačanog opreza, svoje mjesto potražite u moderno uređenom interijeru u kojem radi dobro uigran - a i zaigran - tim konobara. Planirate li posjetiti restoran sami, potražite mjesto s pogledom kroz velike rastvorene prozore jer prolaznika ne manjka pa dok uživate u jelu, možete promatrati što se zbiva oko vas. Ili prisluškivati kako uslužni konobar strancima pojašnjava zlataricu, pošip i grk.

image
Vojko Basic/Cropix

Upravo smo iznimno lagano, ljetno vino zlataricu naručili i sami jer je nema baš svugdje za kušanje. I predjela i glavnih jela nema previše, omjer je 6:9, što olakšava izbor, ali ga istodobno i otežava, pogotovo ako svratite sami i najradije biste probali sve. Izbor predjela pao je na bomboline (74 kn), okruglice od ružmarina i badema, punjene bešamelom i pršutom. Pokazalo se da su upravo one iznimno popularne jer bi konobari svako malo restoranom prozujali s novom porcijom tog hrskavog predjela koje je najbolje podijeliti. Tri kuglice doista ugodno krckaju pod zubima, a unutra su meke i podatne. Dolaze poslužene u laganom bešamelu kojeg ima mnogo, no srećom, nije razmočio kuglice, a možete ga dozirati prema želji. Usto je na tanjuru i dobrodošlo osvježenje u obliku mješavine salata. Ako ste jako gladni i nije vam baš do dijeljenja, uvijek se možete odlučiti za rolicu od bakalara s domaćom šalšom (65 kn), goveđi carpaccio s paškim sirom, rikulom, kiselim lukom i karameliziranim orahom s kurkumom (85 kn) ili salatu s biftekom (88 kn).

Među glavnim jelima možete birati između domaćih raviola (120 kn), rižota od goveđeg repa (125 kn), fileta brancina s pireom od cvjetače i sušenim rajčicama (138 kn) ili, na primjer, janjeće koljenice sa souffleom od palente i gorgonzole (200 kn). U dvojbi, tražili smo preporuku od našeg konobara čiji se prijedlog crnog rižota sa sipom i koromačem mariniranim u soku od cikle pokazao kao pun pogodak. Kremast, kiselkast i ugodno slan, bogat komadićima meke sipe, rižot se topio u ustima, a komadići koromača dali su tom morskom jelu neočekivanu zemljanu notu. Jelo je izdašno i kao stvoreno za lagano guštanje dok promatrate okolinu i ispijate čašu vina s vinske liste na kojoj se mogu naći etikete iz svih krajeva Hrvatske, uz kategorizaciju prema stilovima.

Otkrili smo da je Bokeria mjesto na kojem se ne trebate ustručavati pitati za pojašnjenje ili preporuku kako jela tako i vina jer će vam opušteni, ali profesionalni konobari pomoći da se i sami opustite i prepustite, uz koju doskočicu i osmijeh koji ni maska ne može sakriti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:45