Piše: Rene Bakalović
Snima: Marko Miščević i iStock
Kalifornijska pastrva iz posebnog uzgoja – ružičastog mesa poput lososovog prava je delikatesa. Ekspert svjetskog glasa Emin Teskerdžić doktorirao je na temi uzgoja riba. Njegovo ribogojilište Viribus na samom izvoru Krke odlikuje brza, hladna, bistra voda, idealno stanište za losos pastrve. Na ribarnicu Ugor na Dolcu stižu živi primjerci, ovih dana uz bonus: prepuni su divne zlataste ikre.
Losos pastrva, odnosno salmonizirana pastrva može se nabaviti u svim boljim ribarnicama i supermarketima. Priprema se kao i obična pastrva: pržena ili nadjevena, a njezini nježni filei preukusni su kao dodatak ribljoj juhi. Pastrve, lososi i losos pastrve bliski su srodnici, zato u stručnom nazivlju dijele “prezime” salmo. Slična im je i tekstura i okus, pa mnogi recepti vrijede za sve tri ribe po izboru.
Odličan su primjer jednostavne polpete, odnosno faširanci.
Otkoštenu kratko pečenu ribu pomiješamo s nadrobljenom žemljom, jajima, nasjeckanim mladim lukom i svježim zelenjem po izboru, peršinovim listom, bosiljkom ili koprom primjerice. U smjesi komadi ribe slobodno mogu biti veći pod uvjetom da se u njima ne skriva kost. Od smjese se oblikuju polpete koje se kratko preprže na ulju. Ako niste sigurni koja je optimalna veličina polpete, klincima ih je mudro poslužiti u formi hamburgera, dakle u pecivu, uz list salate, krišku rajčice, krastavac i majonezu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....