Kamo za vikend

Jeste li čuli za medun? U malenom mjestu pored Fužina posvetili su mu čak i festival

 Medun Fest Press
Na ovogodišnjem Medun Festu kuhat će i poznati chefovi - Tomšić, Ognjenovića i Kauzlarić

Jeste li čuli za medun? To je čisti šumski med koji proizvode pčele, ali ne potječe od cvjetnog nektara već od medne rose koja nastaje uz malenu pomoć biljnih insekata i ušiju. Naime, kod oštećenja listova, mladih grančica ili iglica na površinu izlaze biljni sokovi kojima se hrane biljni insekti, a višak koji izlučuju naziva se medna rosa. Pčele tu mednu rosu, baš kao i nektar, unose u košnicu i dalje ga prerađuju i tako nastaje medun.

Drugi naziv ovog zdravog pčelinjeg proizvoda je i medljikovac i šumski med, a za razliku od nektarnog meda mnogo je gušći i manje sladak, te sadrži više antioksidansa, aminokiselina i mineralnih tvari.

image
MedunFest Press

Zanimljivo je da se u Gorskom Kotaru, točnije u mjestu Lič pored Fužina, ovom pčelinjem proizvodu već četvrtu godinu posvećuje i festival.

Ove se godine Medun fest održava u subotu i nedjelju 2. i 3. rujna, a ljubitelje ove pčelinje delicije očekuju brojne degustacije, izleti i edukativno-interaktivne radionice. Uputite li se ovog vikenda Lič, imat ćete priliku kupiti i pčelinji eliksir medun, te degustirati prvi koktel od šumskog meduna destilerije Lynx Craft Distillery.

image
Medun Fest Press
image
Medun Fest Press

U ponudi će biti i sladoled od meduna kojeg je osmislio chef Dino Galvango u suradnji sa slastičarem Markom Stojevićem, a nama možda najatraktivniji dio ovogodišnjeg festivala je gostovanje tri poznata chefa: Zdravka Tomšića, Branka Ognjenovića i Borisa Kauzlarića koji će pripremati jela s medunom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 18:04