Spoj kultura

Jeste li čuli za prvi japanski nož za - pršut?

Uz njega ručno rezanje naše delicije nikad nije bilo lakše, a osim što impresionira izgledom, korištenje Bura noža pravi je užitak

Kada vam netko spomene pršut, velike su šanse da će vam misli odmah poletjeti prema onom finom dalmatinskom ili aromatičnom istarskom, a ne smijemo zaboraviti ni na krčki, a kamoli na pravi drniški… Ako pak razmišljate internacionalno, možda vam na pamet padne slovenska inačica iz regije Kras, španjolska pata negra ili slavni talijanski San Daniele, no koje su šanse da se na spomen tog specijaliteta sjetite dalekog Japana?

image
OštarRub
image
OštarRub

Upravo od tamo dolazi Bura, univerzalan nož za pršut koji na tržište stavlja brend OštarRub. Bura je kovana u japanskom mjestu Seki i predstavlja pravu inovaciju u svijetu noževa. Osim što impresionira svojim izgledom koji podsjeća na pravu japansku katanu, ovaj dugačak i tanak nož predstavlja alat koji je usavršen za rezanje tog gurmanskog proizvoda, nezaobilaznog na proslavama i obiteljskim druženjima svih vrsta.

A da je za tu namjenu nož visoke kvalitete neophodan, potvrdit će vam svaki "cortador", odnosno profesionalni rezač pršuta. Ne samo da će osjećaj klizenja ovog noža kroz mirisno meso predstavljati poseban užitak, rezanje te popularne delikatese bit će poput predstave koje se vaši gosti neće moći zasititi. Bura je nož koji će svi ljubitelji pršuta, chefovi i kućni kuhari koji drže do sebe poželjeti imati u svojoj kolekciji, a jednom kad ga primite u ruku, više nikada nećete poželjeti upaliti strojni rezač - možete ga odmah proslijediti dalje!

image
OštarRub

image
OštarRub

Bura nastaje u japanskoj kovačnici Suncraft, poznatoj po izradi noževa. Riječ je o obiteljskoj tvrtki s dugom tradicijom, ali i o jednom od prvih proizvođača noževa koji su se orijentirali na izvoz japanskih oštrica na zapadna tržišta. Smješteni u gradu Seki u prefekturi Gifu, nalaze se na mjestu gdje se kovački zanat usavršava već više od 800 godina, u središtu moderne japanske industrije noževa. U suradnji s brendom OštarRub, u Suncraftu su se uhvatili u koštac s novim izazovom: kako stvoriti savršen nož za rezanje pršuta!

image
OštarRub


image
OštarRub

Kako bi dorastao zadatku, nož za ovu vrstu namirnice treba biti dovoljno fleksibilan da osoba koja reže pršut može postaviti ruku pod pravim kutom, mora imati blago konkavnu oštricu koja će glatko kliziti kroz meso i širu pozadinu kako bi se spriječilo lijepljenje oštrice za meso. Pritom 300 mm dugačka oštrica omogućuje rezanje fete u što manje poteza, čime se izbjegavaju tragovi piljenja na površini hrane.

image
OštarRub
image

ZDP-189 Bura Nož za pršut 300 mm

OštarRub

Kako bi sve to postigli, Bura se sastoji od tvrde, a savitljive oštrice izrađene od ZDP-189 čelika, što znači da, osim primarne funkcije rezanja pršuta, može poslužiti i za rezanje većih suhomesnatih proizvoda, ali i većih komada mesa i ribe. Izgled Bure rezultat je dugogodišnjeg istraživanja i traženja optimalnog oblika, dužine, geometrije i materijala za izradu noža za pršut, a rezultat je takozvani "slicer" odnosno nož kojim se barata s lakoćom.

image
OštarRub

Ovisno o vašim potrebama i preferencijama, na web stranici OštarRub možete pronaći tri različite verzije Bure, a neovisno o tome koji nož odaberete, chef u vama bit će sretan!


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i brenda OštarRub

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 09:09