ZABORAVLJENI RECEPT

JESTE LI POGLEDALI KRATKOMETRAŽNI DOKUMENTARAC O ANITI ŠUMER? Ljubavna priča koja nikad neće prestati!

 Neja Markičević / HANZA MEDIA
“Nisam mogla ni sanjati da će se pečenje kruha pretvoriti u sve ovo . Ja sam doista pravi primjer da su, kad nešto radiš iz ljubavi, moguće nevjerojatne stvari!”

Tako nam je rekla Anita Šumer nedugo nakon saznanja da je njezin kratkometražni film “Zaboravljeni recept” osvojio srebro na Latitude Film Awardsu. Ova, zapravo, ljubavna priča prema suprugu Saši i kruhu koji je postao njezin životni projekt inspirirala je produkcijsku kuću JRVisuals da snimi kratkometražni film.

Slovenj Gradec, 240118. 
Anita Sumer iz Slovenj Gradeca u Sloveniji uspjesna je pekarica i bavi se pekarskim proizvodima od kiselog tijesta.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

- Sjajno smo se snašli na snimanju, uopće nije bilo puno ponavljanja, sve je išlo prirodno, a unaprijed smo znali koje lokacije želimo prikazati - otkriva Anita.

Od prošlog tjedna film je dostupan i na YouTube kanalu spomenute produkcijske kuće pod nazivom “The Forgotten Recipe”. Da ste Anitu sreli prije sedam godina, vjerojatno bi vas pitala kako uzgojiti divlji kvasac jer to njoj nikako ne uspijeva. Njezin suprug Saša imao je zdravstvene probleme, a nije se želio odreći kruha, pa je silom prilika naučila uzgojiti svoj divlji kvasac. I postala prava senzacija na društvenim mrežama - za nju su se zainteresirali Business Insider UK, Daily Mail UK, UNILAD, Buzzfeed i talijanska Freeda.

/ Arhiva Anite Šumer

Iza sebe ima knjigu “Kvasomanija”, koja je 2019. nagrađena na Gourmand World Cookbook Awards. Vrijeme izolacije iskoristila je za završavanje druge knjige, koja bi trebala izaći u svibnju. a pokrenula je i dvomjesečni tečaj za koji vam trebaju samo dobra volja i tri sastojka: brašno, sol i voda. Kroz 14 videopriloga Anita vas vodi od uzgoja startera do pečenja vašeg prvog kruha ili pizze.

Slovenj Gradec, 240118. 
Anita Sumer iz Slovenj Gradeca u Sloveniji uspjesna je pekarica i bavi se pekarskim proizvodima od kiselog tijesta.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

Tečaj je dostupan na web stranici shop.sourdoughmania.com po sniženoj cijeni od 67 eura. Iako Saše više nema, Anita ne planira stati jer joj u glavi poput mantre odzvanjaju njegove riječi i guraju je naprijed: “Bez obzira na sve, ne zaboravi svoj cilj, inspiriraj i nauči što više ljudi da ispeku bolji kruh!”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:57