NA KORČULI SE DOBRO JEDE

JESTE LI POSJETILI OVAJ KORČULANSKI RESTORAN? Mjesto na kojem se kuha iskrena hrana, a jede u ambijentu koji odmara oči i dušu!

 Mario Kučera
Na Trgu korčulanskih kipara i klesara, iznad lučke kapetanije na otoku Korčuli, smjestila se Aterina. Iako, ako priupitate lokalce, reći će vam da je Aterina smještena ''na žabu'', zbog žabe isklesane na Morskim Vratima iznad kojih se ova konoba nalazi.

Ova popularna i šarmantna konoba na jednom od najvećih hrvatskih otoka osvaja simpatičnim uređenjem, cvjetnim stolnjacima na terasi, kamenim podovima i pogledom na zapadnu obalu Korčule.

Mario Kučera

Vlasnica konobe je Maja Kršinić, vrsna samouka kuharica koja je Aterinu postavila na noge prije punih pet godina. Inače, Maja nam je prošle godine u našem korčulanskom specijalu Put pod noge pomogla u pronalasku priljepaka (lupara) i puževa (nanari, ogrci) za dobrohranovska jela iz plićaka.

Mario Kučera

''Sedamnaest sam godina radila kao knjigovođa u Zagrebu, a oduvijek sam imala želju otvoriti nešto svoje. Rodom sam iz Lumbarde i jedino logično mi je bilo tako nešto napraviti na Korčuli. Od prijatelja s Korčule sam uzela prostor na kojem djeluje današnja Aterina, a koji je bio u prilično zavidnom stanju i dosta dobro opremljen.'' – govori Maja.

Mario Kučera

Mario Kučera

Početna joj je ideja bila ono što pronađe na placi nuditi gostima u restoranu i, kada potroši sve što je za taj dan skuhala, zatvoriti. Ipak, gosti su željeli više pa tako danas Aterina radi u dvije smjene, cijeli dan.

Mario Kučera

''Započeli smo kao tapas bar, nudeći ''čapalice'' poput inćuna, sitne ribe, ribljih namaza, maslina, sira, domaćeg pršuta… Inače, pršut je jedino meso koje u konobi nudimo.'' – rekla nam je Maja. Činjenica koja ne čudi, budući da Aterina na grčkom znači mala riba.

Mario Kučera

Što se predjela tiče, na meniju, između ostalog, možete pronaći namaz od slanutka sa slanim inćunima, pršut, marinirane inćune, popečeni kruh s pestom od rikule i oraha te juhu dana po izboru kuharice.

Mario Kučera

Cijene se kreću od 15 do 100 kuna. Od glavnih jela tu su litnja leća sa začinskim biljem, makaruni na pesto, pomedore, s kozicama, zapečene balancane, slanutak s ribom i povrćem.

Mario Kučera

Sva u rasponu od 90 do 130 kuna. Po našem dolasku na snimanje, Maja nam je pripremila upravo slanutak koji je bio i više nego odličan.

Mario Kučera

Kod Maje ne nedostaje ni slatkoga, a posebno se ponosi tortom od bosiljka, breskvama u grku te tradicionalnom rozatom i panna cottom.

Mario Kučera

''Gosti, naravno, mogu naručiti bilo što s menija, ali svaki dan na svoju ploču ispisujem dnevno prilagođen meni. Veseli me kuhati nešto novo svaki dan, smatram da su tako gosti zadovoljniji, a meni dan puno zanimljiviji.'' – priča Maja.

Ovaj se put na Majinoj ploči našla juha od tikvica, celera i curryja, riblja juhu, terina od sardina, pijana hobotnica i file gofa s povrćem.

Mario Kučera

''Cijela ideja Aterina počiva na svojevrsnom comfort foodu, odnosno pripremi tradicionalnih dalmatinskih jela na nešto moderniji način.'' – rekla nam je Maja kojoj je najdraže pojesti dobar tanjur pašte s domaćom šalšom od pomidora. U kuhinji konobe vrijedno djeluje tim od šest ljudi, s dva učena chefa, Draženom i Nenadom.

Mario Kučera

''Svi djelujemo kao tim, svatko je spreman uskočiti ovom drugom i to je filozofija koju slijedimo u našoj kuhinji.'' – govori Maja.

Mario Kučera

I to je filozofija koja očito ''pali'', gosti Aterinu vole i iznova joj se vraćaju. Ovo je zaista mjesto na kojem se kuha iskrena hrana, a jede u prostoru koji odmara oči i dušu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:09