Jeste li već posjetili Food Film Festival?

Naši suradnici Rene Bakalović i Christian Misirača okrijepili su posjetitelje sasvim drugačijim ajngemahtecom

Piše: Rene Bakalović

Naslovna fotografija: Marko Miščević

Započeo je Food Film Festival, a sunčani vikend protekao je u znaku kultnih foodie filmova, pripremi 35 kilograma teške tune, radionici za majke tinedžera, confitu od teletine te dekonstrukciji popularnog ajngemahteca u režiji naših suradnika Renea Bakalovića i Christiana Misirače.

Neobična je moć medija, u stanju su od svakodnevne pileće juhe, popularnog “ajgemahteca”, napraviti prvorazrednu atrakciju. Kako se to današnjim televizijskim riječnikom kaže, uprizorava se jušni make-over. Food Film Festival je očito puno više nego samo filmski festival posvećen gastronomiji. Iako je tek prvi već je privukao neobično raznolike izlagače, promotore, profesionalce raznih struka i šaroliku publiku, pa tako i našu izdavačku kuću kao medijske pokrovitelje.

????????????????????????????????????

Foto: Josip Belamarić

Jelo može imati savršenu vinsku pratnju

Ispod površine zabavnog sadržaja kriju se i neki novi vrlo ozbiljni poslovni koncepti. Predstavljamo vam tako novi oblik partnerstva ambicioznih vinara i vrhunskih kuhara. Ugledne vinarije odavno znaju pozivati kuhare koji bi uz pojedinu vinsku etiketu tražili savršeno jelo, ili smišljali cjelovite jelovnike uz niz etiketa neke vinske kuće. Enolog Saša Štula voditelj vinarije Jakovac pozvao je svog prijatelja kuhara Christiana Misiraču, čestog gosta Dobre hrane, na dugoročnu, upravo startešku suradnju. To zajedništvo znači proučavanje gastronomskih trendova u nas i u svijetu, pa čak i konzultacije na razini traženja optimalnih kupaža.

????????????????????????????????????

Foto: Josip Belamarić

Dobra zamisao uvijek ima privlačnu snagu

U trgovačkom su lancu Metro uočili prigodu pokazati kako u ponudi imaju ne samo proizvode internacionalnih kompanija nego i one s domaćih farmi primjerice obiteljskog gospodarstva Orehovec. Ideje brzo fermentiraju u takvom okruženju.

-Obožavam pravu pileću juhu, popularni ajngemahtec, objasnio je Christian. Omiljeno pučko jelo razložit će u današnjoj radionici na Zrinjevcu na “sastavne dijelove” i onda od njih složiti “novi komplet”, primjeren vrhunskim restoranima. U kulinarskim krugovima takav se postupa naziva “dekonstrukcija” iza koje slijedi “rekonstrukcija”. Hrabar koncept: spomenuta pileća juha ima veliku sljedbu vjernih obožavatelja, među njima i puno tradicionalista. Kiki im mora dokazatida nije počinio svetogrđe, nego izmislio nove oblizeke.

Foto: Vid Nikolić

Cijelokupni popis filmova i kulinarskih radionica pogledajte ovdje . Vidimo se na Food Film Festivalu!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. siječanj 2022 02:57