NOVE METODE

Jeste li znali da rižu možete skuhati i u pećnici? Imamo nekoliko stvarno dobrih ideja

 Gbh007
Umjesto na štednjaku, rižu s omiljenim dodacima pokušajte pripremiti u pećnici

Iako je kuhanje riže na štednjaku vjerojatno jedna od prvih stvari koje smo naučili raditi u kuhinji, priprema u pećnici mogla bi vas itekako iznenaditi. Ova metoda bit će odlična želite li dobiti pahuljastu teksturu i želite li koristiti rižu kao, primjerice, prilog uz mesne, povrtne ili riblje umake. Odličan je dodatak i omiljenim okruglicama, ali i prženim specijalitetima poput dobrog komada piletine ili svinjetine, uz oslić u pivskom tijestu ili luka i paprike u tempuri.

image
Nata_vkusidey

Priprema riže u pećnici bit će dobra ideja i u slučaju da na štednjaku kuhate veće količine hrane i jednostavno nemate mjesta za još jednu zdjelu, a ono što nam se najviše sviđa jest činjenica da s ovakvom pripremom riže gotovo da i ne možete pogriješiti. Sve što će vam trebati je posuda s poklopcem koja može u pećnicu. U obzir dolazi posuđe od gusa, keramičko i stakleno koje podnosi visoke temperature, a ako pak u svom kuhinjskom ormaru još uvijek ne posjedujete takve komade, poslužit će i keramička posuda za pečenje dobro prekrivena folijom. Za početak, odlična opcija bit će prozirna posuda kroz koju točno možete vidjeti koliko je vode riža u kojem trenutku popila.

image
Mario Kucera/

Pećnicu je potrebno zagrijati na 200 do 230 stupnjeva, a zatim pripremiti rižu. Najbolja vrsta riže za pripremu u pećnici bit će ona dugog zrna, dok će riža za sushi, primjerice, ipak biti bolja skuhate li je na klasičan način na štednjaku. U posudu ubacite rižu i vrelu vodu te se vodite pravilom da na svaku šalicu riže ide 1 šalica i ¼ vode ili jednostavno dovoljno vode da prekrije rižu. Posudu za pečenje dobro prekrijte pa ubacite u pećnicu na 30-35 minuta, ovisno o vrsti riže. Kada ste rižu izvadili iz pećnice, pustite da odmori 5 do 10 minuta pa maknite poklopac i poslužite.

U nastavku donosimo recepte za dva jednostavna jela s rižom iz pećnice. Recept za piletinu u potpunosti možete prilagoditi svom ukusu, a umjesto piletine koristiti možete i samo povrće ili pak ribu po želji.

Riža s piletinom iz pećnice

Trebat će vam:

500 g piletine, otkošteni komadi

2 žlice maslinovog ulja

1 žličica crvene paprike

1 žličica češnjaka u granulama

1 žličica sušenog timijana

1 žličica origana

2 šalice riže dugog zrna

2 režnja češnjaka

3 šalice vode ili temeljca

2 žlice maslaca

Sol, papar

Priprema:

U posudi najprije pomiješajte maslinovo ulje, origano, timijan, crvenu papriku i češnjak, dodajte i sol i papar pa u dobivenu mješavinu ubacite komade piletine i sve dobro sjedinite. Pustite da stoji oko pola sata ili dulje, ovisno o tome koliko vremena imate na raspolaganju. Posudu za pečenje s poklopcem dobro premažite maslacem ili uljem. Dodajte češnjak, sol, papar, kipući temeljac ili vodu i maslac. Dodajte riže i promiješajte. Po vrhu rasporedite piletinu i ubacite u pećnicu na 30 minuta. Otklopite, piletinu premažite otopljenim maslacem ili uljem pa pecite još 30 minuta ili dok piletina nije u potpunosti pečena, a riža kuhana. Pred sam kraj pečenja možete povećati temperaturu kako bi piletina dobila lijepu koricu. Izvadite iz pećnice, pustite da jelo kratko odmori pa poslužite uz omiljenu salatu.

image
Ezumeimages

Recept Yottama Ottolenghija za rižu s fetom, narom i mentom

Trebat će vam:

1 šaka oraha

Pola nara

1 šaka očišćenih maslina

5 žlica maslinovog ulja

Sitno sjeckana menta

Sitno sjeckani peršin

1 žlica melase od nara

1 češanj češnjaka

2 šalice basmati riže

4 žlice maslaca

220 g feta sira

Sol

Menta za ukrašavanje

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 350 stupnjeva. Orahe rasporedite na papir za pečenje pa ih u pećnici tostirajte 5 do 8 minuta. Ohladite i nasjeckajte. Temperaturu dignite na 230 stupnjeva. U posebnoj posudi pomiješajte očišćeni nar, nasjeckane masline, maslinovo ulje, mentu, peršin, molasu i češnjak. Začinite soli i paprom. U posudi koja može u pećnicu pomiješajte rižu, maslac i sol. Dodajte 3 i pol šalice vode i listiće mente. Poklopite ili prekrijte folijom i kuhajte oko 30 do 35 minuta. Izvadite iz pećnice, odstranite mentu i pomiješajte rižu vilicom. Po riži pospite feta sir koji ste razmrvili rukama i ubacite u pećnicu na 10 minuta. Izvadite, pospite mješavinom s narom i poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 23:26