VRIJEME ZA PALAČINKE

Jeste li znali da savršene palačnike možete ispeći u pećnici? Plus savjeti za prozračno tijesto

 Berislava Picek
Donosimo niz trikova koji će pomoći da palačinke ne ispadnu gumaste i teške

Ako želite pripremiti dobre palačinke nemojte štedjeti na jajima, na litru smjese stavite dva do tri jaja, jer ona itekako doprinose okusu. U smjesu svakako dodajte i otopljeni maslac (na litru dovoljno je 50 g maslaca) zahvaljujući kojemu će palačinke dobiti hrskavi rub.

Volite li da palačinke budu prozračnije, možete se poslužiti s nekoliko trikova. Neke domaćice stavljaju u tijesto 1/3 gazirane mineralne vode, 2/3 mlijeka. Radite li tijesto samo s mlijekom, možete dodati prašak za pecivo (na vrhu žličice), a ako ste odlučili tijesto raditi s mlaćenicom, tada prašak za pecivo možete zamijeniti sodom bikarbonom (na vrhu žličice). Naime, kad ona reagira s kiselinama iz mlaćenice, tada nastaju mjehurići.

Izbjegavajte miksanje ili predugo miješanje jer će palačinke biti gumaste. Bolje je da miješate ručno, pjenjačom. Što se pak brašna tiče, najbolja je kombinacija oštrog i glatkog brašna u omjeru 50:50.

Da bi palačinke bile aromatične, dodajte malo ribane korice limuna, žlicu ruma, esencije vanilije ili žličicu cimeta

Poželjno je da smjesa ne stoji dugo prije pečenja, jer će brašno upiti previše tekućine te će palačinke biti puno deblje nego što bi trebale. Ako ipak stajanjem postane gusta, dodajte malo mlijeka ili mineralne vode. Dakle, u posudu stavite jaja, prstohvat soli i malo mlijeka. Kratko izmiješajte pjenjačom te dodajte otopljeni maslac. Lagano miješajući dodajte naizmjence brašno i mlijeko, a za prozračnost primijenite jednu od varijanti koju smo naveli (mineralna voda, prašak za pecivo+mlijeko ili soda bikarbona+mlaćenica).

Dodajte toliko tekućine da smjesa postane žitka, a kad podignete pjenjaču, s nje mora ostati trag curenja. Kad ste pri kraju s miješanjem stavite tavu da se zagrije. Možete je namazati maslacem (tako će rubovi biti još hrskaviji), ili je pokapajte s malo ulja.

Pecite na srednje jakoj vatri jer će se tako palačinke ravnomjerno peći. Ne okrećite ih na drugu stranu dok jedna strana nije potpuno pečena. Najprije širokim nožem odvojite rubove, a potom pokušajte nadignuti i okrenuti palačinku. Pojava mjehurića koji se rasprsnu znak je da ih možete okrenuti. Još tople premažite omiljenim džemom, rastopljenom čokoladom, pospite mljevenim orasima. Ako dodajete svježe voće, pričekajte malo da se palačinka ohladi.

Donosimo malo drugačije recepte za palačinke iz gusene posude. Probajte pripremiti dutch oven pancakes, kako ih nazivaju Amerikanci, odnosno palačinke pečene u pećnici.

Za slanu varijantu trebat će vam:

  • 3 jaja
  • 100 ml mlijeka
  • 60 g brašna
  • prstohvat soli
  • žlica nasjeckanog vlasca
  • malo papra
  • prstohvat mljevene dimljene paprike

Za nadjev:

  • 1 jaje
  • par listića prepečene šunke
  • 50 g mini rajčica
  • šaka rikule

Priprema:

Tavu koja smije ići u pećnicu stavite u pećnicu da se grije na 220°C. Dok se tava zagrijava, u zdjelu stavite sastojke za tijesto i sve dobro izmiješajte pjenjačom. Budite oprezni da vam ne ostanu grudice brašna. Ako vam je jednostavnije, smjesu možete staviti u blender na par sekundi. Oprezno izvadite vruću tavu iz pećnice, dodajte kockicu maslaca koji će se brzo otopiti, ulijte pripremljenu smjesu i naginjanjem tave je rasporedite - budite brzi. Tavu vratite u pećnicu i pecite 12-13 minuta dok palačinka ne naraste i dobije zlatnu boju. Dok se palačinka peče u pećnici, na tavi popržite šunku i ispecite jaje. Servirajte sve sastojke na toplu palačinku. Tava obavezno mora biti vruća da se stvore pjenasti rubovi, stoga budite oprezni i uvijek pri ruci imajte rukavice ili krpe za hvatanje.

image
Berislava Picek

Za slatku varijantu trebat će vam:

  • 3 jaja
  • 2 vanilin šećera
  • 100 ml mlijeka
  • 60 g glatkog brašna
  • korica pola limuna
  • žličica arome vanilije

Za pečenje:

25 g maslaca

Za nadjev:

  • 1 naranča
  • 1 kruška
  • borovnice
  • listići badema
  • šećer u prahu

Priprema:

Tavu koja smije ići u pećnicu stavite u pećnicu da se grije na 220°C. Dok se tava zagrijava, u zdjelu stavite sastojke za tijesto i sve dobro izmiješajte pjenjačom. Oprezno izvadite vruću tavu iz pećnice, dodajte kockicu maslaca koji će se brzo otopiti, ulijte pripremljenu smjesu i naginjanjem tave je rasporedite - budite brzi. Tavu vratite u pećnicu i pecite 12-13 minuta dok palačinka ne naraste i dobije zlatnu boju. Na pečenu palačinku složite pripremljeno voće te obilno posipajte šećerom u prahu. Jedite dok je toplo.

image
Berislava Picek

Tražite još inspiracije za palačinke? Pogledajte editorijal Slavice Šagolj posvećen slanim palačinkama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 06:27