Novo na sceni

Jorg Zupan skinuo je Michelinovu zvjezdicu s Ateljea i napokon otvorio dugoočekivani AFTR

Jorg Zupan

 Matic Bajzelj/Press
Slovenski Michelin chef kojem je najdraža namirnica sol otvorio je vrata novog lokala i predstavio meni

Kada je u veljači stigla vijest da Jorg Zupan zatvara poznati ljubljanski restoran Atelje s jednom Michelinovom zvjezdicom, mnogi su ostali zatečeni, ali su se ipak nadali kako će njegov već tad najavljeni ležerniji bar biti osvježenje na sceni. I nestrpljivo su čekali, evo sad već punih tri mjeseca - i dočekali. AFTR je otvoren!

Kako piše Šola okusov Jorg Zupan je odlučio: "U Sloveniji već ima više restorana poput Ateljea, ali nema takvih kao što je AFTR", maknuo je Michelinovu zvjezdicu s pročelja bivšeg Ateljea i dao priliku novom restoranu u Nazorovoj ulici u Ljubljani.

S njim se složio i poslovni partner i sommelier Matjaž Ivanc te rekao: “Išlo mi je na živce što premalo Slovenaca ide u Atelje. Ljeti kad je bilo turista bio je prepun, a zimi prazan.”

Tako je od ovog tjedna u bivšem Unionovom Smrekarevom hramu i Zupanovu Ateljeu otvoren AFTR bistro, koji će biti ispunjen glasnijom glazbom u kasnijim poslijepodnevnim i večernjih satima, nakon posla, shoppinga, izlaska u kazalište, iza ponoći... "jer mnogi kažu da kasno navečer u Ljubljani ne mogu dobro jesti“, objasnio je na otvorenju chef Zupan koji će u AFTR-u, za razliku od Ateljea, smanjiti zahtjevnost i kompliciranost jela, dok će ih malo povećati u ljubljanskoj gostilni Breg koju također vodi.

"Bit će manji tanjuri, više jela na stolu, za dijeljenje, bez jela, u pokretu, čak i za šankom ili za zajedničkim stolom, a to znači više slobode za kuhinju i opuštenija atmosfera za goste. Dakle, na moj način, jer drugačije ne znam", obećava Zupan kojemu nije žao Michelinove zvjezdice, nego šanka punog veselih gostiju.

Na otvorenju AFTR-a gosti su imali priliku kušati i jela s menija: focacciu od krumpira s ružmarinom i maslacem; ceviche od brancina s krastavcem; tunu u dashiju s ciklom i ikrom; hrskave krokete od krumpira s kravljim sirom i želeom od crnog češnjaka; ražnjiće od volovskih prašnika sa špagetima od krastavaca; hobotnicu na žaru sa sirom; svinjsku roladu s komoračem; karamel-čokoladnu pitu sa sladoledom od kave. A kad su vina u pitanju, sommelier Matjaž Ivanc rekao je da će i tu napraviti selekciju: "Nekad smo imali 300 etiketa, sada će ih biti puno manje, ali će zato biti trendi, gotovo polovica će biti organska i prirodna, a imat ćemo i koktele s potpisom AFTR barmena." Zaštitni znak novog Zupanovog restorana je neonski znak na kojemu su u krupnom planu usne, a hoće li potrajati, i chef je rekao - vrijeme će pokazati.

Inače, AFTR radi od ponedjeljka do četvrtka od 12:00 do 23:00 sata, petkom i subotom od 12:00 do 01:00, a nedjeljom je zatvoren.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 22:37