NOVOSTI NA GASTRONOMSKOJ SCENI

JRE HRVATSKA PRIPREMA SJAJNE STVARI U 2020.:Marina Gaši nova je predsjednica udruženja!

 Damir Fabijanić
 

Kad ulazite u ponajbolje restorane Hrvatske, točnije njih 15, pogledajte s lijeve ili desne strane vrata. Ako vidite da stoji bijela ploča s natpisom JRE, sigurni ste da ćete biti vrhunski usluženi i da će vaš tanjur kuhati najbolji chefovi.

Udruga Jeunes Restaurateurs Hrvatska (JRE) član je međunarodne obitelji koja djeluje u 16 zemalja i okuplja više od 350 restorana. Interesantno je da članovi te velike obitelji zajedno imaju više od 180 Michelinovih zvjezdica i 4000 Gault Millau bodova (uostalom, restoran koji je prvi u Hrvatskoj dobio Michelin, Monte iz Rovinja, Tjitske i Danijela Đekića, član je JRE-a). Restorane diljem svijeta, koji isto kod ulaznih vrata imaju bijelu ploču koju smo spomenuli na početku teksta, posjeti više od pet milijuna ljudi! Velika je to zajednica u kojoj je zaposleno više od 6000 djelatnika, a JRE Hrvatska jedna je od najsložnijih. Zapravo, kada bi na svijetu svi bili tako složni kao chefovi i njihovo osoblje hrvatske udruge, kada bi svi bez zavisti od konkurencije nesebično pomagali jedni drugima, svijet bi bio puno ljepše mjesto.

Damir Fabijanić

A kako to hrvatski JRE funkcionira složno, pomalo otkačeno, s puno strasti i iskrenosti, uvjerili smo se na posljednjem susretu u zagrebačkom restoranu Dubravkin put gdje su u svom stilu, uz odličan brunch sastavljen od zagrebačkih specijaliteta pripremljenih na nov, drukčiji način, najavili svoje ovogodišnje akcije, ali i predstavili novosti.

Damir Fabijanić

Najprije, više nemaju predsjednika, nego predsjednicu, i to cheficu Marinu Gaši koja sa svojim suprugom Davorom Buršićem vodi restoran Marina u Novigradu. Udruga je dobila i novog potpredsjednika, Vjeku Bašića iz konobe Boba na Murteru, te rizničara, Borisa Šuljića, vlasnika restorana i vinarije Boškinac na Pagu.

Damir Fabijanić

Bila je to prilika da vrijedni članovi najave osam tematskih radionica koje će održati u Zagrebu i Splitu, edukativni projekt na Pagu - How We Cooked the Island, posvećen skupljanju ljekovitog i aromatičnog bilja, te hand-on radionicu koja će pokazati primjene i iskoristivost u kuhinji. Nastavlja se i JRE projekt za mlade koji je počeo prošle godine, internacionalni projekt Chef at Sea 2020, koji treću godinu zaredom dovodi strane chefove u domaće JRE restorane, te susret Talent &Passion 2020.

Damir Fabijanić

Damir Fabijanić

Uostalom, posjetite najbliži JRE restoran i nakon odličnog ručka ili večere (uz koje probajte i JRE Chiavalon ekstra djevičansko ulje i JRE Malvaziju Kozlović 2016., limitirane edicije odležane malvazije vinarije Kozlović) i uzmite svoje primjerak JRE vodiča za 2020. godinu te ga prolistajte do kraja jer postoji i nagradna igra u kojoj možete osvojiti večeru za dvije osobe u restoranu po vašem izboru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:01