OSVRT SAŠE ŠPIRANCA

Jučer je u Esplanadi predstavljena nova berba Badelovih najpopularnijih etiketa Korlat i Vezak

 Privatna Arhiva
Vinski stručnjak Dobre hrane misli da su ovo najbolja vina s Korlata do sada. Prvi donosimo recenzije

Badel 1862 je jučer izbacio na tržište nove berbe svojih najpopularnijih etiketa Korlat i Vezak. Korlat je ponovno potvrdio svoju uobičajenu klasu, dok se Vezak Sauvignon iz 2019. nakon nekoliko ispodprosječnih izdanja vratio u stilu, s odličnim, aromatičnim vinom osvježavajućeg karaktera. Pročitajte recenzije vina našeg vinskog stručnjaka Saše Špiranca u nastavku.

Vinarija Daruvar, Vezak Sauvignon 2019
Cijena: 75 kn
Ocjena: 89/100

image
Ustupljena Fotografija


Intenzivnog tipičnog sauvignonskog mirisa herbalnog karaktera s dosta citrusnih aroma poput grejpa s nešto bazge u pozadini. Živog okusa punog svježine, srednjeg tijela, blago naglašenih kiselina, solidnog finiša te atraktivnog retrookusa s intenzivnom aromom na grejp, šparoge i zelenu papriku. Na samom se kraju pojavljuje još i nota slanosti. Alk. 13,5% Najbolje od 2020. do 2022.

Uz hranu: Sečuanska piletina ili svinjetina i drugi marinirani i aromatičniji vidovi bijelog mesa ili svinjetine s povrćem, filet bijele ribe s bijelim šparogama, ramen.

Vinarija Benkovac, Korlat Syrah 2016
Cijena: 99 kn
Ocjena: 91/100

image
Ustupljena Fotografija


Sjajno vino! Najbolje u redovnoj Korlat liniji. Zrelijeg je karaktera, punog tijela, bogato i na nosu i u ustima. Dominiraju začinske arome porijeklom iz hrasta koje podsjećaju na kokos i vaniliju, iza kojih slijedi džemasta voćnost šumskog voća. Iako je punog tijela i obiluje zrelim aromama istovremeno ima i dosta svježine i sočnosti. Na retrookusu sve spaja u jednu voćnu slast. Dugačkog je trajanja, nešto izraženijih tanina, a i ima dugačak životni vijek ispred sebe. 14% alk. Nabolje od 2020. do 2026.

Uz hranu: Dugo i lagano pečena tamna mesa, lovački i lugarski odresci, osso buco u crnom vinu.

Vinarija Benkovac, Korlat Cabernet sauvignon 2016
Cijena: 99 kn
Ocjena: 88/100

image
ustupljena fotografija


Miris obiluje aromama bobičastog voća poput crnog ribiza, borovnica i kupina, pomiješanih s nešto začinskih aroma porijeklom iz hrasta, zatim tračkom zadimljenosti i konačno blagim herbalnim notama. Reklo bi se da je mirisom klasični predstavnik sorte. Okus obilježava srednje do puno tijelo s dosta pikantnog utjecaja hrasta, kao i blago naglašeni stežući tanini. Solidnog je trajanja. 14% alk. Najbolje od 2020. do 2024.

Uz hranu: Biftek s roštilja, ramstek s roštilja, slani i tvrdi dozreli kravlji sirevi.

Vinarija Benkovac, Korlat Merlot 2016
Cijena: 99 kn
Ocjena: 89/100

image
ustupljena fotografija


Bogato vino u svakom pogledu. Punog tijela, visoke koncentracije, s puno džemastih voćnih aroma i slatkih i zadimljenih vaniličnih začina u pozadini. Iako je vino suho, zbog te silne šljivaste voćnosti i posljedične slasti djeluje kao polusuho. Koncentracija s druge strane ne smeta jer je vino uravnoteženo jasnim kiselinama i svojevrsnom sočnošću. Jako lijepi primjerak dalmatinskog merlota, bogat okusom i teksturom, živ i sočan na finišu, dugačkog trajanja i s lijepim životnim vijekom ispred sebe. 14,5% alk. Nabolje od 2020. do 2026.

Uz hranu: Dugo i lagano pečena tamna mesa, goveđi obrazi, špikovano crveno meso.

Vinarija Benkovac, Korlat Supreme 2013
Cijena: 179 kn
Ocjena: 92/100

image
Ustupljena Fotografija


Od sorti cabernet sauvignon, syrah, merlot. Izvrsno vino tamne i neprozirne rubinsko crvene boje. Decentnog i razvijenog mirisa iz kojeg više ne iskaču voćne arome kao u mlađih Korlata, već je okrenut prema aromama dozrijevanja i dugačkog školovanja, što u bačvi što u boci. Suptilni hrast, višnjasti ili griotte tonovi, tamna čokolada, suhi list duhana bi bile vodeće arome. Okus je savršeno uravnotežen, mekan i živ istodobno, solidne koncentracije, s dosta voćne slasti i aroma hrasta, sasvim dozrelih tanina, dugačkog trajanja. Blago naglašene kiseline su jedan od ključnih faktora dugovječnosti ovog vina pred kojim je još najmanje desetak godina dobre forme. 14% alk. Najbolje od 2020. do 2028.

Uz hranu: Biftek s roštilja, ramstek s roštilja, slani i tvrdi dozreli kravlji sirevi.

Vinarija Benkovac, Korlat Merlot Boutique 2017
Cijena: 169 kn
Ocjena: 90/100

image
Ustupljena Fotografija


Slatko desertno vino dobiveno rijetkom metodom za proizvodnju slatkih vina u Dalmaciji, prosušivanjem grožđa na trsju. Većina vinara Dalmacije obično prosušuje grožđe nakon berbe u kontroliranim uvjetima, dok je ova metoda više svojstvena kontinentalnim vinogorjima. Vino obiluje aromama suhih šljiva, suhih smokava, džema od šljiva i džema od višanja. Okus jest sladak, ali ima odlično dozirane kiseline koje mu daju sjajnu ravnotežu, dojam slasti na jeziku i nepcu te svojevrsnu sočnost. Tanini su prilično izraženi i blago stežu, pa je uputnije vino piti sa slanim sirevima nego ga sparivati sa slatkim desertom. 13,5% alk. Najbolje od 2020. do 2029.

Uz hranu: Plavi sirevi, grana padano, zreli ovčji sirevi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 00:03