PROVJERENI RECEPTI

Kad mi na vrata pokucaju iznenadni gosti, hrskavi krekeri i brza pašteta od tune spašavaju stvar

 Lidija Lončarić
Najbolje stvari dogode se slučajno, poput ovih krekera bez vina i brze paštete od tune

Ova dva recepta obožavam upravo zato što sve sastojke za pripremu uglavnom već imam kod kuće pa su više nego dobra ideja kada dolaze oni gosti kakve svi najviše volimo - iznenadni, koji na vrata kucaju pola sata nakon najave.

Krekeri su zapravo nastali sasvim slučajno i ovo smatram samo još jednom potvrdom da su spontane stvari najbolje. Naime, ideja je bila napraviti štapiće s vinom po provjerenom receptu, ali sam tog smušenog jutra u ključnom trenutku isključila mozak i umjesto vina u tijesto dodala vodu. Shvatila sam to tek kad sam po tijestu posipala sjemenke pa povratka nije bilo, a zatim sam se odlučila baciti na glavu i ispeći ih. Na kraju su ispali super i još jednostavniji nego što sam očekivala. Odmah sam zaključila kako ih od sada radim samo na ovaj način. Koristila sam integralno pirovo brašno, ali funkcionira i samo s običnim bijelim, a kada je u pitanju posip, dodati možete baš sve što vam padne na pamet.

image
Lidija Lončarić


Baš poput krekera, pašteta je isto prilično jednostavna. Iako volim i onu varijantu s kuhanim jajima i krastavcima, mali problem, posebice u ovim hladnijim danima, stvara mi činjenica da pri svakom otvaranju staklenke s paštetom s jajima instantno moram prozračiti cijelu kuhinju. U ovoj varijanti sa sirnim namazom toga nema. Sastojci su jednostavni, preintenzivnih mirisa nema, a u slučaju da kod kuće trenutačno nemate neki od sastojaka, poput primjerice kapara ili inćuna, vrlo jednostavno ih možete preskočiti. Naravno, pašteta u tom slučaju neće biti toliko slojevita i slasna, ali ako je radite prvi put, neka to ostane samo vaša tajna.

Za krekere će vam trebati:

150 g pirovog integralnog brašna
100 g bijelog brašna
80 ml maslinova ulja
80 ml vode
2 žličice praška za pecivo
1 jaje
bučine i suncokretove sjemenke, sezam
sol

Za paštetu će nam trebati:

160 g tune u konzervi
3 žlice sirnog namaza
1 žlica maslinova ulja
6 fileta slanih inćuna
1,5 žličica kapara
2 žlice limunova soka
1-2 režnja češnjaka
malo svježeg vlasca
sol i papar

Priprema:

Najprije napravite krekere tako da u većoj posudi pomiješate pirovo integralno i bijelo brašno, dodajte prašak za pecivo i sol, a zatim maslinovo ulje i vodu. Zamijesite tijesto i po potrebi dodajte još vode ili brašna. Morate dobiti mekanu kuglu. Umotajte je u prozirnu foliju i pustite da odstoji 20 minuta. Potom tijesto razvaljajte u pravokutnik, premažite ga razmućenim jajem i pospite sjemenkama po želji. Još jednom valjkom prođite po tijestu kako biste dodatno utisnuli sjemenke u tijesto, a zatim ga narežite u željene oblike. Krekere pecite oko 15 do 20 minuta (ovisno o veličini oblika) na 200 stupnjeva. Dok se krekeri peku, napravite paštetu. U blender ubacite tunu, sirni namaz, inćune, kapare, dodajte limunov sok, očišćeni češnjak, svježi vlasac, sol i papar. Dodati možete i malo ljutog umaka ili čilija u prahu. Blendajte dok ne dobijete kremastu paštetu. Spremite u hladnjak i kada se krekeri ohlade, sve zajedno poslužite.

image
Lidija Lončarić
image
Lidija Lončarić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. ožujak 2024 08:56