OVO DJELUJE!

Kad već plaćamo mjericu jagoda 3 eura, pronašli smo način kako ih svježima održati još dulje

 Bojsha65/Getty Images/istockphoto
Harold McGee testirao je ovu metodu i potvrdio da djeluje na jagodama, ali i bobicama kao što su maline, kupine i borovnice

Sezona je jagoda i, sigurni smo, jedan od problema i u vašoj kuhinji odjednom je postao kako ih iskoristiti na najbolji način prije nego se pokvare. S obzirom na to da ih trenutno plaćamo i do 3 eura za mjericu od 500 grama, logično je da u njima želimo uživati što dulje pa smo se bacili na pretraživanje interneta za savjetima koji će nam pomoći da ih svježima održimo i do nekoliko dana.

Najprije, ono što smo već i do sada znali, jedna od tehnika za čuvanje jagoda i drugog bobičastog voća svakako je ispiranje u hladnoj vodi, sušenje i spremanje u posudu obloženu papirnatim ručnicima. Ovako spremljeno voće u hladnjaku zadržava svježinu tri do četiri dana. Još jedan način spremanja jagoda, na koji smo naišli u nekoliko navrata, može biti i zatvaranje u staklenku, gdje također mogu izdržati do nekoliko dana.

Najnoviji trik koji smo otkrili uključuje, pak, ispiranje jagoda toplom vodom. Za ovu metodu zaslužan je Harold McGee koji je učinkovitost iskušao još 2009. godine i otkrio kako djeluje na čitavom nizu bobica, od jagoda, preko kupina, pa sve do malina. Postupak je prilično jednostavan; izvadite bobičasto voće iz pakiranja i stavite ih na papirnati ubrus. Pobrinite se da se međusobno ne dodiruju. Pustite da se osuše na zraku, a za to vrijeme u posudi zagrijte vodu na otprilike 51 do 52 stupnja (kada su u pitanju borovnice, temperatura može ići i do 60 stupnjeva). Okupajte bobice u zagrijanoj vodi, svakoj će biti dovoljno 30-ak sekundi. Prebacite ih ponovno na papirnati ubrus i pustite da se ohlade. Ovim jednostavnim trikom navodno ćete bobičastom voću produžiti vijek trajanja ponekad čak i dulje od tjedan dana.

Kako kaže McGee, budući da bobičasto voće voli sunce, unutarnja temperatura koju postiže na izravnoj sunčevoj svjetlosti jednaka je temperaturi koju će voće postići tijekom kratke kupke. Upravo toplina vode trebala bi spriječiti nastanak plijesni koja se obično stvara na tankoj koži nježnog bobičastog voća. Pripazite samo da ga u vodi ne držite predugo kako se ne bi počelo pretvarati u kašu. I na kraju, u jagodama koje ste pošteno platili, sada možete i pošteno dugo uživati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 01:57