ISPECI POKLON

Kada vam ponestane inspiracije za poklone, probajte s ovom kuharicom, puna je dobrih ideja

 Cropix/Ana Topić/
Ana Topić otkrila nam je detalje o svojoj hit kuharici te otkrila recept za hrskave, čokoladne lješnjak kuglice

Kada je prošle godine izbacila prvu verziju svoje PDF the kuharice za tradicionalne kreten domaćice "Domaći slatki pokloni", Ana Topić, koja stoji iza internet nadimka SHEdonist, istoimenog bloga i Instagram profila, nije mogla ni očekivati koliki će interes među ljubiteljima blagdanskih slastica pobuditi. Na kuharici je, kako nam je ispričala u kratkom razgovoru, radila nekoliko mjeseci prošle godine, a ove je odlučila nadopuniti je s nekoliko recepata i etiketa te novo izdanje ponovno predstaviti svojoj publici.

"Prošle godine u rujnu ili listopadu sam krenula i trebalo mi je par mjeseci da je završim. Ove godine sam ponovo kampanjski krenula u listopadu i evo sad je gotova. Ovogodišnje izdanje je samo nadopunjeno staro. Znači, na postojeće recepte dodala sam još novih recepata i novih etiketa da se nađe", rekla nam je Ana koja je na ideju da napravi kuharicu došla iz jednostavnog razloga. Ona, naime, voli raditi slastice, a onda iste poklanjati prijateljima i obitelji. Upravo je o tome razmišljala i kada je smišljala svaki od 45 recepata u svojoj kuharici.

image
Cropix/
image
Ana Topić/

U "Domaćim slatkim poklonima" na više od 100 stranica tako ćete naći recepte za karamel bombone, čokoladne kuglice, domino cheesecake kocke, krokant, namaz od jabuka, kremu od limuna i sokove, a u dopunjeno izdanje dodala je i, između ostalog, recepte za domaće jaffa kekse, ledene kocke, čokoladne prutiće s kikirikijem i karamelom te svoju verziju popularnih Ikeinih slatkiša s marcipanom. Dio recepata radi se u bezglutenskim, veganskim i varijantama bez laktoze, no tu su i slastice za klasičare, s pristojnim količinama bijelog šećera koje si, ako pitate nas, za vrijeme blagdana možemo dopustiti.

"Ledene kockice je sigurno recept prvi među jednakima. S druge strane, namučila sam se s brownie keksićima koji su dio kolača koji se zove ‘Deca gđe. Savršene‘. U jednom danu sam ih pekla čak 3x dok nisam pogodila omjer da izvana budu sjajni i raspucani, a iznutra mekani. Proces je kaotičan, težak za opisati, jedva se i ja u njemu snalazim", ispričala nam je Ana.

image
Ana Topić/
image
Ana Topić/

Objasnila nam je i kako kuharica, osim za jestive poklone, poslužiti može i kao inspiracija za neke nove božićne kolače. Kako kaže, zapravo je namijenjena za cjelogodišnju upotrebu.

"Valjda je taj covid-19 stvar prošlosti pa se vraćamo međusobnom druženju po domovima, a zlatno je pravilo da se u goste ne dolazi praznih ruku."

Dodaje i kako je, s obzirom na to da su joj očekivanja bila prilično skromna, pozitivno iznenađena odazivom koji je, kaže, višestruko nadmašio njezina očekivanja. Otkrila nam je i kako bi svoju kuharicu jednog dana voljela držati u ruci u tiskanom izdanju.

"Upućujem javni poziv svim izdavačima da me kontaktiraju ako ovu priču žele pretvoriti u tiskano izdanje. Previše uloga u ovom ‘food blog one man show-u‘ imam, da se još prihvaćam i izdavaštva", zaključila je Ana, po struci inače arhitektica.

image
Ana Topić/

Osim recepata, kuharica sadrži i etikete koje vrlo lako možete isprintati te zalijepiti na staklenke, čokoladu ili slatke pakete koje ste pripremili za svoje najdraže. Također, dobro je dodati, Anini recepti inače su vrlo popularni među Instagram publikom, a i sami smo u nekoliko navrata kuhali inspirirani njezinim slatkim i slanim zalogajima i uvijek smo ostali pozitivno iznenađeni. Stoga vam u nastavku ostavljamo recept za njezine kuglice od lješnjaka i čokolade i toplo preporučujemo da se okušate u pripremi. Ako vam se svidi, svakako svratite na poveznicu i naručite svoj primjerak Anine kuharice po cijeni od 13 dolara ili oko 93 kune.

Za oko 16 Lješnjak kuglica trebat će vam:

120 g mljevenih lješnjaka

25 g gorkog kakaa

50 g maslaca od lješnjaka/badema

40 g javorovog sirupa

30 g kokosovog ulja (u krutom stanju)

20 g cornflakesa

žličica ekstrakta vanilije

prstohvat soli

20-ak cijelih lješnjaka

za dekoraciju

100 g crne čokolade

1 žlica kokosovog ulja

30 g cornflakesa

30 g sitno rezanih lješnjaka

Priprema:

Pomiješajte sve sastojke u multipraktiku i kratko pulsirajte dok se sastojci ne povežu. prebacite u posudu i stavite u hladnjak da se malo stisne (po potrebi). Zatim oblikujte kuglice (veličine oraha) u koje ste stavili jedan cijeli lješnjak i kratko ih stavite u zamrzivač. za to vrijeme rastopite čokoladu s uljem na pari. Pola kuglica uvaljajte u čokoladu pa u cornflakes, a pola u čokoladu u koju ste stavili lješnjake (ili kako vam već drago). Dobro otresite i stavite na alufoliju/papir za pečenje. kad se čokolada stisne spremne su za konzumaciju.

image
Ana Topić/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:24