MESNI FAVORIT

Kada vikendom obilazite tržnicu, potražite ovu kobasicu, odlična je na roštilju, ali i u varivu

 Shutterstock/Shutterstock
Dodati je možete i na pizzu ili palačinke, od nje napraviti tacose ili jednostavan ručak s krumpirom

Dok ovog vikenda prolazite tržnicom, zastanite kod onog mesara koji uvijek ima malo posebnije komade mesa i kobasica pa se raspitajte za chorizo, španjolsku kobasicu koja bi vas mogla osvojiti na prvi zalogaj.

Riječ je o kobasici napravljenoj od grubo mljevene svinjetine, začinjene paprikom i češnjakom. Svoju primamljivu crvenu boju duguje dimljenoj crvenoj paprici ili, kako je u Španjolskoj nazivaju, pimentónu. Upravo taj dodatak chorizo i razlikuje od drugih, sličnih kobasica, a posebna je i po lagano ljutkastom, dubokom okusu.

image
Shutterstock/Shutterstock

Također, važno je dodati i kako ne mora uvijek doći samo u formi sušenog mesa. Naime, kupiti je možete i svježu pa iz nje izvaditi meso i napraviti najfinije umake, dodatke za tost, tacose i pizzu ili je ubaciti u variva.

image
Shutterstock/Shutterstock

GDJE KUPITI CHORIZO?

Mi smo na chorizo za sada naišli u Rougemarinu, po cijeni od 65 kuna za 600 grama, te u mesnici Oskar na zagrebačkom Dolcu, o kojoj smo i pisali kada je zagrebački Bread Club u ponudu uveo svoju kobasausage.

TRI DOBRA RECEPTA

Okusom, ali i izgledom chorizo će se dobro složiti i efektno će izgledati čak i samo uz pečeni krumpir, maslinovo ulje i koju krišku svježeg kruha, no mi smo si dopustili da mašta proradi pa smo je iskoristili na nekoliko različitih načina. U nastavku tako ostavljamo recepte za preukusne palačinke s chorizom, zatim jednostavno slanutak varivo te krumpir s chorizom koji možete poslužiti kao brz i jednostavan, a zasitan ručak usred tjedna.

PALAČINKE S CHORIZOM

VARIVO SA SLANUTKOM I CHORIZO KOBASICOM

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

KRUMPIR S CHORIZO KOBASICOM

Trebat će vam:

500 g krumpira narezanog na male kvadratiće

2 chorizo kobasice, narezane na tanke šnite

200 g poriluka narezanog na komadiće

3 češnja češnjaka

1-2 čajne žličice crvene paprike

natrgani svježi ružmarin

malo maslinova ulja

Priprema:

Sve sastojke narežite na komadiće stavite na papir za pečenje i u pleh pa zapecite na 190°C kojih pola sata. Kako biste bili sigurni da vam se povrće neće presušiti možete napraviti zavežljaj od aluminijske folije pa će vam svi sokovi ostati s namirnicama.

image
Martinturzak

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 18:44