VRHUNSKI HRVATSKI MED

KAKAV MED TREBA IZBJEGAVATI U ŠIROKOM LUKU? Čovjek koji više od 20 godina živi za med otkrio na što treba pripaziti pri kupovini!

 Marko Miščević
Pčelar Grobotek više od 20 godina građane opskrbljuje vrhunskim hrvatskim medom

U potrazi za zlaćanim medom od sočnog nektara koji je prikupljen u hrvatskim šumama, svakako svratite na Dolac, gdje svaki dan možete pronaći pčelara Željka Groboteka koji se tim poslom bavi više od 30 godina. Njegovu tezgu prepunu staklenki u kojima se presijava med od kestena, jele ili bagrema prepoznat ćete po gužvi koju podjednako stvaraju i turisti i Zagrepčani. Dok smo degustirali kraljevski nektar, posebnu mješavinu meda, svježeg peluda od cvijeta kestena i kupine, propolisa i meda na koji je g. Grobotek posebno ponosan, postavili smo mu nekoliko brzih pitanja o tržnicama i medu.

Marko Miščević

Koliko dugo dolazite na Dolac?

- Pa 20-ak godina.

Kako se Dolac otada promijenio?

- Ljudi su nekad tražili domaću hranu na tržnicama, a sada, nažalost, pitaju samo za cijenu. A nekad su i kontrole bile puno strože pa si bio siguran da je stvarno riječ o domaćim proizvodima, a ne o uvozu.

Koliko imate pčela?

- Oh, imamo 100 proizvodnih košnica u kojima nastaje naš med.

Zašto dolazite baš na Dolac?

- Ma to vam je moj kvart, ovdje sam rođen pa se javlja nostalgija za Zagrebom.

Marko Miščević

Što ljudi ne znaju o medu?

- Ljudi ne znaju da je zagorski bagremov med prije nekoliko godina proglašen svjetskim prvakom po kvaliteti!

Kojoj jesenskoj namirnici se posebno veselite?

- Uh, kestenima. Znate kako vam je to, na kleti zakurite vatru, pečete kestene i pijete mošt. Još ako ste u dobrom društvu, to je najbolje!

Što radite ako pljušti, a vi ste na štandu?

- Stisnemo se svi pod kišobran i čekamo da prođe! Pogotovo vikendom jer subota je subota, moramo biti ovdje. Kad je loša prognoza, nosim prave gumene čizme, one seljačke! I kabanicu.

Marko Miščević

Kako prepoznati loš med na prvu?

- Izbjegavajte teglice u kojima na površini meda vidite pjenicu. Nekad ljudi imaju široke poklopce samo da se to ne vidi.

Ljudima je cijena često problem. O čemu ona ovisi kad je riječ o medu?

- Cijena se određuje prema paši! Što je paša bolja, to je med jeftiniji.

Kako turisti reagiraju na vaš štand?

- Sve su to kulturni ljudi! Često me nakon kupnje zamole da se slikamo i šalju slike prijateljima. Događalo mi se da turisti dođu kupiti med i pokažu mi moju fotku koju su dobili upravo od starih kupaca. To je znak da su bili zadovoljni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 22:10