PLEŠIVICA BEZ KEMIJE

Kako izgleda jedan dan u berbi u biodinamičkom vinogradu obitelji Tomac: "Ova je jedna od najboljih koje pamtim"

Predvodnici ekološke revolucije u plešivičkom vinogorju ugostili su nas usred berbe, počastili domaćom kuhinjom i izvrsnim vinima koja još nisu na tržištu te nam tako, u čašama i na tanjurima, iznijeli svoju viziju Plešivice

Berba 2025. u vinogradima obitelji Tomac na Plešivici počela je iznenada. Iako na isti dan kao i lani, 19. kolovoza, bilo je to neočekivano jer, kako kaže Tomislav Tomac, cvatnja loze je proljetos počela tri tjedna kasnije nego 2024., zapravo u uobičajeno vrijeme, pa se očekivalo i da će berba biti početkom rujna. No, prolazeći kao i obično sa sinom Martinom kroz trsje i kušajući jagodice, iskusni je vinar shvatio da je omjer kiselina i šećera upravo idealan i odlučio se odmah organizirati, okupiti ekipu berača kako bi se s berbom počelo već ujutro idućeg dana. Berba grožđa za proizvodnju pjenušaca počinje nešto ranije nego za mirna vina jer su im nužne više kiseline, a kako čak 70 posto butelja u toj vinariji pune pjenušcem, čekao ih je velik posao, koji još traje. Obitelj Tomac trenutno obrađuje oko 14 hektara zasađenih vinovom lozom. Crni pinot već su pobrali, sad je na redu chardonnay.

image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix

Na najudaljeniji i najveći od njihovih vinograda, u Vlaškovcu, stigli smo oko pola jedanaest, baš u vrijeme pauze. Berači, više ženskih nego muških, upravo su se okupljali oko drvenog stola pod vedrim nebom gdje će malo odmoriti i pojesti užinu. Beru od jutra, nakon što su se u 6:30 okupili u vinariji na kavi, i brat će još možda dva sata, prije nego što ih vruće kolovoško sunce u zenitu otjera iz vinograda čiji se redovi strmo spuštaju s jugoistočne padine sve do prašnjave, neasfaltirane ceste na kojoj su traktor i kombi koji pune kašete grožđa prevoze u vinariju.

image
Vedran Peteh/Cropix

Martin Tomac otvara bocu pjenušca i toči beračima, otvara i drugu pa nudi i nas. Nije neobično da se u berbi pije domaće vino, no nismo često u prilici za vrijeme berbe piti neki od najboljih pjenušaca kuće. I to upravo Diplomat Extra Brut u kojem će završiti chardonnay koji se danas bere u ovom vinogradu. Iako je Diplomat šest ili sedam eura skuplji od njegova Milleniuma, ove mu je godine značajno narasla prodaja te je postao njihov bestseler. Stoga su nakanili povećati njegovu proizvodnju koja je dosad bila oko 25 tisuća boca.

image
Vedran Peteh/Cropix

DEMETER NA PLEŠIVICI

Većina ljudi koji sudjeluju u tim berbama na više lokacija - njih ukupno oko 25 - iz plešivičkog su kraja, i iskusni su berači. Neki su od njih i u srodstvu s vinarima poput Tomislavova bratića Luke Tomca, koji je u vinariji stalno zaposlen, ili nećaka Jakova i Jana koji ovdje već nekoliko sezona zarađuju džeparac. Uz Luku, jedini je zaposlenik vinarije već 15 godina Semir Ljubijankić. Njih dvojica zajedno s mladim Martinom Tomcem upravljaju berbom. Većinski ženski dio ekipe rutinski škarama skida grozdove kojima puni kašete, muški ih odnose i tovare na manji traktor koji se među redovima spušta do kombija i velikog traktora s prikolicom, u koje će ih ukrcati za transport do vinarije.

image
Vedran Peteh/Cropix

Odlazimo do vinarije gdje nas očekuju Tomislav i Martina Tomac. Dok Tomislav preuzima grožđe pristiglo iz vinograda, Martina s inspektoricom jedine naše tvrtke koja je akreditirana kao certifikacijsko tijelo za dodjelu oznake Demeter biodinamičkim poljoprivrednicima prolazi opsežnu dokumentaciju. Obitelj Tomac, koja se već nekoliko godina u vinogradarstvu i vinarstvu vodi isključivo biodinamičkim načelima, sad je to odlučila i službeno verificirati.

image
Vedran Peteh/Cropix

VINSKE PREMIJERE

Traktorska prikolica pristaje uz muljaču pred ulazom u vinariju i na nju se penju otac i sin, Tomislav i Martin Tomac. Sunce nemilice prži dok zajednički u muljaču istovaruju pune kašete, teške 20-ak kilograma, a zrakom se širi slatki miris zdravoga grožđa koji privlači opasno velik broj osa - i njima očito godi grožđe netaknuto sistemskim kemijskim zaštitnim sredstvima. Grožđe se u muljači odvaja od peteljki, zatim se preša, a mošt se sustavom crijeva prebacuje u inoks posude gdje će provesti iduća 24 sata na taloženju i ohladiti se na 16 - 17 stupnjeva. Potom će se prebaciti u drvene bačve gdje će fermentirati iduća tri tjedna - samotok i sok od prvog prešanja postat će Tomac Diplomat, a drugo i treće prešanje ide u boce stilski jednostavnijeg Tomac Milleniuma.

Na ugodnoj, sjenovitoj terasi stare drvene kuće, dvadesetak metara od vinarije, oko stola se na poziv za ručak okuplja obitelj i dio berača. Tomislavova mama Pavica, kojoj su u kuhinji asistirale unuka Petra Tomac i njezina prijateljica Ana, na stol iznosi izvrstan čušpajz od širokih mahuna iz njihova vrta koji nas vraća u djetinjstvo. Potom stiže domaće pečenje, mlinci, pladanj pun nevjerojatno slatkih rajčica, pa štrudle s višnjama i sa sirom… Sve izvanredno ukusno i, naravno, domaće, organsko, nešpricano.

image
Vedran Peteh/Cropix

Atmosfera je za stolom vesela, opuštena, ali svako malo netko ustaje i odlazi prekontrolirati preradu grožđa koja je u toku. Pije se Marany i Rockstar 2023, koji se više ne može kupiti, a potom Tomislav Tomac odlazi u podrum i vraća se s pretpremijerom, izravno iz bačve: Marany 2024 koji još nije u boci, jantarno vino od 100 posto traminca koje je provelo tri tjedna u amfori prije nego što je prebačeno u veliku bačvu od 2000 litara. Već na prvi gutljaj jasno je da je riječ o zavodljivom, ali kompleksnom vinu. Tomislav Tomac ne krije ponos, zna da je jako dobro.

Martina Tomac iznosi opet platu izvrsnih domaćih suhomesnatih proizvoda, salame, lardo, dva krasna sira. I opet premijera: Rockstar 2024, rajnski rizling, mineralan i toliko bogat da ga se može žvakati. Još je u boci bez etikete, na tržište će za dva mjeseca, i vjerojatno će planuti brzo kao i prva dva.

image
Vedran Peteh/Cropix

A što možemo očekivati od berbe 2025?

- Ova je berba jedna od najboljih koje pamtim, a u vinogradu i u podrumu sam od malih nogu - kaže Tomislav Tomac. - Reagirali smo na vrijeme, što je izuzetno važno, osobito u proizvodnji pjenušaca. Uspjeli smo pogoditi pravi termin berbe, kad grožđe ima dovoljno sladora, ali i kiseline. Svi su parametri u idealnom omjeru.

NEMIRNE DUŠE

Tomislav Tomac, predvodnik ekološke revolucije koja u plešivičkom vinogorju uzima sve više maha i zagovornik etički odgovornog odnosa prema prirodi, u čemu veliku, važnu ulogu ima njegova supruga Martina, poznat je i kao vinar koji nikad ne miruje. Njegova se prirodna vina mogu jednako zvati, poput Maranyja, a da ipak budu bitno različita iz godine u godinu. Čak je i Diplomat, pjenušac koji mu se ove godine najbolje prodaje, odlučio promijeniti - dosad je udio chardonnaya u njemu bio 90 posto, ostalo su bile stare plešivičke sorte, a sada je odlučio dodati i crni pinot. Zašto, pitamo.

- Jednostavno nemam mira, nema nitko od nas. Mi stalno nešto moramo mijenjati, i vina i etikete. Ne želim 50 godina raditi jedno te isto, to me ne zanima. Radim po osjećaju. Crni pinot dodat ćemo jer ga imamo, i jer želim Diplomatu dati malo te aromatike koju nosi ta sorta, znači jagodičasto voće, i malo kremoznosti.

image
Vedran Peteh/Cropix

Većina grožđa za pjenušce je pobrana, uskoro se prelazi na berbu za mirna vina. A nakon toga, na jesen, rad na oporavku zemlje, koju treba razrahliti.

- Zemlja je u vinogradu cijele godine pod pritiskom - sunca, kiše, traktora - i treba odmor i oporavak. Nakon što je malo razgrnemo, lagano površinski prevrnemo, tretirat ćemo je biodinamičkim preparatima pa zasijati travnom smjesom, kako nas je podučio Michele Lorenzetti, veliki biodinamički vinar i enolog, naš savjetnik i prijatelj. Jako je važno znati pravilno koristiti te preparate jer ako pogriješiš u detaljima, kao da ništa nisi ni radio. A za nas više nema povratka u konvencionalno vinarstvo. Mi smo uvijek i bili, recimo, poluekološka vinarija, tata i ja nismo špricali osim bakrom, tako da osim korištenja biodinamičkih preparata u vinogradu za nas tu nema neke velike razlike. U podrumu smo tada još ipak znali dodavati kvasce kad bismo posumnjali da bi nešto s vinom moglo poći po krivu. Ali da u vinograd koji je tretiran sistemskom kemijom pošaljem berače i tako ih izlažem ozbiljnom riziku po njihovo zdravlje, to nikad ne bih mogao učiniti. To je za nas etički nedopustivo - izričit je Tomislav Tomac dok nakon cijeloga dana provedenog u društvu ove vedre, gostoljubive obitelji i njihovih prijatelja i berača, pokušavamo otići.

Dok se rastajemo, u dvorištu se upravo parkira poznati spaček iz kojeg izlazi i pozdravlja nas vinar Zdravko Šember sa kćeri Lucijom. I sam, uz Tomca, autor izvrsnih pjenušaca koji su Plešivicu izdigli među najbolja hrvatska vinogorja, došao je s prijateljima i susjedima podijeliti veselje zbog odlične berbe 2025.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. studeni 2025 18:20