DOBRI SAVJETI

Kako najbrže ohladiti bocu vina? Jednostavnije je nego što mislite i trebat će vam svega 5 minuta

 Webphotographeer
Zaboravite na brzinsko ubacivanje boce u zamrzivač u zadnji čas, ovo je trik koji valja upamtiti

Poznati scenarij; dolaze vam nenajavljeni gosti, a vi, osim što ste u pećnicu ubacili ono najbrže jelo koje pripremate pri svakom iznenadnom posjetu, još uvijek niste ohladili vino. Hvata vas panika i brzinski ubacujete bocu u hladnjak ili zamrzivač, provjeravate svakih pet minuta pa se opet iznova razočarate. Ako ste pak jednom od nebrojeno puta kada se isti scenarij ponovio ipak nešto naučili pa se bacili na pretraživanje učinkovitijih metoda, zasigurno ste naletjeli i na istraživanje ekipe Serious Eatsa koja je, na sreću, testirala različite metode hlađenja i pronašla onu najbolju.

image
Markswallow

Iako su se mnogi spremni kladiti u metode poput boce omotane mokrim ručnikom i hlađenje u plastičnim zip vrećicama, ona jedna, najučinkovitija, zapravo je prilično jednostavna. Od iskušanih čak devet različitih načina, u tek pet minuta bocu je na idealnu temperaturu od 7 stupnjeva ohladila tek kombinacija leda i soli.

Odlučite li se testirati je kod kuće, dobro je znati da će najbolji omjer biti oko 1,5 kile leda, oko pola kile soli te vode toliko da prekrije grlo boce. Sve zajedno je potrebno ubaciti u posudu za vino ili, kao što je to napravila ekipa iz Serious Eatsa, u bilo kakvu drugu veću posudu, pa čak i onu od miksera. Na taj je način, uz miješanje, vino na najbolju temperaturu za posluživanje došlo u tek pet minuta, dok je 11 minuta bilo potrebno bez miješanja.

image
Omersukrugoksu

U posudi s ledom bez soli vino se ohladilo za 15 minuta, dok je vino koje su prebacili u plastičnu vrećicu i ubacili u zamrzivač željenu temperaturu postiglo tek nakon 50 minuta. Što se tiče spremanja vina u boci u zamrzivač, horizontalno postavljenom vinu trebalo je 60 minuta, dok je boci koja je stajalo uspravno trebalo 85 minuta da dođe na temperaturu od 7 stupnjeva.

Kod nekih metoda, poput one u kojoj je bocu potrebno omotati mokrim ručnikom i staviti u zamrzivač ili pak jednostavnog ubacivanja boce u hladnjak, ekipa iz Serious Eats nakon 85 minuta naprosto je odustala s obzirom na to da niti u tom periodu nisu dostigle željenu temperaturu.

image
Markswallow

Na kraju su zaključili kako je, osim vina, kod kuće uvijek dobro imati i veću količinu soli te kako bi ova metoda sasvim dobro mogla funkcionirati i u slučaju da brzinski želite ohladiti pivo ili neki drugi napitak. Nama dovoljno da idućeg puta čak i nenajavljene goste dočekamo spremni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 20:02