Kako napraviti tikvinu pogaču s makom?

Prava međimurska bućnica
Prava međimurska bućnica

Foto: Hrana i veselje

Svi Zagorci i Međimurci dobro znaju za ovaj recept! Kod njih bućnica ne ide bez maka. Odlučili smo se vratiti malo u prošlost i donijeti vam recept za tradicionalnu, pomalo zaboravljenu tikvinu pogaču s makom.

Trebati će vam:

• 8 listova tankih bijelih kora za štrudle

• 1,5 kg bijele naribane tikve

• 50 g mljevenog maka

• 1/2 kg svježeg kravljeg sira

• 4 žumanjka

• 2 dl mlijeka

• 2 dl vrhnja

Priprema:

Stavite jednu koru na drugu pa lagano nauljite. Naribanu tikvu pošećerite i ostavite u cjedilu, oko pola sata da pusti vodu.

U tikvu dodajte sir, mak i tri žumanjka. Na svaki par kora stavite četvrtinu mase pa zarolajte.

Pomiješajte vrhnje, preostali žumanjak i 2 dl mlijeka pa prelijte preko zarolanih kora. Pecite na 200 stupnjeva, 35 minuta. Na kraju pospite šećerom u prahu. Možete ju jesti i topla i hladna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. prosinac 2025 01:00