Foto: Hrana i veselje
Svi Zagorci i Međimurci dobro znaju za ovaj recept! Kod njih bućnica ne ide bez maka. Odlučili smo se vratiti malo u prošlost i donijeti vam recept za tradicionalnu, pomalo zaboravljenu tikvinu pogaču s makom.
Trebati će vam:
• 8 listova tankih bijelih kora za štrudle
• 1,5 kg bijele naribane tikve
• 50 g mljevenog maka
• 1/2 kg svježeg kravljeg sira
• 4 žumanjka
• 2 dl mlijeka
• 2 dl vrhnja
Priprema:
Stavite jednu koru na drugu pa lagano nauljite. Naribanu tikvu pošećerite i ostavite u cjedilu, oko pola sata da pusti vodu.
U tikvu dodajte sir, mak i tri žumanjka. Na svaki par kora stavite četvrtinu mase pa zarolajte.
Pomiješajte vrhnje, preostali žumanjak i 2 dl mlijeka pa prelijte preko zarolanih kora. Pecite na 200 stupnjeva, 35 minuta. Na kraju pospite šećerom u prahu. Možete ju jesti i topla i hladna.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....