Prema portalu Fine Dining Lovers, ako želite postati Michelinov inspektor morate živjeti za fine dining, moći biti pomalo tajnoviti, biti spremni putovati, ali i dalje ostati skoncentrirani na pojedinosti. Od Švicarske do Singapura, a od ove godine i do Hrvatske, Michelin je postao međunarodni standard za kvalitetu restorantske hrane i usluge. Michelinov vodič, mala crvena knjižica, je mnogima zvijezda vodilja kada su u pitanju najbolja mjesta na svijetu na kojima se može pojesti obrok.
Tko su Michelinovi inspektori?
Identitet Michelinovih inspektora je strogo povjerljiv, ali urednica Michelinovog vodiča za Irsku i Veliku Britaniju, Rebecca Burr tvrdi kako to može biti bilo tko od nas.
''Obično tražimo ljude koji su povezani s ugostiteljstvom i gastronomijom, imaju završenu hotelijersku školu, minimalno pet do sedam godina iskustva u poslu, uključujući i iskustvo u kuhinji. Tražimo ljude koji su puni razumijevanja, pažljivi i strastveni.'' - tvrdi Rebecca Burr.
Kako bi dali konačnu ocjenu, inspektori moraju biti 100% predani zadatku i koncentrirani. Možda vam ovo zvuči jednostavno, ali može predstavljati zaista velik izazov. Radi se o ručku i večeri svaki dan, puno putovanja i malo vremena s vašom obitelji. Burr tvrdi kako inspektori nemaju točno određenu regiju u kojoj djeluju, putuju po svojoj matičnoj zemlji i u inozemstvo.
''Želimo da inspektorima bude zanimljivo jer ako svake godine posjećujete ista mjesta i restorane jednostavno nije pošteno. Potrebno je dobrih pet godina kako bi netko posato dobar Michelinov inspektor.'' - govori Burr.
Ključne osobine
Među ključnim osobinama Michelinovih inspektora nalaze se obraćanje pažnje na detalje, radoznalost, ljubav prema svim vrstama hrane te neka vrsta šestog čula kada je u pitanju prepoznavanje hrane koja je zavrijedila Michelinovu zvjezdicu. Proces odabira nije nimalo jednostavan. Kandidati moraju proći rigorozne testove pomoću kojih se prosuđuje kvaliteta njihova nepca i moć zapažanja i prosudbe. Zatim ih šalju na objed o kojemu moraju napisati osvrt.
Što Michelinovi inspektori zaista traže?
Za zvjezdicu, sve se vrti oko hrane. Također, važno je procijeniti ima li povjerenja u tom restoranu, je li chef shvatio okuse, sastojke i kako ih je upario, koje razine vještina prevladavaju te jesu li svako jelo testirali prije nego su ga uvrstili na meni.
''To što se sve vrti oko hrane, ne znači da se inspektori isključuju i prestaju biti svjesni onoga što se oko njih događa. Moraju pratiti kvalitetu usluge, tko još objeduje u restoranu te kakva je atmosfera.'' - govori Burr.
Diskrecija je pak ključ. Inspektori moraju proći nezapaženi. Kombinacija vještina Michelinovih inspektora je kompleksna i varira, Burr ističe kako je danas vrlo jednostavno fotografirati hranu, nije potrebno imati fotografsko pamćenje, danas su tu mobiteli!